Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chia – skarbnica witamin i minerałów

Nasiona chia - to nieocenione źródło cennych dla naszego organizmu witamin i minerałów.

Nasiona chia zwane także szałwią hiszpańską to bogactwo witamin i składników odżywczych fantastycznie wpływających na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Szałwia hiszpańska to roślina o szerokich liściach z białymi lub fioletowymi kwiatami pochodząca z Meksyku i Gwatemali. W jej owocach kryją się owalne nasiona zwane chia. Roślina ta ze względu na swe niezwykłe właściwości dla zdrowia doceniona została już przez plemiona Azteków.

Chia – skarbnica witamin i minerałów

W niepozornych małych ziarnach znaleźć można źródło cennych kwasów tłuszczowych Omega 3, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz wspomagających utrzymanie prawidłowej masy ciała. To także bogactwo żelaza, wapnia i pełnowartościowego białka, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania mięśni.
Nasiona chia bogate są w potasu – obniżający ciśnienie krwi, świetnie wpływającego na trawienie błonnika oraz magnezu i fosforu, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Ze względu na swe dobroczynne działanie na zdrowie powinny być spożywane szczególnie przez osoby będące na diecie, cukrzyków oraz osoby o obniżonej odporności organizmu. Te małe ziarenka to prawdziwe bogactwo niezbędnych dla naszego organizmu witamin i składników odżywczych, warto więc wzbogacić swoją dietę o ten produkt. Nasiona chia podobnie jak siemię lniane pęcznieją pod wpływam produktów płynnych – powodując uczucie sytości. Świetnie nadają się do zagęszczenia klasycznych koktajli, owsianek czy deserów na bazie jogurtu czy mleka. Wystarczy zalać je płynem i odczekać ok. 15 minut. Można wykorzystać je także jako dodatek do pieczywa czy sałatek – wzbogacając jednocześnie ich wartości odżywcze. Poniżej trzy moje propozycje z wykorzystaniem nasion chia. Polecam!

Koktajl z malinami, jagodami, truskawkami i chia

Chia – skarbnica witamin i minerałów

Składniki (na ok. 2-3 porcje):
1 szklanka truskawek
3 łyżki jagód
1/2 szklanki malin
400 ml mleka 0,5%
1 łyżka soku z cytryny 
2 łyżeczki nasion chia
miód (do smaku)

Owoce umyć, przełożyć do dzbanka, zalać mlekiem i zmiksować. Dodać miód,  nasiona chia i wymieszać. Odstawić na ok. 15 minut do zgęstnienia. Koktajl podawać od razu po przygotowaniu lub po wcześniejszym schłodzeniu.

Dietetyczny deser z chia i kiwi

Chia – skarbnica witamin i minerałów
Składniki (na 3 mniejsze porcje):
3 łyżki nasion chia 
250 ml mleka 0,5%
400 g naturalnego, gęstego jogurtu
1 łyżka wiórków kokosowych
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 duży banan
2 owoce kiwi
15 orzechów laskowych

Nasiona chia namoczyć w mleku, przez ok. 30 minut. Dodać jogurt, miód, ekstrakt z wanilii i wiórki kokosowe. Wszystko wymieszać i odstawić, do czasu, aż nasiona napęcznieją, a deser uzyska konsystencje puddingu. Deser przełożyć do szklanek, udekorować pokrojonymi owocami, orzechami i polać miodem. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego! 

Rady: Do deseru można użyć także mleka smakowego (sojowe, migdałowe, owsiane), a ekstrakt zastąpić miąższem z połówki laski wanilii. 

Warstwowa owsianka z truskawkami i chia

Chia – skarbnica witamin i minerałów
Składniki:
5 łyżek górskich płatków owsianych
250 ml mleka 0,5 %
1 czubata łyżeczka nasion chia
1 łyżeczka ksylitolu
10 truskawek

W garnku zagotować mleko, dodać płatki owsiane i ksylitol. Gotować na wolnym ogniu do czasu, aż owsianka zacznie gęstnieć. Zdjąć z ognia, dodać nasiona chia i odstawić na ok. 15 minut. W międzyczasie umyć truskawki i pokroić je na połówki. W szklance układać warstwami porcję truskawek i owsiankę. Podawać od razu po przygotowaniu, lub na zimno, po wcześniejszym schłodzeniu w lodówce.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak