Rajskie jabłuszka u mnie w kuchni występują w formie przetworów np.
Rajskie jabłuszka w zalewie .
Składniki:
1 kg jabłuszek rajskich
1,5 kg cukru
2 szklanki wody
1 łyżeczka goździków
Sposób przyrządzenia :
Jabłka umyć, nakłuć wykałaczką, do garnka wlać wodę dodać cukier, goździki i jabłuszka, gotować około 15 minut na bardzo małym ogniu.
Gorące przełożyć do słoiczków, zalać zalewą, zakręcić i przechowywać w lodówce.
Kolejna propozycja to :
Babeczki z konfiturą z róży i rajskich jabłuszek.
Składniki:
ciasto kruche :
mąka krupczatka 1,5 szklanki
masło 80 gram
cukier puder 2 łyżki
śmietana kwaśna 1 łyżka
oraz:
konfitura z róży i rajskich jabłuszek
Sposób przyrządzenia :
Do misy robota wsypuję mąkę i cukier dodaje masło oraz śmietanę , 2.mieszam aż wszystkie składniki się połączą , ciasto wkładam do woreczka i na godzinę chowam do lodówki .
Ciasto dzielę na pół, z pierwszej połowy ciastem wylepiam foremki, faszeruję konfiturą .
Drugą część ciasta rozwałkować , wycinać szklanką krążki( średnica ta sama co foremek ),krążki kłaść na górze babeczek ,lekko dociskając brzegi ,na środku zrobić krzyżyk.
Piec w 180 st.około 15 minut.
Po upieczeniu udekorować jabłuszkiem i posypać cukrem pudrem.