Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jakie słodkości przygotować na Tłusty Czwartek?

Chyba nie znam osoby, która nie lubi Tłustego Czwartku, jest to dzień, w którym nie liczymy kalorii ani ilości zjedzonych smakołyków. Chociaż, jak ze wszystkim, lepiej zachować umiar.

Przygotowane w domowym zaciszu pączki czy faworki są o niebo lepsze od tych, kupionych w sklepie, bo nie zawierają sztucznych spulchniaczy czy wzmacniaczy smaku. Domowych wyrobów uda się też zjeść mniej niż sztucznie napuszonych.. 

Podczas "domowej produkcji" nie trzeba też sztywno trzymać się schematu i robić dokładnie tak, jak autor przepisu, z którego w danej chwili korzystamy. Można dodać coś od siebie, by urozmaicić standardową wersję, tworząc tym samym coś nowego - wyjątkowego.

Wyrób pączków jest łatwiejszy niż mogłoby się wydawać, a jedyny sekret udanych pączków to dobrze wyrośnięte ciasto przed smażeniem. Po wycięciu kształtów pączków zostawcie je nawet na godzinę, pięknie wyrosną i podczas smażenia utworzy się charakterystyczna biała obwódka, która dodaje pączkom uroku.

Tradycyjne pączki powinny być smażone na smalcu, ale z powodzeniem można go zastąpić dobrym olejem - najlepiej rzepakowym.

Przekonałam Was do spróbowania?

Poniżej prezentuję mój zbiór sprawdzonych przepisów na tę okazję:

Serowe mini pączki 

Jakie słodkości przygotować na Tłusty Czwartek?

Składniki:

  • 500 g białego sera w kostce
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 200 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka spirytusu
  • 4 żółtka
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
  • tłuszcz do głębokiego smażenia (najlepiej olej rzepakowy)

 

Przygotowanie:

Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie zagniatamy (ciasto będzie kleiste, ale takie ma być).

Na rozgrzany tłuszcz kładziemy uformowane z ciasta kulki wielkości małego orzecha włoskiego (zamiast formować kulek można nakładać ciasto łyżeczką do herbaty).

Pączki w większości odwracają się same, jednak czasami się zdarza, że trzeba im w tym pomóc. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Wyciągamy łyżką cedzakową na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Pączki oprószamy cukrem pudrem.

 

Faworki waniliowe w polewie miodowo-rumowej

Jakie słodkości przygotować na Tłusty Czwartek?

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • szczypta soli
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 laski

Dodatkowo:

  • olej do głębokiego smażenia

Polewa:

  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki cukru
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 ml ciemnego rumu

 

Przygotowanie:

Mąkę, serek, sól, żółtka, cukier, sodę i wydrążone ziarenka z wanilii umieszczamy w misce i zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą z nich rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 0,5 cm.

Z ciasta wykrawamy dowolnej wielkości prostokąty. Na środku każdego z nich robimy nacięcie, przez które przeplatamy jeden koniec ciasta. Faworki smażymy w głębokim tłuszczu na rumiano, a następnie wyciągamy na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Miód z cukrem i grubo posiekanymi orzechami umieszczamy w rondlu, podgrzewamy do czasu, aż całość mocno zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i mieszamy z rumem.

Polewamy usmażone faworki.

 

Puszyste donaty w smerfnej polewie nadziane masłem orzechowym

Jakie słodkości przygotować na Tłusty Czwartek?

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 4 żółtka klasy M
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki roztopionego masła
  • szczypta soli
  • duża szczypta proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Nadzienie:

  • 4-5 łyżek solonego masła orzechowego

Polewa:

  • 200 g cukru pudru
  • 8-9 łyżek syropu barmańskiego blue curacao
  • dowolne posypki do dekoracji

 

Przygotowanie:

Mleko lekko podgrzewamy, kruszymy do niego drożdże, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki. Odstawiamy do utworzenia się pianki.

Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy pozostały cukier, żółtka, sól i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy.

Pod koniec wyrabiania wlewamy roztopione i wystudzone masło. Łączymy dokładnie z ciastem, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1 - 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1 cm.

Przy pomocy szklanki i kieliszka wykrawamy kształt oponek. Układamy je na papierze do pieczenia, przykrywamy i dajemy im ponownie podrosnąć (ok. 20 minut).

Smażymy w głębokim tłuszczu na rumiano, po czym ściągamy na papierowe ręczniki.

Wystudzone donaty nadziewamy masłem orzechowym za pomocą szprycy (masło wstrzykujemy w kilku punktach).

Cukier puder mieszamy z syropem, aż powstanie gęsta polewa. Moczymy w niej jedną stronę oponek i posypujemy dowolnymi posypkami.

 

Pączki z marmoladą i lukrem żurawinowym

Jakie słodkości przygotować na Tłusty Czwartek?

Składniki (na około 20 sztuk):

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 60 g cukru
  • 60 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka spirytusu 
  • marmolada
  • smalec do smażenia

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok żurawinowy
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

 

Przygotowanie:

Na początku przygotowujemy sobie składniki (wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową).

Drożdże kruszymy do miski, dodajemy 1/4 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.

Resztę mąki przesiewamy, dodajemy cukier, lekko roztrzepane jajka, spirytus, zaczyn drożdżowy i pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od miski i dłoni. Następnie dodajemy roztopione masło i ponownie wyrabiamy. Formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny (powinno podwoić swoją objętość). 

Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko podsypaną mąką stolnicę, delikatnie rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm. Obręczą lub szklanką wycinamy kółka. Odkładamy je, przykrywamy ściereczką i ponownie dajemy im wyrosnąć ok. 40 minut.
Wyrośnięte pączki wkładamy porcjami na rozgrzany do temperatury 175 stopni smalec. Smażymy ok. 1-1,5 minuty z każdej strony. Wyciągamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Jeszcze ciepłe nadziewamy marmoladą za pomocą szprycy, smarujemy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.

norweska20 22.02.2017 20:48
takie pyszności zawsze mile widziane :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak