Istnieje wiele różnych odmian jabłek, ale nikt nie zaprzeczy, że najlepsze są nasze polskie jabłka, które nie tylko chętnie zjadamy na surowo, ale również wykorzystujemy je do pysznych wypieków czy domowych przetworów.
Na całym świecie jest wiele różnych odmian jabłek, ale nikt nie zaprzeczy, że najlepsze są nasze polskie jabłka, które nie tylko chętnie zjadamy na surowo, ale również wykorzystujemy je do wypieków, czy przetworów.
Jabłka oprócz tego, że są smaczne, są też niskokaloryczne i zawierają dużo błonnika (szczególnie w skórce), dlatego bardzo chętnie sięgają po nie osoby, które chcą zrzucić kilka kilogramów.
Poza jedzeniem na surowo można przyrządzać z nich pyszne szarlotki, czy racuszki, a nawet nafaszerować nimi kaczkę, w każdej wersji sprawdzą się doskonale.
Moje ulubione przepisy z jabłkami:
Szarlotka sypana z masą makową
Składniki (na formę 25x30 cm):
Ciasto:
- 1 ½ szklanki kaszy manny
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 ¼ szklanki cukru
Nadzienie:
- 2 kg jabłek
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 duża puszka masy makowej
Dodatkowo:
- 100 g masła lub margaryny
- cukier puder do obsypania
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Przygotowanie:
Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach, lekko odciskamy z nadmiaru soku. Do jabłek dodajemy cukier i cynamon.
Składniki ciasta mieszamy ze sobą, a następnie dzielimy na 3 równe części. Do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą wsypujemy 1 część sypkich składników, dokładnie rozprowadzamy i wykładamy na to połowę jabłek, a następnie połowę masy makowej wykładamy na jabłka.
Następnie wysypujemy 2 część sypkich składników, resztę jabłek i masę makową. Pokrywamy ostatnią częścią sypkich składników.
Na wierzchu układamy pokrojone w małe kawałki masło lub margarynę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 55-60 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Placuszki gryczane podane z jabłkami
Składniki:
Placki:
- 1 ½ szklanki mąki gryczanej pełnoziarnistej
- 4 łyżki mąki migdałowej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 ¼ szklanki mleka
- 2 jajka
- odrobina masła do smażenia
Jabłka:
- 3 średnie jabłka
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Mąkę gryczaną przesiewamy do miski, dodajemy mąkę migdałową, sól, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką.
Następnie dodajemy mleko oraz jajka i ponownie mieszamy - tym razem do całkowitego połączenia składników.
Smażymy na rumiano z obu stron na lekko natłuszczonej patelni.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzane masło razem z cukrem i cynamonem, podsmażamy razem przez chwilę i podajemy z placuszkami.
Cynamonowe rogaliki z jabłkami
Składniki (na 18 małych sztuk):
Ciasto drożdżowe:
- 250 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 25 g drożdży
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 kostki margaryny
Nadzienie:
- 2 jabłka
- 2 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- białko do wysmarowania wierzchu
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Pozostały cukier mieszamy z mąką, jajkiem i cynamonem. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną margarynę i ponownie dobrze zagniatamy.
Miskę z ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy w mniejsze kawałki i umieszczamy w rondlu, zasypujemy je cukrem i cynamonem. Całość podgrzewamy do czasu, aż jabłka będą miękkie. Studzimy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, każdą z nich rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na placek o grubości ok. 0,5 cm. Każdą część kroimy na 6 trójkątów.
U podstawy każdego trójkąta nakładamy po łyżeczce wcześniej przygotowanych jabłek, zwijamy i formujemy rogaliki.
Gotowe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do napuszenia na 30 minut.
Przed pieczeniem wierzch smarujemy białkiem. Pieczemy ok. 20 minut w 170ºC. Studzimy, a przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Kulki jabłkowo-chałwowe z amarantusem ekspandowanym
Składniki (na ok. 4 porcje):
- 1 jabłko
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 50 g chałwy dobrej jakości
- 50 g amarantusa ekspandowanego
Przygotowanie:
Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w drobne kawałki.
Zalewamy sokiem pomarańczowym i podgrzewamy na wolnym ogniu do czasu, aż utworzą mus.
Do ciepłego musu jabłkowego dodajemy pokruszoną chałwę i dokładnie razem mieszamy. Studzimy.
Masę łączymy z amarantusem, formujemy kuleczki i podajemy.
Racuszki jabłkowe z ricottą
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 125 g ricotty
- 3 małe jabłka
- 1 łyżka płynnego miodu
- garść rodzynek
- duża szczypta cynamonu
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- olej do smażenia
- cukier puder do podania
Przygotowanie:
Żółtka mieszamy z mąką i ricottą.
Dodajemy starte na dużych oczkach jabłkacynamon i gałkę muszkatołową, mieszamy, po czym dodajemy miód i rodzynki, ponownie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem jabłkowym.
Smażymy na średnim ogniu na rumiano z każdej strony.
Podajemy oprószone cukrem pudrem.