Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Surówki do obiadu w ciekawych odsłonach

Surówki to nieodłączny element dania głównego. Jeżeli brakuje Wam pomysłów na nowe odsłony surówek to serdecznie zapraszam.

Surówki to pełny witamin dodatek do dania głównego. W zależności od rodzaju użytych warzyw, surówki zawierają różne cenne witaminy. Każdego dnia powinniśmy przygotowywać surówkę z użyciem innego surowca, dzięki temu dostarczymy naszemu organizmowi różnego rodzaju witamin i minerałów. Jeśli znudziły Wam się surówki, które przygotowujecie na obiad to zapraszam dzisiaj na kilka moich odsłon. Surówki są pyszne i bardzo zdrowe! Mam nadzieje, że polubicie moje propozycje. Po więcej przepisów zapraszam na mój profil Patrycja33 :) 

 

Surówka z brukwi z chrzanem i rodzynkami

 

Brukiew to warzywo pełne witamin i minerałów. Jest sycącym warzywem, a przy tym niskokalorycznym. Doskonałe dla osób dbających o linie. Poza tym brukiew przeciwdziała przeziębieniom, wzmacnia włosy i zwalcza komórki rakowe. Brukiew ma jeszcze wiele innych cennych właściwości, więc naprawdę warto włączyć ją do naszego jadłospisu.Jeśli lubicie w kuchni połączenia słodko-wytrawne to na pewno polubicie tą surówkę.
 
Surówki do obiadu w ciekawych odsłonach



Składniki:
brukiew 1 szt,
rodzynki 1 garść,
chrzan starty 1,5 łyżki,
jogurt naturalny 6 łyżek,
majonez 2 łyżki,
sol i pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:
Brukiew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy chrzan, jogurt naturalny i majonez. Przyprawiamy do smaku sola i pieprzem. Posypujemy rodzynkami. Podajemy jako dodatek do obiadu. 
 

Surówka z marchwi i chrzanu

 

Połączenie słodkiego smaku marchwi z ostrym i wyrazistym smakiem chrzanu to poezja dla moich kubków smakowych. Surówka z marchwi i jabłka cieszy się dużą popularnością, lecz ja wole jednak wersje z chrzanem. Kto jeszcze nie próbował to polecam.


Surówki do obiadu w ciekawych odsłonach



Składniki:
marchew 6 szt,
chrzan starty 2 łyżki,
jogurt naturalny 2 łyżki,
sok z cytryny do smaku,
sól i pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:
Marchew ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Dodajemy chrzan ze słoiczka lub świeżo starty, lecz jeśli używamy świeżego to należy go dodać w mniejszej ilości, ponieważ jest bardziej ostry w smaku. Do surówki dodajemy jogurt naturalny oraz do smaku sok z cytryny, sól i pieprz. Podajemy jako dodatek do dania głównego. 
 
 

Surówka z kiszonej kapusty

 

Uwielbiam tą surówkę! Oprócz tego, że jest pyszna to również jest bardzo zdrowa. Taki dodatek do dania głównego uzupełni nasz posiłek w witaminę C, B12 oraz E. Dlaczego warto jeść kiszoną kapustę? Otóż kiszona kapusta wzmacnia mięśnie i układ odpornościowy, poprawia wygląd skóry i paznokci, pomaga w budowie tkanki kostnej, obniża poziom cholesterolu, chroni przed wolnymi rodnikami oraz działa odmładzająco. Zalet jest wiele, także zabieramy się za przygotowanie surówki :) Jedną z moich ulubionych wersji jest połączenie kiszonej kapusty z marchwią, jabłkiem i cebulką. Do tego oliwa, przyprawy i gotowe!
 
Surówki do obiadu w ciekawych odsłonach

Składniki:
kiszona kapusta 400g
cebula 1 szt,
marchew 1 szt,
jabłko 1 szt,
oliwa z oliwek 6 łyżek,
sok z cytryny do smaku,
sól i pieprz do smaku,
cukier do smaku,

Sposób przygotowania:
Kiszoną kapustę odciskamy z nadmiaru wody, lecz nie za mocno aby kapusta nie była za sucha, ponieważ surówka w tedy nie będzie soczysta. Następnie odciśniętą kapustę siekamy na desce. Jabłko i marchew obieramy, następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulkę obieramy i drobno kroimy, następnie dodajemy do pozostałych warzyw. Do surówki dodajemy oliwę z oliwek i przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Podajemy do dania głównego. 
 

Surówka z czerwonej kapusty

 

Czerwona kapusta to bogactwo witaminy C, A, E, B. Oprócz tego zawiera kwas foliowy i cenne flawonoidy. Antocyjany zawarte w czerwonej kapuście  chronią przed nowotworami i uszczelniają naczynia krwionośne. Czerwoną kapustę możemy jeść surową, ugotowaną lub duszoną, lecz najwięcej witamin doda nam surowa kapusta z której możemy przygotować pyszną surówkę. Kapustę do surówki nie przelewam wrzątkiem tylko wcześniej ją nasalam, dzięki temu kapusta będzie miękka i nie straci cennych witamin.

Surówki do obiadu w ciekawych odsłonach


Składniki:
czerwona kapusta pół szt,
marchew 2 szt,
jabłko 1 szt,
cebula 1 szt,
musztarda 1 łyżeczka,
cukier do smaku,
sok z cytryny do smaku,
sól i pieprz do smaku,
oliwa z oliwek 6 łyżek,

Sposób przygotowania:
Kapustę drobno kroimy nożem, dodajemy startą na grubych oczkach marchew oraz jabłko. Cebulkę obieramy, drobno siekamy i dodajemy do warzyw. Do surówki dodajemy musztardę, oliwę, sok z cytryny, cukier oraz sól i pieprz. Podajemy jako dodatek do dania głównego. 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak