Przygotowane w domowym zaciszu pączki czy faworki są o niebo lepsze od tych, kupionych w sklepie, bo nie zawierają sztucznych spulchniaczy czy wzmacniaczy smaku. Domowych wyrobów uda się też zjeść mniej niż sztucznie napuszonych..
Podczas "domowej produkcji" nie trzeba też sztywno trzymać się schematu i robić dokładnie tak, jak autor przepisu, z którego w danej chwili korzystamy. Można dodać coś od siebie, by urozmaicić standardową wersję, tworząc tym samym coś nowego - wyjątkowego.
Wyrób pączków jest łatwiejszy niż mogłoby się wydawać, a jedyny sekret udanych pączków to dobrze wyrośnięte ciasto przed smażeniem. Po wycięciu kształtów pączków zostawcie je nawet na godzinę, pięknie wyrosną i podczas smażenia utworzy się charakterystyczna biała obwódka, która dodaje pączkom uroku.
Tradycyjne pączki powinny być smażone na smalcu, ale z powodzeniem można go zastąpić dobrym olejem - najlepiej rzepakowym.
Przekonałam Was do spróbowania?
Poniżej prezentuję mój zbiór sprawdzonych przepisów na tę okazję:
Serowe mini pączki
Składniki:
- 500 g białego sera w kostce
- 500 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 200 g waniliowego serka homogenizowanego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka spirytusu
- 4 żółtka
- kilka kropel aromatu cytrynowego
- tłuszcz do głębokiego smażenia (najlepiej olej rzepakowy)
Przygotowanie:
Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie zagniatamy (ciasto będzie kleiste, ale takie ma być).
Na rozgrzany tłuszcz kładziemy uformowane z ciasta kulki wielkości małego orzecha włoskiego (zamiast formować kulek można nakładać ciasto łyżeczką do herbaty).
Pączki w większości odwracają się same, jednak czasami się zdarza, że trzeba im w tym pomóc. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Wyciągamy łyżką cedzakową na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Pączki oprószamy cukrem pudrem.
Faworki waniliowe w polewie miodowo-rumowej
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- szczypta soli
- 3 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 laski
Dodatkowo:
- olej do głębokiego smażenia
Polewa:
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki cukru
- 50 g orzechów laskowych
- 50 ml ciemnego rumu
Przygotowanie:
Mąkę, serek, sól, żółtka, cukier, sodę i wydrążone ziarenka z wanilii umieszczamy w misce i zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą z nich rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 0,5 cm.
Z ciasta wykrawamy dowolnej wielkości prostokąty. Na środku każdego z nich robimy nacięcie, przez które przeplatamy jeden koniec ciasta. Faworki smażymy w głębokim tłuszczu na rumiano, a następnie wyciągamy na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Miód z cukrem i grubo posiekanymi orzechami umieszczamy w rondlu, podgrzewamy do czasu, aż całość mocno zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i mieszamy z rumem.
Polewamy usmażone faworki.
Puszyste donaty w smerfnej polewie nadziane masłem orzechowym
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 4 żółtka klasy M
- 30 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/4 szklanki roztopionego masła
- szczypta soli
- duża szczypta proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Nadzienie:
- 4-5 łyżek solonego masła orzechowego
Polewa:
- 200 g cukru pudru
- 8-9 łyżek syropu barmańskiego blue curacao
- dowolne posypki do dekoracji
Przygotowanie:
Mleko lekko podgrzewamy, kruszymy do niego drożdże, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki. Odstawiamy do utworzenia się pianki.
Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy pozostały cukier, żółtka, sól i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy.
Pod koniec wyrabiania wlewamy roztopione i wystudzone masło. Łączymy dokładnie z ciastem, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1 - 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1 cm.
Przy pomocy szklanki i kieliszka wykrawamy kształt oponek. Układamy je na papierze do pieczenia, przykrywamy i dajemy im ponownie podrosnąć (ok. 20 minut).
Smażymy w głębokim tłuszczu na rumiano, po czym ściągamy na papierowe ręczniki.
Wystudzone donaty nadziewamy masłem orzechowym za pomocą szprycy (masło wstrzykujemy w kilku punktach).
Cukier puder mieszamy z syropem, aż powstanie gęsta polewa. Moczymy w niej jedną stronę oponek i posypujemy dowolnymi posypkami.
Pączki z marmoladą i lukrem żurawinowym
Składniki (na około 20 sztuk):
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 60 g cukru
- 60 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżka spirytusu
- marmolada
- smalec do smażenia
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- sok żurawinowy
- kandyzowana skórka pomarańczowa
Przygotowanie:
Na początku przygotowujemy sobie składniki (wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową).
Drożdże kruszymy do miski, dodajemy 1/4 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
Resztę mąki przesiewamy, dodajemy cukier, lekko roztrzepane jajka, spirytus, zaczyn drożdżowy i pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od miski i dłoni. Następnie dodajemy roztopione masło i ponownie wyrabiamy. Formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny (powinno podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko podsypaną mąką stolnicę, delikatnie rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm. Obręczą lub szklanką wycinamy kółka. Odkładamy je, przykrywamy ściereczką i ponownie dajemy im wyrosnąć ok. 40 minut.
Wyrośnięte pączki wkładamy porcjami na rozgrzany do temperatury 175 stopni smalec. Smażymy ok. 1-1,5 minuty z każdej strony. Wyciągamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Jeszcze ciepłe nadziewamy marmoladą za pomocą szprycy, smarujemy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.