Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba w roli głównej

Rybę serwuję zazwyczaj na piątkowy obiad. Z ryby wykonuję również smaczne pasty kanapkowe lub podaję ją jako przekąskę.

Ryby są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Ryby są źródłem pełnowartościowego białka, witaminy D, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz składników mineralnych tj.: jod, selen, fluor, magnez, wapń.

Niestety wielu z nas nie docenia ich wartości odżywczych, zaleca się ich spożywanie 1-2 razy w tygodniu.

Zalety spożywania ryb to m.in:

- ryby dbają o serce, obniżają poziom „złego” cholesterolu

- poprawiają pamięć

- wspomagają pracę układu nerwowego

- obniżają ryzyko nowotworów

Propozycje na pyszny obiad z rybą w roli głównej:

Morszczuk z serem żółtym w ziołach

3 płaty morszczuka
6 plasterków sera żółtego
2 jajka
mąka pszenna i bułka tarta do panierki
sól i zioła prowansalskie do smaku
tłuszcz do smażenia

Każdy płat morszczuka przeciąć na połowę, osolić i posypać ziołami prowansalskimi. Jajka rozbełtać, każdy plasterek sera najpierw zamoczyć w jajku, położyć na płat ryby i panierować w mące, jajku i bułce tartej. Postąpić tak z każdymi płatami ryby. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć opanierowane ryby, dodać tłuszcz i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec ok 30 min. Ryba w roli głównej

Sola w warzywach z piekarnika

2 płaty soli
1 pomidor malinowy
1/2 cukinii
1/2 marchewki
1/3 pora
6 plasterków cytryny pokrojone w półplasterki (można użyć limonki)
odrobina oleju rzepakowego
sól, pieprz, zioła prowansalskie

Cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokroić w półplasterki, przysmażyć na oleju. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Płat soli ułożyć na wysmarowanej olejem folii aluminiowej, obsypać z obu stron solą i pieprzem. Na wierzch nałożyć usmażone warzywa, a kolejno na przemian plasterki pomidora i cytryny. Solę dokładnie zawinąć w folię - najpierw z lewej strony folię zwinąć w prawo, a kolejno zawijać tak by rybka była szczelnie zawinięta w folię. Rybkę piec w 180 st C ok 15 minut. Ryba w roli głównej

Morszczuk z piekarnika

1 płat morszczuka mrożonego
5 pomidorków koktajlowych
łyżka oleju rzepakowego
pieprz cytrynowy i sól do smaku

Rozmrożony płat morszczuka przekroić na pół, obsypać z obu stron solą i pieprzem cytrynowym. Każdy płat ryby położyć pośrodku foli aluminiowej posmarowanej olejem. Pomidorki pokroić w plastry i ułożyć na wierzchu ryby. Folię aluminiowa złożyć tak aby przykryć nią rybę, zaczynając od prawej strony folię szczelnie zawijać, podobnie postąpić z folią po bokach. Rybę włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st C i piec ok 20 min. Ryba w roli głównej

Propozycja na kolację:

5-6 płatów mrożonych morszczuka
2 marchewki
2 pietruszki korzeń
½ selera
1/3 pora
3/4 szklanki zimnej wody
½ szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki masła
Sól, pieprz, zioła prowansalskie

Ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mleka
6 łyżek mąki pszennej
1 jajko
Szczypta soli

Składniki ciasta naleśnikowego dobrze wymieszać. Płaty morszczuka osolić i posypać pieprzem, dodać do ciasta naleśnikowego. Smażyć na rozgrzanym oleju. Marchew, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach wraz z porem pokrojonym w półplasterki, smażyć na oleju, dodać masło. Gdy warzywa będą miękkie wlać wodę i olej oraz dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i przyprawić do smaku. Przekładać w naczyniu warzywa, ryba, warzywa. Ryba w roli głównej

Pasta z tuńczyka

1 puszka tuńczyka w sosie własnym (170g)
1/2 czerwonej cebuli
2 jajka ugotowane na twardo
1 łyżeczka musztardy
2-3 łyżeczki majonezu
sól, pieprz do smaku

Tuńczyka osączyć z zalewy, pognieść za pomocą widelca. Dodać pokrojone w drobną kostkę jajka i cebulę. Składniki połączyć z majonezem i musztardą, doprawić do smaku. Ryba w roli głównej

Tatar ze śledzia na serowych grzankach

Tatar:
4 pojedyncze płaty śledziowe w zalewie wiejskiej
2-3 ogórki konserwowe
1 cebula
1-2 łyżki oleju rzepakowego
Kilka gałązek zielonej pietruszki
Kilka gałązek koperku świeżego
Sól, pieprz, sok z cytryny do smaku

Grzanki serowe:
Wek pszenny krojony
10 dag sera żółtego

Płaty śledziowe, cebulę i ogórki konserwowe pokroić w bardzo drobną kostkę. Dodać olej rzepakowy, drobno posiekaną pietruszkę i koperek, doprawić do smaku, wymieszać.

Grzanki serowe: kromki weka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać z wierzchu serem żółtym startym na drobnych oczkach. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st C, zapiekać do momentu roztopienia się sera. Gorące grzanki podawać z tatarem śledziowym. Ryba w roli głównej

Tosty z tuńczykiem

Kromki chleba tostowego

Pasta z tuńczyka:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1/2 długiego ogórka zielonego
1/2 papryki czerwonej
1/2 cebuli
3 płaskie łyżeczki majonezu
1-2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz do smaku

Tuńczyka odsączyć z zalewy, dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę, cebulę, ogórek i posiekany drobno koperek, połączyć z majonezem i doprawić do smaku.
Kromki chleba włożyć do opiekacza, ciepłe posmarować pastą z tuńczyka. Ryba w roli głównej

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak