Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjne gotowane buraczki czerwone kontra buraczki czerwone ze słoika

Buraczki można przyrządzić z różnymi dodatkami. U mnie w domu najczęściej przyrządzam z chrzanem lub z cebulką. Na zimę zaś wekuję z dodatkiem papryki. A za którą wersją buraczków wy bardziej przepadacie?

U mnie tradycyjne buraczki w domu zawsze robiły furorę. Powiem mało skromnie, że każdy kto do nas przyjeżdżał na obiad to nie mógł sobie ich odmówić, ale nic dziwnego przepis jest jeszcze od babci, a wiadomo stare przepisy są najlepsze.

Gdy otrzymałam przepis od cioci wraz z jednym gotowym słoiczkiem buraczków czerwonych z papryką to od razu bardzo je polubiliśmy, dodatek papryki zdecydowanie wzmacnia ich smak. Bardzo lubią je też dzieci, są delikatne w smaku i bardziej miękkie niż tradycyjne buraczki.

Chętnie podzielę się przepisami:

TRADYCYJNE BURACZKI (porcja dla 3-4 osób)

3 większe buraczki czerwone
1 płaska łyżka octu
ok 2 łyżeczki cukru
pieprz, sól do smaku

Buraczki ugotować, sprawdzać nożem ich miękkość podczas gotowania. Ciepłe buraczki obrać i potrzeć na tarce o grubych oczkach. Buraczki doprawić, wymieszać. Tradycyjne gotowane buraczki czerwone kontra buraczki czerwone ze słoika

BURACZKI CZERWONE Z CEBULĄ

2 większe buraczki czerwone
1/2 cebuli
1 płaska łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka octu
sól, pieprz do smaku

Buraczki ugotować w łupinkach, obrać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz przyprawy, wymieszać. Tradycyjne gotowane buraczki czerwone kontra buraczki czerwone ze słoika

BURACZKI CZERWONE Z PAPRYKĄ

3-4 kg buraczków
1 kg papryki czerwonej
1 kg cebuli

zalewa:
2 szklanki cukru
2 szklanki wody
1,5 szklanki octu 10%
2 łyżki soli
ziele angielskie, listek laurowy, pieprz

Buraczki ugotować na lekko al dente. Ugotowane buraczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę i cebule pokroić w kostkę. Najpierw przesmażyć paprykę, po usmażeniu przesypać do miski, a kolejno na tej samej patelni podsmażyć cebulę - wsypać do papryki. Paprykę wraz z cebulą przemielić w maszynce. Przyrządzić zalewę z podanych składników, kolejno wsypać do niej przemieloną cebulę z papryką oraz potarte buraczki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zagotować, włożyć do słoików, zapasteryzować. Tradycyjne gotowane buraczki czerwone kontra buraczki czerwone ze słoika

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak