Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaronowe inspiracje na obiad lub kolację

Makaron przygotowuje się bardzo szybko, więc jest idealnym rozwiązaniem na posiłek po pracy.

Rodzajów makaronu jest całe mnóstwo, różnią się nie tylko rodzajem mąki z jakiej zostały zrobione, ale również kształtem, a nawet kolorem.

Każdy rodzaj można przyrządzić na różne sposoby. Są nie tylko idealnym dodatkiem do zup, czy makaronowych zapiekanek, z dowolnie przygotowanym sosem (mięsnym lub warzywnym) tworzą sycący posiłek, który można podać zarówno na obiad, jak i kolację.

Oprócz klasycznych i dobrze znanych dań makaronowych można się pokusić o ugotowanie czegoś specjalnego z dodatkami jakie najbardziej lubimy lub z tymi, które w lodówce proszą o wykorzystanie.

Przygotowanie prostego dania na bazie makaronu zazwyczaj nie trwa dłużej niż pół godziny, dlatego po powrocie z pracy to najlepsze wyjście, by nie stracić całego popołudnia na gotowaniu.

 

Nasze ulubione dania z makaronem:

Spaghetti carbonara

Makaronowe inspiracje na obiad lub kolację

Składniki (dla 2-3 osób):

  • 250 g makaronu spaghetti
  • woda do gotowania
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 200 ml słodkiej śmietany 12%
  • 1 jajko
  • 50 g drobno startego sera cheddar
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, na złoty kolor.

Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, doprawiamy szczyptą soli i jeszcze chwilę razem podsmażamy.

Gdy cebula będzie szklista wlewamy śmietankę i wrzucamy połowę startego sera, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.

Gdy się zagotuje zdejmujemy z ognia i wbijamy jajko, mieszamy energicznie, aż całość się połączy.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz wrzucamy posiekaną pietruszkę. Mieszamy z ugotowanym wcześniej makaronem i podajemy posypane resztą startego sera.

 

Świderki z mięsem i warzywami

Makaronowe inspiracje na obiad lub kolację

Składniki (dla 2 osób):

  • 250 g makaronu świderki + woda z solą do gotowania
  • 250 g mięsa mielonego z szynki
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 100 g młodej cukinii
  • 3 kawałki suszonych pomidorów
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń producenta.
 
Olej rozgrzewamy na patelni, po czym wrzucamy mięso mielone i smażymy, aż straci kolor, dopiero potem przyprawiamy solą oraz pieprzem i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.
 
Podsmażone mięso z cebulą zalewamy wodą, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i pokrojone w kawałki suszone pomidory. Dusimy do czasu, aż cukinia będzie miękka.
 
Sos zagęszczamy mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody, a następnie dodajemy groszek konserwowy i jeszcze chwilę podgrzewamy.
 
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i natką pietruszki, a następnie mieszamy z ugotowanym wcześniej makaronem.
 
 
Spaghetti z pulpetami w sosie pomidorowo-śmietankowym
Makaronowe inspiracje na obiad lub kolację
 
Składniki (dla 3 osób):
  • 300 g makaronu spaghetti
  • woda do gotowania
 
Pulpety:
  • 500 g udek z kurczaka bez kości
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 gałązka koperku
  • mąka do panierowania
  • woda do gotowania
 
Sos:
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150 ml śmietany 30%
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w wodzie z solą.
 
Udka z kurczaka przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekany koperek i doprawiamy solą oraz pieprzem. Z mięsa formujemy pulpety, które panierujemy w mące i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy ok. 5-6 minut.
 
Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę mieszamy. Następnie wlewamy śmietankę i wrzucamy ugotowane pulpety. Chwilę razem podgrzewamy i doprawiamy sos do smaku.
 

Makaron w pomidorach z czosnkiem i bazylią

Makaronowe inspiracje na obiad lub kolację

Składniki (dla 2 osób):

  • 250 g makaronu świderki
  • woda do gotowania
  • 6 średniej wielkości pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • starty żółty ser do podania

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. 

Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju z dodatkiem szczypty soli.
Gdy cebula będzie szklista dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i całość razem dusimy ok. 7-10 minut w zależności od twardości pomidorów.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią.

Tak przygotowany sos mieszamy z ugotowanym makaronem. Wykładamy na talerze i posypujemy startym serem. 

 

Makaron z wędzonym łososiem i brokułem

Makaronowe inspiracje na obiad lub kolację

Składniki (dla 2 osób):

  • 250 g dowolnego makaronu (u mnie czarna wstążka)
  • 200 g brokuła
  • 150 g wędzonego łososia
  • 100 g naturalnego serka topionego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • woda i sól do gotowania

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.

Brokuły blanszujemy również w osolonej wodzie, odsączamy i odstawiamy.
 
Serek topiony rozpuszczamy w mleku.
 
Do tak przygotowanego sosu dodajemy blanszowane brokuły i pokrojonego w kostkę łososia. Gotujemy razem przez 2-3 minuty.

Na koniec dodajemy koperek, mieszamy i podajemy z ugotowanym makaronem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak