Gdy słońce praży z nieba, marzymy by się ochłodzić. Nasze pragnienie doskonale gaszą napoje zimne, choć i te gorące z pozoru, można przyrządzić tak by z niewielkim dodatkiem również przyczyniały się by „dały nam ochłodę”.
Dla męża przyrządzam „kawę na zimno”:
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 lód śmietankowy w polewie czekoladowej
2 łyżeczki cukru
3-4 kostki lodu
2/3 szklanki zimnego mleka
Kawę rozpuszczalną zalać do 1/3 wysokości kubka gorącą wodą, rozmieszać, pozostałą wysokość kubka wypełnić zimnym mlekiem. Dodać cukier, wymieszać. Na wierzch ułożyć lód i kostki lodu.
Idealna na upalne dni jest również „kawa mrożona” z dodatkiem ajerkoniaku, podana w nowoczesnej szklance – słoiku z rureczką, zaskoczy gości:
1/3 szklanki zimnego mleka
4 kostki lodu
3/4 szklanki wrzątku
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 kieliszki ajerkoniaku
2 łyżeczki cukru brązowego
Kawę rozpuszczalną rozpuścić we wrzątku. Do malaksera wsypać lód, wlać mleko, ajerkoniak i dodać cukier, zblendować. Wlać do szklanki.
KAWA NA ZIMNO
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
100 ml wrzątku
200 ml zimnego mleka
2 łyżeczki miodu
2 łyżki lodów truskawkowych
1 łyżka lodów śmietankowych
Do wysokiego kubka wsyp kawę rozpuszczalną, zalej wrzątkiem, dokładnie wymieszaj. Dolej zimne mleko i dodaj miód, wymieszaj. Dodaj lody.
Dowód na to, że niewielki dodatek banana, może znacząco zmienić smak kawy:
NAPÓJ KAWOWO-BANANOWY:
1 szklanka chłodnego mleka
łyżeczka kakao
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 banan
ewentualnie kostki lodu
Kawę i kakao rozpuścić w odrobinie wrzątku. Dolać chłodne mleko, dodać pokrojonego na kawałki banana, zblendować. Dodać miód i wymieszać. Napój wlać do szklanki. Można podawać z kostkami lodu.
ORZEŹWIJAJĄCY KOKTAJL ARBUZOWO-MIĘTOWY
3 plasterki arbuza
1/3 szklanki wody mineralnej niegazowanej
2 listki miętej
Do dekoracji: listki mięty
Arbuz oczyścić ze skórki, usunąć pestki, pokroić na mniejsze części, wrzucić do blendera, dodać listki mięty oraz dolać wodę mineralną niegazowaną. Składniki zmiksować w blenderze, koktajl przelać do szklanki, udekorować listkami mięty.
ORZEŹWIJAJĄCY KOKTAJL BABANOWY:
2 dojrzałe banany
2 szklanki mleka
1 łyżka cytryny
2 łyżki cukru
Banany pokroić w grubsze plastry, przełożyć do malaksera, dodać cytrynę. Wlać mleko i dodać cukier. Zblendować. Rozlać do szklanek.