Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dodatek warzywny do obiadu

Zazwyczaj na naszych talerzach serwujemy mięso lub rybę w towarzystwie warzyw - dodatku obiadowego.

Mieszkam na śląsku, tradycyjnie co niedzielę podaje się u nas na obiad rosół z makaronem, na drugie znów kluski śląskie, rolady i modrą kapustę. Otóż to właśnie na nią pragnę podzielić się przepisem:

½ główki kapusty czerwonej
1 cebula
0,5 łyżeczki octu
przyprawy: sól, pieprz, magii
2 łyżki tłuszczu

Kapustę poszatkować, wsypać do garnka, zalać wodą (do jej wysokości), posolić, ugotować. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Przysmażyć na tłuszczu. Kapustę gdy będzie miękka, odcedzić (zostawić na dnie troszkę wody), dodać przyrumienioną cebulkę wraz z tłuszczem i przyprawić do smaku octem, solą, pieprzem, dobrze wymieszać. Przykryć aby "przeszła". Dodatek warzywny do obiadu

Staram się by nasze dodatki do obiadu były urozmaicone, wykorzystując różne dostępne na rynku warzywa.

KAPUSTA BIAŁA GOTOWANA

1/2 główki większej kapusty białej
1 cebula
0,5 łyżeczki octu
1 łyżeczka cukru
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
1/2 kostki margaryny do przysmażenia cebuli

Kapustę poszatkować, wsypać do garnka, zalać wodą (do jej wysokości), osolić, ugotować. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, przysmażyć na tłuszczu. Kapustę gdy będzie miękka, odcedzić (zostawić na dnie troszkę wody), dodać przyrumienioną cebulkę wraz z tłuszczem i przyprawić do smaku, dobrze wymieszać. Dodatek warzywny do obiadu

Kapustę kiszoną głównie gotuję, bo taką najbardziej lubi moja rodzina, na wigilię dodatkowo wzbogacam o smak pieczarek/grzybków. Przyrządzam również z niej surówkę, idealnie pasuje do dań z ryb:

SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ

500g kapusty kiszonej z marchewką
1/2 jabłka
1/4 marchewki
5 łyżek oleju
2 łyżeczki cukru
pieprz do smaku

Kapustę kiszoną drobno pokroić. Jabłko i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połączyć z kapustą. Dodać olej i przyprawić do smaku cukrem i pieprzem, dokładnie wymieszać. Dodatek warzywny do obiadu

KAPUSTA KISZONA GOTOWANA Z PIECZARKAMI

1kg kapusty kiszonej
1 większa cebula
ok 60g margaryny
ok 8 pieczarek
2 łyżeczki cukru
sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku

Kapustę kiszoną pokroić drobniej. Pokrojoną kapustę włożyć do garnka i zalać zimną wodą, gotować do miękkości, ok 1h. Cebulę pokroić w kostkę, przysmażyć na tłuszczu na złoty kolor, przyprawić do smaku. Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki, dodać kilka łyżek wody i gotować do miękkości. Miękką kapustę odcedzić (zostawić na dnie kilka łyżek wody), dodać przyrumienioną cebulkę, wymieszać. Przyprawić do smaku cukrem. Przykryć pokrywką, by przeszła.Dodatek warzywny do obiadu

W sezonie letnim, gdy w ogórku mam pod dostatkiem zieloną sałatę i ogórki, podaję je ze śmietaną:

SAŁATA ZIELONA ZE ŚMIETANĄ

ok 12 liści sałaty zielonej
1/2 szklanki gorącej wody
1 łyżka cukru
1/2 łyżki octu
5-6 łyżek kwaśnej śmietany 18%
sól, pieprz

Sałatę podrzeć ręcznie na mniejsze kawałki. Dodać sól i pieprz. W garnuszku do wrzątku dodać ocet i cukier, wymieszać i wystudzić. Zimną zalewą zalać zieloną sałatę. Dodać śmietanę, wymieszać. Doprawić ponownie do smaku solą i pieprzem. Dodatek warzywny do obiadu

OGÓREK W ŚMIETANIE, zwany u mnie w domu mizerią:

2-3 ogórki gruntowe
ok 3-4 łyżki śmietany kwaśnej
1/3 łyżki octu
1 łyżeczka cukru
pieprz, sól do smaku

Ogórki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać ocet, sól, pieprz i cukier, wymieszać i odstawić na 10 min. Kolejno dodać śmietanę, wymieszać. Dodatek warzywny do obiadu

Jeśli spojrzeć na BURACZKI CZERWONE, to są one nazywane bombą witaminową, ja przepis mam od mamy i uważam, że tak przygotowane są najsmaczniejsze:

3 większe buraczki czerwone
1 płaska łyżka octu
ok 2 łyżeczki cukru
pieprz, sól do smaku

Buraczki ugotować, sprawdzać nożem ich miękkość podczas gotowania. Ciepłe buraczki obrać i potrzeć na tarce o grubych oczkach. Buraczki doprawić do smaku, wymieszać.

UWAGA: Doprawiając buraczki należy pamiętać aby w pierwszej kolejności dodać ocet, robimy tak by buraczki zachowały swój piękny czerwony kolor. W zależności od upodobań można również dodać chrzan lub buraczki przed samym podaniem podgrzać a później dodać śmietanę. Dodatek warzywny do obiadu

Mój mąż jest zwolennikiem surówek, najczęściej do obiadu podaję surówkę z kapusty kiszonej oraz z pora i marchewek. Odpowiednie się zarówno dla dań mięsnych i rybnych:

KOLOROWA SURÓWKA OBIADOWA

1/2 kapusty pekińskiej
1 marchewka
5 rzodkiewek
1/2 ogórka zielonego
papryka
pietruszka zielona
sól, pieprz,
majonez lub winegret

Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, rzodkiewki pokroić w słupki, ogórki i paprykę w kostkę. Pietruszkę zieloną posiekać. Składniki połączyć majonezem lub sosem winegret.Dodatek warzywny do obiadu

SURÓWKA Z MARCHEWEK I PORA

3 pory
5-6 marchewek
majonez
sól, pieprz

Pora pokroić w półplasterki, a marchewkę zetrzeć na tarce o cienkich oczkach, posolić i popieprzyć. Włożyć do lodówki na ok 4h. Przed samym podaniem dodać majonez, wymieszać. Dodatek warzywny do obiadu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak