Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rajskie jabłuszko

Rajska jabłoń jest drzewem ozdobnym o pięknych kwiatach kwitnących wiosną i malutkich czerwonych kuleczek obficie zawieszonych na gałązkach.Jest drzewem mało wymagającym ,potrzebuje tylko słońca i zacisznego miejsca a odpłaci się pięknymi owocami.

Rajskie jabłuszka u mnie w kuchni występują w formie przetworów np.

Rajskie jabłuszka w zalewie .

Składniki:

1 kg jabłuszek rajskich
1,5 kg cukru
2 szklanki wody
1 łyżeczka goździków

Sposób przyrządzenia :

Jabłka umyć, nakłuć wykałaczką, do garnka wlać wodę dodać cukier, goździki i jabłuszka, gotować około 15 minut na bardzo małym ogniu.
Gorące przełożyć do słoiczków, zalać zalewą, zakręcić i przechowywać w lodówce. Rajskie jabłuszko

 Kolejna propozycja to :

Babeczki z konfiturą z róży i rajskich jabłuszek.

Składniki:

ciasto kruche :

mąka krupczatka 1,5 szklanki

masło 80 gram

cukier puder 2 łyżki

śmietana kwaśna 1 łyżka

oraz:

konfitura z róży i rajskich jabłuszek

Sposób przyrządzenia :

Do misy robota wsypuję mąkę i cukier dodaje masło oraz śmietanę , 2.mieszam aż wszystkie składniki się połączą , ciasto wkładam do woreczka i na godzinę chowam do lodówki .

Ciasto dzielę na pół, z pierwszej połowy ciastem wylepiam foremki, faszeruję konfiturą .
Drugą część ciasta rozwałkować , wycinać szklanką krążki( średnica ta sama co foremek ),krążki kłaść na górze babeczek ,lekko dociskając brzegi ,na środku zrobić krzyżyk.

Piec w 180 st.około 15 minut.

Po upieczeniu udekorować jabłuszkiem i posypać cukrem pudrem.

Rajskie jabłuszko

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak