U mnie tradycyjne buraczki w domu zawsze robiły furorę. Powiem mało skromnie, że każdy kto do nas przyjeżdżał na obiad to nie mógł sobie ich odmówić, ale nic dziwnego przepis jest jeszcze od babci, a wiadomo stare przepisy są najlepsze.
Gdy otrzymałam przepis od cioci wraz z jednym gotowym słoiczkiem buraczków czerwonych z papryką to od razu bardzo je polubiliśmy, dodatek papryki zdecydowanie wzmacnia ich smak. Bardzo lubią je też dzieci, są delikatne w smaku i bardziej miękkie niż tradycyjne buraczki.
Chętnie podzielę się przepisami:
TRADYCYJNE BURACZKI (porcja dla 3-4 osób)
3 większe buraczki czerwone
1 płaska łyżka octu
ok 2 łyżeczki cukru
pieprz, sól do smaku
Buraczki ugotować, sprawdzać nożem ich miękkość podczas gotowania. Ciepłe buraczki obrać i potrzeć na tarce o grubych oczkach. Buraczki doprawić, wymieszać.
BURACZKI CZERWONE Z CEBULĄ
2 większe buraczki czerwone
1/2 cebuli
1 płaska łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka octu
sól, pieprz do smaku
Buraczki ugotować w łupinkach, obrać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz przyprawy, wymieszać.
BURACZKI CZERWONE Z PAPRYKĄ
3-4 kg buraczków
1 kg papryki czerwonej
1 kg cebuli
zalewa:
2 szklanki cukru
2 szklanki wody
1,5 szklanki octu 10%
2 łyżki soli
ziele angielskie, listek laurowy, pieprz
Buraczki ugotować na lekko al dente. Ugotowane buraczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę i cebule pokroić w kostkę. Najpierw przesmażyć paprykę, po usmażeniu przesypać do miski, a kolejno na tej samej patelni podsmażyć cebulę - wsypać do papryki. Paprykę wraz z cebulą przemielić w maszynce. Przyrządzić zalewę z podanych składników, kolejno wsypać do niej przemieloną cebulę z papryką oraz potarte buraczki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zagotować, włożyć do słoików, zapasteryzować.