Przed nami sadzenie pomidorów, ja sama nie wiedziałam, że z zielonych pomidorów, które nie zdążyły dojrzeć na słońcu można zrobić smaczną sałatkę i zawekować do słoików. Idealna jest jako dodatek do obiadu. Przepis dostałam od znajomej, cieszę się, że pomidory się nie zmarnowały, a ja wraz z moją rodziną mogłam zajadać z nich sałatkę.
Sałatka z zielonych pomidorów z marchewką
2 kg zielonych pomidorów
3 sztuki większej cebuli
5 większych marchewek
zalewa:
1l wody
1szklanka octu
6 płaskich łyżeczek soli
12 łyżek cukru
do słoika:
1 liść laurowy
2-3 ziele angielskie
1 ząbek czosnku
2-3 ziarenka pieprzu
Marchew obrać, pomidory umyć, zarówno marchew jak i pomidory pokroić w plasterki, zaś cebulę w półplasterki.
Składniki zalewy wymieszać i zagotować.
Warzywa wymieszać ze sobą i zalać gorącą zalewą. Odstawić na ok 1h, aby warzywa puściły sok.
Do każdego wyparzonego słoika dodać 1 liść laurowy, 2-3 ziele angielskie 1 ząbek czosnku i 2-3 ziarenka pieprzu. Sałatkę nakładać do słoika wraz z zalewą i pasteryzować od zagotowania ok 3 min.
Sałatka z zielonych pomidorów z papryką czerwoną
2 kg zielonych pomidorów
3 sztuki większej cebuli
3 sztuki czerwonej papryki
zalewa:
1l wody
1szklanka octu
6 płaskich łyżeczek soli
12 łyżek cukru
do słoika:
1 liść laurowy
2-3 ziele angielskie
1 ząbek czosnku
2-3 ziarenka pieprzu
Paprykę i pomidory umyć, pokroić w plastry, zaś cebulę w półplasterki.
Składniki zalewy wymieszać i zagotować.
Warzywa wymieszać ze sobą i zalać gorącą zalewą. Odstawić na ok 1h, aby warzywa puściły sok.
Do każdego wyparzonego słoika dodać 1 liść laurowy, 2-3 ziele angielskie
1 ząbek czosnku i 2-3 ziarenka pieprzu. Sałatkę nakładać do słoika wraz z zalewą i pasteryzować od zagotowania ok 3 min.
Sałatka jest również znakomitym dodatkiem do domowych fast foodów tj hod-dogi, zapiekanki, hamburgery.
DOMOWE HAMBURGERY ZE SAŁATKĄ Z ZIELONYCH POMIDORÓW
Kotlety wieprzowe:
200g łopatki wieprzowej
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 kajzerka
1 szklanka mleka lub wody
sól, pieprz, ostra papryka do smaku
bułka tarta do panierki
Sos majonezowo – musztardowy:
4 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy sarepskiej
Pieprz, ostra papryka do smaku
Bułki do hamburgerów
Sałaka warzywna – np. sałatka z zielonych pomidorów
Liście sałaty zielonej
Ketchup do smaku
Cebulę pokroić w drobną kostkę, przyrumienić na tłuszczu. Kajzerkę namoczyć w wodzie lub w mleku. Mięso połączyć razem z namoczoną, odsączoną bułką, dodać jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyrumienioną cebulką, wyrobić i przyprawić. Opanierować w bułce tartej. Smażyć cienkie kotleciki, wielkości bułki lub kilka mniejszych. Wykonać sos majonezowo-musztardowy: majonez wymieszać z musztardą, doprawić do smaku. Bułki do hamburgerów przekroić wzdłuż, jednak tak by nie były przecięte do końca. Podgrzać nad parą wodną (ja zagotowuję wodę w garnku, układam bułki na sitku i przykrywam). Ciepłe bułki posmarować sosem majonezowo - musztardowym, ułożyć liść sałaty, kotlet wieprzowy, posmarować ketchupem. Kolejno ułożyć sałatkę warzywną i ponownie polać sosem.
RADA: Im krótszy czas pasteryzacji, tym warzywa będą w sałatce bardziej chrupiące.