Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Awokado – owoc wielką ma moc

Bogaty w dobre tłuszcze, cenne witaminy i składniki odżywcze, składnik sałatek, past i koktajli. Warto sięgać po niego jak najczęściej, bo ma dobroczynne działanie na nasze zdrowie.

Awokado to przede wszystkim cenne źródło niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu kwasów tłuszczowych (kwas oleinowy). W jednej średniej wielkości sztuce jest go ok. 40 g, sprawia to, że owoc jest jest też bardzo kaloryczny – średnia sztuka to około 430 kcal. Zawiera jednak sporo potasu, który odpowiedzialny jest za prawidłowe ciśnienie tętnicze. Miąższ tego owocu bogaty jest także w luteinę – niezbędną do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku oraz witaminy C, E i A – silnych przeciwutleniaczy o działaniu przeciwnowotworowym.
To również cenne źródło witamin z grupy B, szczególnie kwasu foliowego, który zalecany jest kobietą w ciąży, ponieważ zapobiega wadom rozwojowym płodu.

Jak wybierać awokado?

Wybierając awokado należy zwrócić szczególną uwagę na jego wygląd. Skórka powinna delikatnie uginać się pod naciskiem palca, wtedy mamy pewność, że jest dojrzałe. Jeśli kupimy twardy owoc, należy go owinąć w papier śniadaniowy lub gazetę, a w ciągu 2-3 dni zmięknie. Dojrzały miąższ awokado najlepiej wyjąć za pomocą łyżeczki do herbaty. Zaraz po rozkrojeniu skropić je sokiem z cytryny by nie ściemniało. Jeśli używamy tylko połówki awokado, w drugiej części należy zostawić pestkę, awokado dłużej zachowa swój naturalny kolor.

Jajko zapiekane w awokado

Awokado – owoc wielką ma moc
Składniki:
1 awokado
2 małe jajka
2 plasterki chudej szynki np. polędwicy
płatki chili
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)

Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę i lekko wydrążyć środek. Do każdej połówki awokado wbić po 1 jajku. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę, posypać płatkami chili i pieprzem. Połówki awokado włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w 180 stopniach przez ok. 20 minut, do czasu, aż białko będzie ścięte, a żółtko pozostanie lekko płynne. Upieczone awokado posypać solą i podawać od razu po przygotowaniu. 

Czekoladowy krem do pieczywa z awokado

Awokado – owoc wielką ma moc
Składniki:
1/2 awokado
1 średni banan
20 g orzechów laskowych 
1 łyżka gorzkiego kakao
1-2 łyżeczki miodu (dla słodyczy)

W wysokim naczyniu umieścić orzechy, zmiksować blenderem na drobno. Dodać awokado i banana, zmiksować na gładki krem. Dosypać kakao i dodać miód. Zmiksować do połączenia się składników. Gotowy krem przełożyć do miski/słoika i przechowywać w lodówce.

Sałatka z tuńczykiem i awokado

Awokado – owoc wielką ma moc
Składniki (na 2 porcje):
150 g mixu sałat z roszponką 
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
2 kromki razowego chleba czosnkowego (lub innego ulubionego)
10 pomidorów koktajlowych
1/2 awokado
1/2 strąka czerwonej papryki
2 łyżki posiekanej cebulki dymki ze szczypiorkiem 
Dressing:
2 łyżki oleju sezamowego (lub oliwy z oliwek)
1/2 łyżki soku z cytryny lub limonki 
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)

Kromki chleba pokroić w drobną kostkę. Ułożyć na blaszce i wstawić na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Sałatę rozłożyć na talerzu. Dodać pokrojone pomidorki koktajlowe, paprykę pokrojoną w kostkę, grzanki, odsączonego tuńczyka oraz pokrojone w kostkę awokado. Składniki dressingu połączyć. Sałatkę posypać cebulką dymką i polać dressingiem. Podawać od razu po przygotowaniu. 

Koktajl z awokado i selera naciowego

Awokado – owoc wielką ma moc
Składniki:
500 ml zimnego mleka 
1 dojrzałe awokado
2 łodygi selera naciowego
2 małe dojrzałe banany
1/2 łyżki miodu akacjowego
2 łyżki posiekanej świeżej mięty
sok z połówki pomarańczy

Banany obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Awokado przekroić na pół wyciągnąć pestkę, a miąższ wybrać za pomocą łyżeczki. Seler naciowy oczyścić z włókien i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać mleko, miód, sok z pomarańczy oraz posiekaną miętę. Wszystko zmiksować. Podawać zaraz po przygotowaniu. 
  

Guacamole z krakersami

Awokado – owoc wielką ma moc
Składniki:
2 dojrzałe awokado
1 średni pomidor
1 mała czerwona cebula
1 kropla sosu tabasco
2 łyżki soku z limonki
sól gruboziarnista
szczypta chili świeżo zmielonego
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Dodatkowo:
krakersy

Awokado przeciąć na pół usunąć pestkę i za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ, polać sokiem z limonki i utrzeć widelcem na gładką masę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, tabasco, sól i pokrojonego w drobną kostkę (bez skóry i pestek) pomidora oraz posiekaną cebulkę. Dodać posiekaną natkę, skropić oliwą i posypać świeżo zmieloną chili. Przełożyć do miski i podawać z krakersami. Smacznego! 

Rada: Aby awokado nie utleniło się - od razu po przełożeniu do miski skrop je sokiem z limonki.
Jeśli kupiłaś/kupiłeś mało dojrzałe awokado, zawiń je w gazetę i pozostaw w temperaturze pokojowej - szybciej zmięknie. 

Ola1984 21.03.2017 17:00
Ja również :) Często używam awokado do smarowania pieczywa, zamiast masełka.
anka1988 19.03.2017 10:17
kocham awokado, szczególnie pasty z nim!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak