Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karnawał po francusku, czyli ciasto francuskie naszym pomocnikiem.

Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego i chrupiącego, albo szukamy deserowej przekąski na imprezę karnawałową, wystarczy sięgnąć po ciasto francuskie, ponieważ jego wielofunkcyjność w kuchni przekracza nasze wyobrażenia.

Zawiniemy w nie parówki, przełożymy słodką masą, zawiniemy dżem lub krem i.... do piekarnika!

Ciasto francuskie jest bardzo proste w przygotowaniu i idealne dla początkujących amatorów wypieków. W czasie karnawału jako przekąska z różnymi dodatkami albo jako ratunek przy wizycie niezapowiedzianych gości. Ciast francuskie jest szczególnie polecane do deserów dla dzieci, ponieważ zawiera bardzo mało cukru.

Możemy używać ciasta francuskiego nie tylko do wypieków na słodko, ale też do słonych czy wytrawnych przekąsek. Zwykła parówka zawinięta w nacięte ciasto i zapieczona zyska na atrakcyjności, szczególnie z ulubionym sosem. Kieszonki z szynką parmeńską i szparagami, mogą znacznie urozmaicić nasz stół podczas wielu okazji i zachwycić gości.

Ja polecam dwa szybkie karnawałowe przepisy na słodko.

https://www.doradcasmaku.pl/przepis/394673/owocowe-ciastko-francuskie-z-alkoholem.html

https://www.doradcasmaku.pl/przepis/394480/slodki-deser-z-ciastem-francuskim-i-truskawkami.html

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak