Mieszkam na śląsku, tradycyjnie co niedzielę podaje się u nas na obiad rosół z makaronem, na drugie znów kluski śląskie, rolady i modrą kapustę. Otóż to właśnie na nią pragnę podzielić się przepisem:
½ główki kapusty czerwonej
1 cebula
0,5 łyżeczki octu
przyprawy: sól, pieprz, magii
2 łyżki tłuszczu
Kapustę poszatkować, wsypać do garnka, zalać wodą (do jej wysokości), posolić, ugotować. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Przysmażyć na tłuszczu. Kapustę gdy będzie miękka, odcedzić (zostawić na dnie troszkę wody), dodać przyrumienioną cebulkę wraz z tłuszczem i przyprawić do smaku octem, solą, pieprzem, dobrze wymieszać. Przykryć aby "przeszła".
Staram się by nasze dodatki do obiadu były urozmaicone, wykorzystując różne dostępne na rynku warzywa.
KAPUSTA BIAŁA GOTOWANA
1/2 główki większej kapusty białej
1 cebula
0,5 łyżeczki octu
1 łyżeczka cukru
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
1/2 kostki margaryny do przysmażenia cebuli
Kapustę poszatkować, wsypać do garnka, zalać wodą (do jej wysokości), osolić, ugotować. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, przysmażyć na tłuszczu. Kapustę gdy będzie miękka, odcedzić (zostawić na dnie troszkę wody), dodać przyrumienioną cebulkę wraz z tłuszczem i przyprawić do smaku, dobrze wymieszać.
Kapustę kiszoną głównie gotuję, bo taką najbardziej lubi moja rodzina, na wigilię dodatkowo wzbogacam o smak pieczarek/grzybków. Przyrządzam również z niej surówkę, idealnie pasuje do dań z ryb:
SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ
500g kapusty kiszonej z marchewką
1/2 jabłka
1/4 marchewki
5 łyżek oleju
2 łyżeczki cukru
pieprz do smaku
Kapustę kiszoną drobno pokroić. Jabłko i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połączyć z kapustą. Dodać olej i przyprawić do smaku cukrem i pieprzem, dokładnie wymieszać.
KAPUSTA KISZONA GOTOWANA Z PIECZARKAMI
1kg kapusty kiszonej
1 większa cebula
ok 60g margaryny
ok 8 pieczarek
2 łyżeczki cukru
sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
Kapustę kiszoną pokroić drobniej. Pokrojoną kapustę włożyć do garnka i zalać zimną wodą, gotować do miękkości, ok 1h. Cebulę pokroić w kostkę, przysmażyć na tłuszczu na złoty kolor, przyprawić do smaku. Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki, dodać kilka łyżek wody i gotować do miękkości. Miękką kapustę odcedzić (zostawić na dnie kilka łyżek wody), dodać przyrumienioną cebulkę, wymieszać. Przyprawić do smaku cukrem. Przykryć pokrywką, by przeszła.
W sezonie letnim, gdy w ogórku mam pod dostatkiem zieloną sałatę i ogórki, podaję je ze śmietaną:
SAŁATA ZIELONA ZE ŚMIETANĄ
ok 12 liści sałaty zielonej
1/2 szklanki gorącej wody
1 łyżka cukru
1/2 łyżki octu
5-6 łyżek kwaśnej śmietany 18%
sól, pieprz
Sałatę podrzeć ręcznie na mniejsze kawałki. Dodać sól i pieprz. W garnuszku do wrzątku dodać ocet i cukier, wymieszać i wystudzić. Zimną zalewą zalać zieloną sałatę. Dodać śmietanę, wymieszać. Doprawić ponownie do smaku solą i pieprzem.
OGÓREK W ŚMIETANIE, zwany u mnie w domu mizerią:
2-3 ogórki gruntowe
ok 3-4 łyżki śmietany kwaśnej
1/3 łyżki octu
1 łyżeczka cukru
pieprz, sól do smaku
Ogórki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać ocet, sól, pieprz i cukier, wymieszać i odstawić na 10 min. Kolejno dodać śmietanę, wymieszać.
Jeśli spojrzeć na BURACZKI CZERWONE, to są one nazywane bombą witaminową, ja przepis mam od mamy i uważam, że tak przygotowane są najsmaczniejsze:
3 większe buraczki czerwone
1 płaska łyżka octu
ok 2 łyżeczki cukru
pieprz, sól do smaku
Buraczki ugotować, sprawdzać nożem ich miękkość podczas gotowania. Ciepłe buraczki obrać i potrzeć na tarce o grubych oczkach. Buraczki doprawić do smaku, wymieszać.
UWAGA: Doprawiając buraczki należy pamiętać aby w pierwszej kolejności dodać ocet, robimy tak by buraczki zachowały swój piękny czerwony kolor. W zależności od upodobań można również dodać chrzan lub buraczki przed samym podaniem podgrzać a później dodać śmietanę.
Mój mąż jest zwolennikiem surówek, najczęściej do obiadu podaję surówkę z kapusty kiszonej oraz z pora i marchewek. Odpowiednie się zarówno dla dań mięsnych i rybnych:
KOLOROWA SURÓWKA OBIADOWA
1/2 kapusty pekińskiej
1 marchewka
5 rzodkiewek
1/2 ogórka zielonego
papryka
pietruszka zielona
sól, pieprz,
majonez lub winegret
Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, rzodkiewki pokroić w słupki, ogórki i paprykę w kostkę. Pietruszkę zieloną posiekać. Składniki połączyć majonezem lub sosem winegret.
SURÓWKA Z MARCHEWEK I PORA
3 pory
5-6 marchewek
majonez
sól, pieprz
Pora pokroić w półplasterki, a marchewkę zetrzeć na tarce o cienkich oczkach, posolić i popieprzyć. Włożyć do lodówki na ok 4h. Przed samym podaniem dodać majonez, wymieszać.