Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielone pomidory

Niewielu z nas wie, że zielone pomidory można spożytkować na pyszną sałatkę.

Przed nami sadzenie pomidorów, ja sama nie wiedziałam, że z zielonych pomidorów, które nie zdążyły dojrzeć na słońcu można zrobić smaczną sałatkę i zawekować do słoików. Idealna jest jako dodatek do obiadu. Przepis dostałam od znajomej, cieszę się, że pomidory się nie zmarnowały, a ja wraz z moją rodziną mogłam zajadać z nich sałatkę.

Sałatka z zielonych pomidorów z marchewką

2 kg zielonych pomidorów
3 sztuki większej cebuli
5 większych marchewek

zalewa:
1l wody
1szklanka octu
6 płaskich łyżeczek soli
12 łyżek cukru

do słoika:
1 liść laurowy
2-3 ziele angielskie
1 ząbek czosnku
2-3 ziarenka pieprzu

Marchew obrać, pomidory umyć, zarówno marchew jak i pomidory pokroić w plasterki, zaś cebulę w półplasterki.

Składniki zalewy wymieszać i zagotować.

Warzywa wymieszać ze sobą i zalać gorącą zalewą. Odstawić na ok 1h, aby warzywa puściły sok.

Do każdego wyparzonego słoika dodać 1 liść laurowy, 2-3 ziele angielskie 1 ząbek czosnku i 2-3 ziarenka pieprzu. Sałatkę nakładać do słoika wraz z zalewą i pasteryzować od zagotowania ok 3 min. Zielone pomidory

Sałatka z zielonych pomidorów z papryką czerwoną

2 kg zielonych pomidorów
3 sztuki większej cebuli
3 sztuki czerwonej papryki

zalewa:
1l wody
1szklanka octu
6 płaskich łyżeczek soli
12 łyżek cukru

do słoika:
1 liść laurowy
2-3 ziele angielskie
1 ząbek czosnku
2-3 ziarenka pieprzu

Paprykę i pomidory umyć, pokroić w plastry, zaś cebulę w półplasterki.

Składniki zalewy wymieszać i zagotować.

Warzywa wymieszać ze sobą i zalać gorącą zalewą. Odstawić na ok 1h, aby warzywa puściły sok.

Do każdego wyparzonego słoika dodać 1 liść laurowy, 2-3 ziele angielskie
1 ząbek czosnku i 2-3 ziarenka pieprzu. Sałatkę nakładać do słoika wraz z zalewą i pasteryzować od zagotowania ok 3 min. Zielone pomidory

Sałatka jest również znakomitym dodatkiem do domowych fast foodów tj hod-dogi, zapiekanki, hamburgery.

DOMOWE HAMBURGERY ZE SAŁATKĄ Z ZIELONYCH POMIDORÓW

Kotlety wieprzowe:
200g łopatki wieprzowej
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 kajzerka
1 szklanka mleka lub wody
sól, pieprz, ostra papryka do smaku
bułka tarta do panierki

Sos majonezowo – musztardowy:
4 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy sarepskiej
Pieprz, ostra papryka do smaku

Bułki do hamburgerów
Sałaka warzywna – np. sałatka z zielonych pomidorów
Liście sałaty zielonej
Ketchup do smaku

Cebulę pokroić w drobną kostkę, przyrumienić na tłuszczu. Kajzerkę namoczyć w wodzie lub w mleku. Mięso połączyć razem z namoczoną, odsączoną bułką, dodać jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyrumienioną cebulką, wyrobić i przyprawić. Opanierować w bułce tartej. Smażyć cienkie kotleciki, wielkości bułki lub kilka mniejszych. Wykonać sos majonezowo-musztardowy: majonez wymieszać z musztardą, doprawić do smaku. Bułki do hamburgerów przekroić wzdłuż, jednak tak by nie były przecięte do końca. Podgrzać nad parą wodną (ja zagotowuję wodę w garnku, układam bułki na sitku i przykrywam). Ciepłe bułki posmarować sosem majonezowo - musztardowym, ułożyć liść sałaty, kotlet wieprzowy, posmarować ketchupem. Kolejno ułożyć sałatkę warzywną i ponownie polać sosem. Zielone pomidory

RADA: Im krótszy czas pasteryzacji, tym warzywa będą w sałatce bardziej chrupiące.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak