Blogi

  • fotolia_92021185_s_korzenne

    Magia cynamonu

    Pierwsze skojarzenie z tą niezwykle aromatyczną przyprawą przenosi nas do kuchni. Cynamon ma jednak również właściwości lecznicze, jest także stosowany w kosmetologii.

    Zobacz więcej
  • fotolia_43731580_xs

    Tłuszcz pod kontrolą

    Pobudzające do aktywności ciepłe miesiące już za nami, więc coraz trudniej będzie zmobilizować się do regularnego ruchu. Dlatego o tej porze roku szczególnie pilnujmy, aby nie dostarczać organizmowi za dużo tłuszczów.

    Zobacz więcej
  • shutterstock_283950977

    Zastrzyk zdrowia

    Kiedy za oknem plucha, a sezon przeziębień zbliża się wielkimi krokami, warto pamiętać, że mamy pod ręką potężną broń przeciw chorobom. To witaminy, które odpowiadają za zdrowie, witalność, urodę i dobry humor.

    Zobacz więcej
  • fotolia_82076899_xxl

    Dietą w ból głowy

    Cierpi na nią nawet do 30 procent społeczeństwa, w tym dzieci. Ci, którzy jej nie znają, nie wiedzą, jak bardzo potrafi uprzykrzyć życie. Migrena. Czy to możliwe, że lekarstwo na nią leży... na talerzu?

    Zobacz więcej
  • fotolia_64839547_s

    Dziczyzna – ekologiczny skarb

    Dziczyzna jest to mięso otrzymywane ze zwierząt wolno żyjących w leśnych obszarach. Nieskażone chemicznymi dodatkami do pasz – można powiedzieć ekologiczne.

    Zobacz więcej
  • prymat203817

    Grzyby – przysmaki z polskich lasów

    Gdy ciepłe lato przechodzi w wilgotną złotą jesień, w lasach zaczynają pojawiać się grzyby. Dorodne prawdziwki, małe pomarańczowe kurki, podgrzybki i maślaki to prawdziwe skarby potrafiące zamienić najprostszy obiad w wykwintne danie.

    Zobacz więcej
  • fotolia_98515737_s

    Zdrowy powrót do szkoły!

    Niezwykle ważne jest, aby dzieci były w szkole zaopatrzone w zdrowe przekąski, które dadzą im energię na cały dzień. Dowiedz się czego nie powinno zabraknąć w diecie ucznia.

    Zobacz więcej
  • fotolia_94345032_s

    Fasolka szparagowa – dlaczego warto włączyć ją do swojej diety?

    Lato to nie tylko najlepszy czas dla owoców – malin, jagód czy borówek, ale także dla świeżych i pysznych warzyw, w tym fasolki szparagowej.

    Zobacz więcej
  • prymat-4.2013111486

    Zasady zdrowego grillowania – czyli jak grillować, żeby nie chorować?

    W okresie letnim, najbardziej preferowaną formą przygotowywania dań jest grillowanie, które wywołuje wiele kontrowersji. Jedni twierdzą, że to świetny sposób na „odtłuszczenie” potraw mięsnych, inni zaś, że to rakotwórcze i niewskazane dla sylwetki.

    Zobacz więcej
  • sernik12

    Jak długo należy ubijać sernik i kiedy wiadomo, że jest upieczony?

    Aby zapobiec popękaniu sernika, należy unikać jego napowietrzenia. Im bardziej puszysta konsystencja, tym większe prawdopodobieństwo jego opadnięcia. Dlatego wbrew pozorom sernika lepiej zbyt długo nie ubijać.

    Zobacz więcej