Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Napoje gorące i zimne

Okres letni przed nami, kawa na zimno lub woda z dodatkiem smakowym doskonale gasi pragnienie.

Gdy słońce praży z nieba, marzymy by się ochłodzić. Nasze pragnienie doskonale gaszą napoje zimne, choć i te gorące z pozoru, można przyrządzić tak by z niewielkim dodatkiem również przyczyniały się by „dały nam ochłodę”.

Dla męża przyrządzam „kawę na zimno”:

3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 lód śmietankowy w polewie czekoladowej
2 łyżeczki cukru
3-4 kostki lodu
2/3 szklanki zimnego mleka

Kawę rozpuszczalną zalać do 1/3 wysokości kubka gorącą wodą, rozmieszać, pozostałą wysokość kubka wypełnić zimnym mlekiem. Dodać cukier, wymieszać. Na wierzch ułożyć lód i kostki lodu. Napoje gorące i zimne

Idealna na upalne dni jest również „kawa mrożona” z dodatkiem ajerkoniaku, podana w nowoczesnej szklance – słoiku z rureczką, zaskoczy gości:

1/3 szklanki zimnego mleka
4 kostki lodu
3/4 szklanki wrzątku
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 kieliszki ajerkoniaku
2 łyżeczki cukru brązowego

Kawę rozpuszczalną rozpuścić we wrzątku. Do malaksera wsypać lód, wlać mleko, ajerkoniak i dodać cukier, zblendować. Wlać do szklanki. Napoje gorące i zimne

KAWA NA ZIMNO

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
100 ml wrzątku
200 ml zimnego mleka
2 łyżeczki miodu
2 łyżki lodów truskawkowych
1 łyżka lodów śmietankowych

Do wysokiego kubka wsyp kawę rozpuszczalną, zalej wrzątkiem, dokładnie wymieszaj. Dolej zimne mleko i dodaj miód, wymieszaj. Dodaj lody. Napoje gorące i zimne

Dowód na to, że niewielki dodatek banana, może znacząco zmienić smak kawy:

NAPÓJ KAWOWO-BANANOWY:

1 szklanka chłodnego mleka
łyżeczka kakao
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 banan
ewentualnie kostki lodu

Kawę i kakao rozpuścić w odrobinie wrzątku. Dolać chłodne mleko, dodać pokrojonego na kawałki banana, zblendować. Dodać miód i wymieszać. Napój wlać do szklanki. Można podawać z kostkami lodu. Napoje gorące i zimne

ORZEŹWIJAJĄCY KOKTAJL ARBUZOWO-MIĘTOWY

3 plasterki arbuza
1/3 szklanki wody mineralnej niegazowanej
2 listki miętej

Do dekoracji: listki mięty

Arbuz oczyścić ze skórki, usunąć pestki, pokroić na mniejsze części, wrzucić do blendera, dodać listki mięty oraz dolać wodę mineralną niegazowaną. Składniki zmiksować w blenderze, koktajl przelać do szklanki, udekorować listkami mięty. Napoje gorące i zimne

ORZEŹWIJAJĄCY KOKTAJL BABANOWY:

2 dojrzałe banany
2 szklanki mleka
1 łyżka cytryny
2 łyżki cukru

Banany pokroić w grubsze plastry, przełożyć do malaksera, dodać cytrynę. Wlać mleko i dodać cukier. Zblendować. Rozlać do szklanek. Napoje gorące i zimne

kuchcik89 24.04.2017 17:06
fajne propozycje :) na pewno latem wykorzystam przepisy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak