Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki - obiad na kilka dni.

Uznawane są za pracochłonne, lecz jestem zdania, że smak ich całą pracę wynagradza.

Ja jestem ich wielka fanką, niestety mąż za nimi nie przepada. Z racji, że mieszkamy wraz z rodzicami, a oni też bardzo je lubią przygotowuję ich wielki gar.

Gołąbki trzeba przyznać są pracochłonne, ale przygotowane raz można zjeść na kilka obiadów, a nawet jak ktoś lubi na ciepłą kolację.

Poniżej przedstawiam przepis na GOŁĄBKI mojej mamy. Uwielbiam, je za to że zawierają w sobie wszystko to co lubię, są na bogato :)

Uważam, że są one najsmaczniejsze. U nas robi się je z ryżem, lecz można zastąpić go kaszą.

ok 1 kg mięsa np. pieczeń, gulaszowe
główka kapusty włoskiej
1 szklanka ryżu
15 dag boczku ( 5 plasterków do przesmażenia oraz kawałek do zmielenia)
1 kiełbasa podwawelska
3 cebule (2 do przesmażenia, 1 do zmielenia)
2 jajka
przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie
tłuszcz do smażenia

Mięso ugotować, ostudzić, zmielić wraz z kiełbaską, kawałkiem boczku oraz 2 cebulami. Boczek (5 plasterków) oraz 1 cebulę pokroić w drobniutka kosteczkę, Przyrumienić na tłuszczu - na sam koniec dodać troszkę więcej tłuszczu. Gołąbki - obiad na kilka dni.

Do zmielonego mięsa, boczku i cebulki dodać ugotowany ryż, jajka oraz przyrumieniona cebulkę z boczkiem wraz z tłuszczem. Dokładnie wymieszać, przyprawić solą, pieprzem, ostrą papryką, ziołami prowansalskimi. Gołąbki - obiad na kilka dni.

Zagotować lekko osoloną wodę w garnku. Z kapusty odciąć głąb, wrzucić do gotującej się wody i gotować do momentu aż będzie możliwość zdjęcia poszczególnych liści. W zależności od upodobania można też oddzielić liście kapusty i wrzucać je do gotującej się wody, parzyć ok 2-5min). Po ugotowaniu odciąć delikatnie nożem twarda część liścia kapusty.Gołąbki - obiad na kilka dni.

Zwijanie gołąbków: rozłożyć ugotowany liść kapusty, nałożyć farsz, zwinąć boki i kolejno zwijać do przodu. Zwinięte gołąbki układać na tacce. Gołąbki - obiad na kilka dni.

Rozgrzać tłuszcz na patelni, układać gołąbki, smażyć na rumiano. Gołąbki - obiad na kilka dni.

 

Podawać z sosem pomidorowym: 2 puszki pomidorów bez skórki (po 240g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
Tłuszcz do smażenia
Sól, pieprz, zioła prowansalskie

Cebulkę przyrumienić na tłuszczu, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pomidory z puszki, zblendować, dodać słodką śmietankę i doprawić do smaku. Gołąbki - obiad na kilka dni.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak