Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schabowy - nie zawsze tradycyjny

Schabowego znacie i to doskonale! Jednakże nie zawsze musi on być podany w tradycyjnej formie! Warto poeksperymentować i stworzyć ciekawy obiad!

Schabowy - klasyk nad klasykami naszej polskiej kuchni. Najlepiej marynowany w mleku z dodatkiem cebuli, w panierce z bułki tartej, smażony na smalcu. Kto go nie uwielbia? U mnie często taka forma mięska gości w niedzielę po rosole, jako drugie danie. Jednakże lubię też od czasu do czasu podać domownikom ,,schabowego" w innej postaci. Jest to mięsko dość chude i możemy z niego przygotować roladki, zapiec go z warzywami czy udusić w sosie. Poniżej przedstawiam Wam kilka moich pomysłów jak przygotować nasz polski schab. 

Bitki po staropolsku

Schabowy - nie zawsze tradycyjny

 

Ten smak zapamiętam na zawsze… Proste i tradycyjne mięso uduszone w bulionie wołowym z cebulką… Kilka składników i mamy rewelacyjny rodzinny obiad…
500 g schabu wieprzowego
2 duże cebule
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka bulionu wołowego
Sól
Pieprz
Koperek do posypania
Schab dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy w 1 cm plastry. Delikatnie rozbijamy przez folię spożywczą. Każdy płat dokładnie przyprawiamy solą i pieprzem. Mięso obtaczamy w mące, smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju lub masła. Zdejmujemy w patelni. Cebule kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy odrobine oleju, szklimy cebulę. Gdy jest już miękka przekładamy na nią mięso i podlewamy bulionem. Dusimy do miękkości mięsa na wolnym ogniu (około 40 minut). Gdy płyn wyparuje w razie potrzeby możemy podlewać mięso. Natomiast gdy zrobi się nam za dużo sosu, możemy go zagęścić zawiesiną z mąki (mięso przed wyjmujemy).

 Medaliony schabowe z cebulowo-serowym farszem

Schabowy - nie zawsze tradycyjny

 

Bardzo kruche i rozpływające się w ustach schabowe w postaci medalionów. Kruchość zawdzięczamy mleku, intensywności nadaje cebula i ostry ser. Idealne na rodzinny obiad!
700 g schabu
Sól
Pieprz
Przyprawa do wieprzowiny
5 cebul
5 pieczarek
100 g żółtego sera (ostrego)
1,5 szklanki mleka
1 szklanka bułki tartej
Olej do smażenia

Schab dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy na 1 cm plastry. Rozbijamy bardzo cienko, przyprawiamy solą i pieprzem. Schabowe zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Cebulę oraz pieczarki kroimy w kosteczkę. Przesmażamy na rozgrzanej patelni. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Schab odsączamy z mleka. Doprawiamy przyprawą do wieprzowiny. Na każdym plastrze (bliżej brzegu) układamy po dużej łyżce cebuli z pieczarkami oraz ser. Zawijamy na pół, spłaszczamy dłońmi tak aby brzegi się zamknęły. Każdy schab moczymy w pozostałym mleku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni.

Schab w sosie serowym

Schabowy - nie zawsze tradycyjny Aromatyczne i bardzo smaczne kawałki schabu wieprzowego w 3 różnych serach. Uwielbiam takie smaki.

600 g schabu wieprzowego
1 łyżka przyprawy typy Kucharek
Słodka czerwona papryka
Olej do obsmażenia
10 pieczarek
1 cebula
2 łyżki śmietany 18%
50 g serka topionego Gouda
50 g twardego sera Gouda
50 g sera feta
Sól
Pieprz
1 szklanka bulionu

Schab kroimy w 1 cm plastry. Każdy przecinamy na pół. Delikatnie rozbijamy, nacieramy przyprawą typu Kucharek i słodką czerwoną papryką. Mięso obsmażamy na rumiano na patelni, przekładamy do większego garnka. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kosteczkę. Podsmażamy je na patelni po smażeniu mięsa, przekładamy do garnka. Na patelnię wlewamy bulion, dodajemy pokrojone kawałki sery i śmietanę. Mieszamy do rozpuszczenia się serów. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos przelewamy do mięsa. W razie potrzeby podlewamy jeszcze wodą (jeżeli sos jest za gęsty). Całość dusimy do miękkości mięsa.

 Roladki schabowe z fasolką i serem

Schabowy - nie zawsze tradycyjny

 

Idealny pomysł na  obiad z wykorzystaniem fasolki szparagowej. Środek roladki wypełniony jest również ciągnącym serem.
400 g schabu
100 g fasolki szparagowej
300 g sera
4 łyżki natki pietruszki
Przyprawa do steka
Sól
Pieprz
1 jajko
Bułka tarta do panierowania

Schab kroimy w plastry (mi wyszły 4 sztuki). Rozbijamy tłuczkiem, nacieramy przyprawą do steków, sola i pieprzem. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Natkę pietruszki siekamy bardzo drobno. Mieszamy z serem. Na każdym płacie schabu układamy garść sera i kulka fasolek szparagowych. Zwijamy w rulon na kształt roladki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni.

Cygara schabowe w sosie cebulowym

Schabowy - nie zawsze tradycyjny Moje potrawy są proste, jednakże smaczne i dobrze doprawione. Tym razem schab w cebulowym sosie, czyli pomysł na pyszny obiad. 

500 g schabu
Keczup pikantny
Sól
Pieprz
4 cebule
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
Mąka do obtoczenia
1 szklanka wody

Schab kroimy w plastry 1 cm, rozbijamy tłuczkiem. Każdy plaster przyprawiamy solą i pieprzem, smarujemy keczupem. Zwijamy bardzo ciasto na kształt rulonu (cygara). Obtaczamy w mące i obsmażamy na rumiano na patelni. Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w piórka, smażymy na patelni po podsmażeniu mięsa. Delikatnie podlewamy odrobiną wody i przekładamy do mięsa. Podlewamy wodą (mięsko musi być do połowy w sosie) i dusimy do miękkości (około 60 minut) . W trakcie duszenia doprawiamy słodką papryką.

Mini roladki w sosie pomidorowym

Schabowy - nie zawsze tradycyjny

 

Pomysł na podanie schabowych w innej formie. Uwielbiam smak keczupu i pomidorów.
500 g schabu
150 g pieczarek
Sól
Pieprz
1 szklanka bulionu
0,5 łyżeczki chilli
0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
0,5 szklanki keczupu
2 łyżki natki pietruszki

Schab kroimy w plastry, rozbijamy tłuczkiem (jak na schabowe). Każdy płat dzielimy na paski ok. 5 cm. Przyprawiamy solą i pieprzem. Zwijamy w roladki. Mięso podsmażamy na rozgrzanej patelni. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Dusimy i podlewamy bulionem oraz keczupem. Doprawiamy chili i ostrą czerwoną papryką oraz dodajemy natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy i dusimy do miękkości mięsa.

Schab pieczony w cebuli i marchewce

Schabowy - nie zawsze tradycyjny

 

Kruchy i mięciutki schab, otulony cebulą i marchewką w śmietanie. Polecam na rodzinny obiad.

500 g schabu
3 cebule
1 marchew
Pieprz młotkowany z kolendrą
Przyprawa do wieprzowiny
Ostra czerwona papryka
3 łyżki śmietany 18%
0,5 szklanki bulionu
Sól
Pieprz
Olej

Schab kroimy w plastry (około 1,5 cm). Nacieramy dokładnie przyprawą do wieprzowiny, ostrą czerwoną papryką, pieprzem młotkowanym z kolendrą. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę z marchewką i podduszamy. Gdy zmiękną doprawiamy solą i pieprzem. Podlewamy bulionem i zaciągamy śmietanką. Dokładnie mieszamy. Warzywa ze śmietaną przekładamy na mięso. Pieczemy pod przykryciem w 200*C przez 50 minut. Pod koniec możemy zdjąć folię aby mięso się zarumieniło.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak