Blogi

sweet_family_jak_przygotowac_cukier_waniliowyi_fit-320-250

Jak przygotować cukier waniliowy?

Cukier waniliowy, czy cukier wanilinowy? Różnicę w nazwie trudno dostrzec. Mniej spostrzegawczym wyjaśniamy, że chodzi o dodatkową literę „n”. Jednak nie o nazwę tutaj chodzi.

Syntetyczna wanilina wykorzystywana do produkcji cukru wanilinowego ma wyraźnie słabszy aromat w porównaniu do swojego naturalnego pierwowzoru. Jeżeli więc do ulubionych ciast, deserów oraz napojów chcemy dodać naturalny produkt o intensywnym zapachu, to warto samemu przygotować cukier waniliowy.

Przygotowanie cukru rozpoczynamy od rozcięcia laski wanilii i wyskrobania z niej ziarenek, które następnie mieszamy z cukrem. Do cukru dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki laskę wanilii. Całość mieszamy i szczelnie zamykamy w słoiku. Po około dwóch tygodniach aromat wanilii zostanie wchłonięty przez cukier, a my uzyskamy cukier waniliowy najwyższej próby.

Komentarze

  • 0
    img_1886-3
    Opublikowano

    KORAL

    Ja taki robię, lub używam cukier z prawdziwymi ziarenkami wanilii, nazwy nie mogę podać, ale też jest super :)
  • 0
    ania
    Opublikowano

    anka1988

    ja tylko i wyłącznie używam swojego zrobionego cukru waniliowego :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !