Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka z bakaliami.

Nie ma to jak domowe ciasteczka, nawet jak zawierają cukier i mąkę pszenną to i tak są lepsze i zdrowsze od tych kupnych, a chrupnięcie takiego ciasteczka jest cudowne.

Nie ma to jak domowe ciasteczka, nawet jak zawierają cukier i mąkę pszenną to i tak są lepsze i zdrowsze od tych kupnych, a chrupnięcie takiego ciasteczka jest cudowne.

Bardzo lubię piec ciasteczka z bakaliami, może je potem zabrać na drugie śniadanie do pracy czy zapakować do śniadaniówki, którą dziecko zabierze do szkoły. Również idealnie sprawdzą się się na podwieczorek z filiżanką kawy czy pysznej herbaty czy tak po prostu do pochrupania.

Do takich ciasteczek można dać wszystko, rodzynki, orzechy, słonecznik, wiórki kokosowe, płatki owsiane, kaszę jaglaną ekspandowaną czy otręby pszenne prażone, co kto lubi. Dla aromatu można dodać cynamon mielony czy kardamon, a posłodzić cukrem, miodem prawdziwym czy syropem klonowym. Można upiec wiele rodzai ciasteczek, taki jest ogromny wybór składników. Mogą być mniej lub bardziej kaloryczne. Wybierzcie przepis dla siebie i do dzieła. Zapraszam na moje propozycje.


Moje przepisy na pyszne ciasteczka:

 

Ciasteczka z mąki graham ze słonecznikiem.

Zapraszam na bardzo pyszne ciasteczka. Bardzo chrupiące i wciągające, zapewniam, że na jednym się nie skończy. Ciasteczka powstały spontanicznie z tego co znalazłam w kuchennej szafce. Z przepisu wyszło mi aż 24 sztuki. Zapraszam :)

Ciasteczka z bakaliami.
Składniki:


Ciasto:

2 szklanki mąki graham pszennej

pół szklanki cukru

12,5 dag masła lub margaryny

2 łyżki wiórek kokosowych

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 jajko

1 żółtko


Dodatkowo:

1 białko

10 dag ziaren słonecznika

mąka graham pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie:


1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie odrywamy kawałki, formujemy kulki, spłaszczamy i formujemy okrągłe ciasteczka.


2. Każde ciasteczko smarujemy z wierzchu lekko roztrzepanym białkiem i posypujemy słonecznikiem. Słonecznik dociskamy do ciastek.


3. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


4. Ciasteczka pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone pozostawiamy na blaszce do wystygnięcia. Po tym czasie zdejmujemy i podajemy.


5. Smacznego.

 

Ciasteczka z otrębów pszennych z bakaliami.

Polecam bardzo pyszne i zdrowe ciasteczka bez zbędnego cukru i tłuszczu. Takie ciasteczka są idealne na przekąskę lub podwieczorek. Można je również zabrać na drugie śniadanie do szkoły czy to pracy. Polecam i zapraszam:)

Ciasteczka z bakaliami.
Składniki:

półtorej szklanki otrębów pszennych prażonych

1 szklanka kaszy jaglanej ekspandowanej

3 jajka

2 łyżki oleju rzepakowego

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

pół szklanki rodzynek

2 łyżki ziaren słonecznika

3 łyżki syropu klonowego

1 łyżka miodu prawdziwego


Wykonanie:


1. Wszystkie składniki sypkie dajemy do miski i mieszamy, następnie dajemy mokre składniki czyli jajka, miód prawdziwy i syrop klonowy. Całość dokładnie mieszamy.


2. Z tak przygotowanej masy rękami formujemy ciastka, masa trochę źle się formuje, ale nie trzeba się poddawać. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


3. Następnie pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.


4. Ciasteczka pozostawiamy na blaszce do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie są gotowe do podania.


5. Smacznego.

 

Czekoladowe ciasteczka z bakaliami i kardamonem.

Takie ciasteczka można przygotować bardzo szybko. Są bardzo pyszne, chrupiące i czekoladowe. Idealne z filiżanką pysznej herbaty. Pysznie rozgrzewają. Zapraszam:)

Ciasteczka z bakaliami.
Składniki:


Ciasto:

2 szklanki mąki tortowej

pół szklanki cukru pudru

2 jajka

15 dag masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

1 szczypta soli

pół łyżeczki mielonego kardamonu

pół szklanki rodzynek

2 łyżki wiórek kokosowych

2 łyżki ciemnego kakao


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie:


1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto jest dość twarde.


2. Następnie z ciasta odrywamy kawałki i na lekko posypanej mąką stolnicy toczymy kulki. Następnie je spłaszczamy formując ciasteczka. Wyszło mi 30 ciastek.


3.Tak przygotowane ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia zachowując odstępy ponieważ znacznie urosną.


4.Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.


5.Upieczone ciasteczka są gotowe do podania.


6. Smacznego.

 

Bakaliowe ciasteczka bez mąki.

Te ciasteczka są idealne. Przygotowuje się je bardzo szybko, a upieczone lekko chrupią. Z powodzeniem można zabrać je do szkoły lub do pracy.

Ciasteczka z bakaliami.
Składniki:

10 dag masła lub margaryny

1 jajko

4 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżka syropu klonowego

1 łyżeczka mielonego cynamonu

2 kopiaste łyżki kakao

1 szklanka płatków owsianych

pół szklanki wiórek kokosowych

pół szklanki rodzynek

pół szklanki kaszy jaglanej ekspandowanej


Wykonanie:


1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem trzcinowym i syropem klonowym na puszystą masę, następnie wbijamy jajko i chwilę ucieramy, dodajemy kakao i cynamon i dokładnie ucieramy.


2. Następnie wsypujemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.


3. Z tak przygotowanej masy formujemy okrągłe ciastka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


4. Ciasteczka pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasteczka studzimy na blaszce. Gdy stężeją i wystygną zdejmujemy i podajemy. Smacznego.

 

Smacznych inspiracji życzę.

 

 

Babeczka35 31.08.2017 07:28
Dziękuję :)
bietka 17.08.2017 11:50
pychotka, bardzo lubię takie ciasteczka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak