Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kasza jaglana na zdrowie

Dawniej zapomniana teraz wraca na kuchenne stoły. Przyznam się szczerze, że i w mojej kuchni gości od zaledwie kilku miesięcy.

Dawniej zapomniana teraz wraca na kuchenne stoły. Przyznam się szczerze, że i w mojej kuchni gości od zaledwie kilku miesięcy.

Kasza jaglana jest sporządzana z ziaren prosa. Uważana jest za jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz. Posiada wiele właściwości zdrowotnych i odżywczych dla naszego organizmu. Nazywana królową kasz, ale nie ma się co dziwić skoro zawiera wiele cennych witamin z grupy B: B1, B2, B6, oraz witaminę E, wapń, fosfor, potas, miedź i żelazo.

Kasza jaglana zawiera również krzemionkę, która ma korzystny wpływ na wygląd naszej skóry, paznokci i włosów. Jest to kolejny powód dla, którego warto sięgnąć po właśnie tę kaszę.

Działa również leczniczo: odkwasza i oczyszcza organizm, rozgrzewa i usuwa wilgoć z naszego organizmu, dlatego warto spożywać ją gdy jesteśmy przeziębieni i mamy katar. Wspomaga również przemianę materii.

Kasza jaglana jest bezglutenowa, więc może być doskonałym zamiennikiem makaronu.


A więc, jedzmy kaszę na zdrowie.


Możemy ją przyrządzać na słono jak i na słodko, może być także dodatkiem do gulaszy i zup.


Rady:

Żeby kasza nie była gorzka przed gotowaniem należy wypłukać ją w zimnej wodzie i dokładnie osączyć na sicie.


Poniżej przedstawiam kilka sprawdzonych i pysznych przepisów z wykorzystaniem kaszy jaglanej:

Kasza jaglana z prażonymi jabłkami.
Kaszę jaglaną uwielbiam na słodko i na wytrawnie. Jest bardzo smaczna i zdrowa.Taka kasza z jabłkami jest bardzo pyszna. Można ją przygotować na podwieczorek lub deser. Jabłka pysznie pachną kardamonem.

Kasza jaglana na zdrowie

 

Składniki:

10 dag kaszy jaglanej
4 duże jabłka
1 płaska łyżka masła
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki syropu klonowego
na czubek łyżeczki mielonego kardamonu
sól do gotowania
woda

Wykonanie:

1. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy do miękkości i wchłonięcia przez kaszę całego płynu. Podczas gotowania kaszę często mieszamy. Można użyć kaszę w woreczku, wtedy ugotowaną kaszę wyjmujemy do miseczki.

2. Jabłka myjemy i osuszamy, następnie obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę.

3. Na patelni lub w garnku rozgrzewamy masło, dodajemy cukier i syrop trzcinowy, wrzucamy jabłka i dusimy je do miękkości często mieszając. Jabłka powinny być miękkie, ale nie rozpadające się. Na koniec dodajemy kardamon i dokładnie mieszamy.

4. Na talerze nakładamy porcje kaszy i jabłek. Podajemy gorące zaraz po przygotowaniu.

5. Smacznego.

 

Warzywna zupa - krem z kaszą jaglaną.
Kasza jaglana i warzywa są bardzo zdrowe. Postanowiłam połączyć te składniki i przygotowałam pyszną zupę. Przyprawioną dużą ilością przypraw i ziół suszonych. Zaletą tej zupy jest to, że szybko ją się przygotowuje, jest tania i syta.

Kasza jaglana na zdrowie

 

Składniki:

2 pietruszki
2 marchewki
2 cebule
2 ziemniaki
2 ząbki czosnku
2 skrzydełka z kurczaka
sól i pieprz do smaku
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
przyprawa naturalna według uznania
przyprawa śródziemnomorska według uznania
pół szklanki kaszy jaglanej

Wykonanie:

1. Mięso oczyszczamy i myjemy, następnie przekładamy do garnka.

2. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do mięsa, dodajemy liść laurowy i ziele, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości.

3. Gdy warzywa i skrzydełka będą miękkie to wyjmujemy liść, ziele i skrzydełka a zupę miksujemy blenderem na gładki krem.

4. Zupę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawami.

5. Gdy zupa będzie się gotowała przygotowujemy kaszą. Kaszę płuczemy w zimnej wodzie i dokładnie osączamy na gęstym sicie, następnie przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, solimy i gotujemy do miękkości i wchłonięcia przez kaszę całego płynu.

6. Na talerze nakładamy porcje gorącej zupy i kaszy, podajemy i smacznego.

 

Pierogi z kiszoną kapustą i kaszą jaglaną.
Takie pierogi są niezwykle pyszne i syte.Połączenie kapusty kiszonej i kaszy jaglanej to bardzo dobry pomysł.I kapusta i kasza jaglana są bardzo zdrowe,więc warto po nie sięgać,zwłaszcza w okresie zimowym.

Kasza jaglana na zdrowie

 

Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
około 2 szklanki ciepłej wody

Farsz:
50 dag kiszonej cebuli
1 szklanka kaszy jaglanej
sól i pieprz do smaku
1 cebula
olej do smażenia
przyprawa do dań z kapusty

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 duża cebula
masło do smażenia

Wykonanie:
1.Kapustę płuczemy,odcedzamy,zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości.Miękką dokładnie odcedzamy i drobno kroimy,przekładamy z powrotem do garnka. Cebulę obieramy,kroimy w kostkę i smażymy na oleju do miękkości i zrumienia,następnie przekładamy razem z olejem do garnka,przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i przyprawą do kapusty,całość dusimy przez kilka minut cały czas mieszają.przesmażoną kapustę studzimy. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie,przekładamy do garnka,zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości i odparowania całego płynu.Studzimy. Przestudzoną kaszę dodajemy do kapusty i dokładnie mieszamy.
2.Do mąki wsypujemy sól i stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto.
3. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki,na każdy krążek nakładamy farsz i zlepiamy formując pierogi.
4.Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.Następnie odcedzamy.
5.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę,następnie smażymy na maśle do miękkości i zrumienienia.
6. Ugotowane pierogi nakładamy na talerze i polewamy cebulką z masłem.Podajemy.
7.Smacznego.

 

Zupa ziemniaczana z kaszą jaglaną.
Wystarczy kilka składników żeby uzyskać pyszną,pożywną i rozgrzewającą zupę.Idealną na jesienne chłody.Ja bardzo,bardzo uwielbiam takie zupy.

Kasza jaglana na zdrowie


Składniki:
2 skrzydełka
1 duża marchewka
kawałek pora
4 ziemniaki
4 łyżki kaszy jaglanej
1 szklanka śmietany 12 %
koperek według uznania (suszony,świeży lub mrożony )
sól i pieprz do smaku
1 mała łyżeczka mąki pszennej

Wykonanie:
1.Mięso oczyszczamy,płuczemy i zalewamy zimną wodą,następnie gotujemy do miękkości.Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy je a wywar przecedzamy.Powinno być około półtora litra wywaru.
2.Warzywa obieramy,płuczemy i osuszamy.Ziemniaki kroimy w kostkę.Marchewkę ścieramy na tace o dużych oczkach.Por kroimy w cienkie plasterki.Kaszę płuczemy zimną wodą i dokładnie osączamy. Warzywa i kaszę wrzucamy do wywaru i gotujemy do miękkości warzyw.
3.Śmietanę mieszamy z mąkę pszenną i kilkoma łyżkami gorącej zupy,następnie wlewamy do zupy i zagotowujemy.Zupę przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i koperkiem.
4.Smacznego.

Życzę smacznych inspiracji

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak