Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śniadanie mistrzów - odsłona trzecia

Były już jajka sadzone, w kokilkach, kiedyś pisałam też o omletach a teraz czas na gotowane na twardo z przeróżnymi nadzieniami, a jakimi zobaczcie sami...

Takie faszerowane jajeczka to nie tylko potrawa  śniadaniowa, nadają się także na przyjęcia jako taka przekąska na jeden kęs. A można je przecież podać na wiele sposobów:

Śniadanie mistrzów - odsłona trzecia


Te nafaszerowałam łososiem wędzonym. Żółtka utarłam  z posiekanym łososiem, doprawiłam pieprzem, nie dosalałam już ponieważ łosoś jest dosyć słony. Połówki jajek nadziałm masą i udekorowałam jak na zdjęciu-łososiem i oliwkami.

Śniadanie mistrzów - odsłona trzecia
Kolejna propozycja to jajka z musem chrzanowym. Żóltka ucieramy z łyżką chrzanu i jogurtu naturalnego, doprawiamy solą i pieprzem. Napełniamy połówki jajek i posypujemy drobniutko posiekaną rzodkiewką. Hmmm, pycha!

Śniadanie mistrzów - odsłona trzecia
Ta propozycja jest trochę taka śódziemnomorska. Jajka nadziałam żółtkiem utartym z czerwonym pesto i udekorowałam oliwkami. Zawsze jak farsz jest zbyt suchy dodaję jakiegoś "ślizgacza"- oliwy z oliwek, jogurtu, musztardy lub śmietany. Oczywiście robiłam też jajka na zielono z tradycyjnym zielonym pesto, tylko nie mogę się teraz dokopać do zdjęć.

Śniadanie mistrzów - odsłona trzecia
Miłośnikom wędzonej makreli proponuję wymieszać ją z żółtkiem i szcypiorkiem, doprawić pieprzem i nadziać jajka. Udekorowałam kaparami, szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem.

Śniadanie mistrzów - odsłona trzecia
Oczywiście nie może też zabraknąć tradycyjnych jajek z majonezem. Tu podane z groszkiem konserwowym, pomidorkami koktajlowymi i liśćmi szpinaku.

Śniadanie mistrzów - odsłona trzecia
Te natomiast podane są na majonezie. Na jajku kawałek łososia i rzodkiewki a do dekoracji szczypiorek.

No coż można szaleć jak kto lubi. Nawet nie zdawałam sobie sprawy, że ja pochłaniam tyle jajek, ale przecież są zdrowe. Ostatnio obalaono mit, że podnoszą poziom cholesterolu we krwi więc zawijam się do kuchni na jakieś jajeczko ;)

kasiazur 15.11.2011 23:31
ja tez uwielbiam jaja faszerowane
Smakosz6 09.11.2011 19:52
pikne- pożeram codziennie!
IZABELA29 06.11.2011 18:49
pięknie podane
Jolanta_P-S 04.11.2011 18:44
Ja tak jak Bernadetta, dzień bez jajek to dzień stracony
BernadettaP 04.11.2011 18:13
Oj, ja też uwielbiam jaja- pod każdą postacią :-) A, że z tymi na twardo można najbardziej \"poszaleć\", to goszczą u mnie najczęściej :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak