Pełen smaków e-magazyn kulinarny

Blogi

  • fotolia_56427821_m

    Życie na słodko

    Smak słodyczy to dla wielu z nas pokusa, której trudno się oprzeć. Niestety przyjemność, jaka kryje się pod postacią słodkich przysmaków, potrafi szybko przysporzyć nadprogramowych kilogramów. Ich utrata nie jest już ani łatwa, ani słodka.

    Zobacz więcej
  • fotolia_63052893_m

    Przeciwutleniacze - zdrowa ochrona

    Zapobieganie przedwczesnemu starzeniu się i chorobom cywilizacyjnym to współczesne priorytety ludzkości. Chociaż wydaje się, że te problemy może rozwiązać jedynie medycyna, sami również możemy zadziałać w tym zakresie. Kluczem do sukcesu jest dieta,

    Zobacz więcej
  • Bezpłatny e-magazyn do pobrania!

    Doradca Smaku –magazyn kulinarny inspirowany jest także sezonowością dostępnych produktów, aby oferować przepisy i pomysły stworzone nie tylko do oglądania, ale także samodzielnego gotowania. Zachęcamy do klikania i pobierania.

    Zobacz więcej
  • 23.05.2014147976

    Truskawka - właściwości prozdrowotne i dietetyczne

    Walory smakowe i aromatyczne to nie jedyne zalety truskawek. Warto wiedzieć, że uwielbiany przez wielu owoc ma także liczne właściwości zdrowotne. Sezon na truskawki nie trwa długo, dlatego korzystajmy z jego dobrodziejstw.

    Zobacz więcej
  • prymat-4.2013112087

    Księżniczka Roszponka

    Swój niezwykle łagodny, lekko orzechowy smak roszponka zawdzięcza zawartym olejkom eterycznym, Sprawdza się zarówno jako główna bohaterka dania, jak i podana razem z rukolą lub szpinakiem.

    Zobacz więcej
  • rukola-z-pomidorami-szynka-parmanska-parmezanem-i-sosem-miodowo-balsamicznym-2

    Anchois – wielka moc przepisów

    Anchois to fileciki sardeli europejskiej – małej, tłustej ryby, żyjącej w wodach Morza Czarnego, Śródziemnego oraz w Oceanie Atlantyckim i Pacyfiku. Stosujemy je z rozwagą, bo są intensywne w smaku.

    Zobacz więcej
  • golabki-z-kasza-gryczana

    Kasza dobra na wszystko

    Mimo, że nadal często kojarzy nam się z czasami PRL-u oraz barami mlecznymi i na jakiś czas straciła popularność na rzecz ziemniaków i makaronów, wraca na nasze stoły w wielkim stylu - jako źródło zdrowia i wielu składników odżywczych.

    Zobacz więcej
  • 2_piers-z-kurczaka-na-parze

    Zdrowe parowanie

    Na czym polega wyższość parowania od zwykłego gotowania w wodzie? Otóż, podczas tradycyjnego gotowania woda wypłukuje z żywności część naturalnych składników odżywczych i witamin. Poza tym gotowanie w wodzie pozbawia potrawy smaku, koloru i zapachu.

    Zobacz więcej
  • fotolia_54546241_m

    Jej wysokość rzeżucha

    Symbol zdrowia, witalności i odradzającego się życia. Skarbnica cennych składników, witamin, soli mineralnych czy kwasu foliowego. Niezastąpiona na wiosenne przesilenie, gdy doskwiera nam niedobór minerałów. Warto ją jednak wprowadzać do naszego menu

    Zobacz więcej
  • carpaccio-z-marynowanej-poledwicy-wolowej-z-karczochami-i-parmezanem

    Kapary - smakowite drobiazgi

    Niepozorne a kryją w sobie zdecydowany, mocny smak! Małe zielone pączki. Marynowane w oleju, occie lub zalewie solnej. Mało kto wie, że są bliskimi kuzynami kapusty. Kapary – znane od tysiącleci, niegdyś popularne na stołach polskiej szlachty, dziś

    Zobacz więcej