MaxxiMUM możliwości!

Blogi

  • fotolia_61589227_s

    Jesienne smaki dla zdrowia

    Jesienią nie powinniśmy rezygnować ze świeżych warzyw i owoców, będących źródłem naturalnych witamin wzmacniających odporność organizmu. Warto sięgać zwłaszcza po produkty sezonowe z krajowych upraw i własnego ogrodu.

    Zobacz więcej
  • Przepis dnia III, odc. 63: Sałatka z kaszy pęczak z wędzonym kurczakiem

    Jedną z najzdrowszych kasz jest pęczak. Dlatego na pożywny i zdrowy obiad Marcin Budynek poleca sałatkę z kaszą pęczak:

    Zobacz więcej
  • Przepis dnia III, odc. 63: Sałatka z kaszy pęczak z wędzonym kurczakiem

    Jedną z najzdrowszych kasz jest pęczak. Dlatego na pożywny i zdrowy obiad Marcin Budynek poleca sałatkę z kaszą pęczak:

    Zobacz więcej
  • fotolia_54990197_xs

    Oliwa smakowa do sałatek - jak ją przygotować?

    Oliwy smakowe do wspaniały dodatek do sałatek. Dodatki w postaci chili, czosnku czy ziół nadadzą naszym potrawom wyjątkowego charakteru. Takie oliwy możemy przygotować samodzielnie. W tym celu będziemy potrzebować czystej butelki (najlepiej z ciemnego szkła, które będzie chronić oliwę przed utleniającym działaniem promieni słonecznych). Wybrane przez nas dodatki wrzucamy do buteli i zalewany oliwą extra virgin. Dodatki muszą być czyste i suche. Teraz musimy już tylko czeka

    Zobacz więcej
  • shutterstock_148231373

    Jak obchodzić się z cytryną?

    Cytryna – jak przechowywać? Cytryny powinniśmy przechowywać w lodówce, na najniższej półce, najlepiej owinięte papierową serwetką, która chroni skórkę przed wysychaniem. Podobnie jak inne owoce cytrusowe, cytrynę z przeschniętą skórką można odświeżyć wkładając owoc na około 30 min do gorącej wody.  Aby cebula nie puszczała pędów możemy obciąć jej łodyżki i końcówki lekko podpalić nad palnikiem kuchenki gazowej lub palnikiem ręcznym.    Cytryna –

    Zobacz więcej
  • fotolia_64802212_s

    Z czym łączyć szpinak?

    Szpinak to wdzięczne warzywo – cudownie zielone, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Najlepiej świadczą o nim szlachetne połączenia smakowe. Szpinak świetne komponuje się z wykwintnymi pomidorami suszonymi, wyrazistym serem pleśniowym, szlachetnymi orzeszkami piniowymi, dobrą wołowiną, jak i krewetkami czy łososiem. Liście szpinaku są lekko metaliczne w smaku, praktycznie bez aromatu. Dobrze przyprawić go nie tylko solą i pieprzem (najlepiej grubo mielonym), ale przede wszystki

    Zobacz więcej
  • 20-jablka-pod-pierzynka

    Jak upiec idealną szarlotkę?

    Piekąc szarlotkę lub inne ciasto, z którego wystają owoce, możemy uniknąć zbyt mocnego przypieczenia jabłek/ owoców, przykrywając wierzch folią aluminiową. Na ostatnie 10-15 minut pieczenia zdejmujemy folię, dzięki czemu zarówno ciasto, jak i owoce, będą idealnie upieczone.

    Zobacz więcej
  • shutterstock_72224212

    Dlaczego powinniśmy jeść ryby?

    Ciągle słyszymy, że ryby warto jeść, jednak nie każdy z nas wie, dlaczego ich mięso jest tak ważne w naszej diecie. Podajemy więc kilka niezaprzeczalnych faktów, które pozwolą zrozumieć tę powszechną opinię.

    Zobacz więcej
  • tjakubiak_dlugo-pieczone-zebra-z-domowym-bbq-1

    test

    test

    Zobacz więcej
  • szwedzkie-sledzie-w-sosie-musztardowym-0554

    Dietetyk radzi: zjedz śniadanie przed wyjściem z domu

    Jednym z najczęściej popełnianych błędów żywieniowych i przyczyną nadwagi lub otyłości jest rezygnowanie ze śniadań, podczas gdy pierwszy posiłek jest najważniejszym w ciągu dnia. Dlaczego śniadanie ma tak duże znaczenia dla naszego zdrowia?

    Zobacz więcej