Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Potrawka z kurczaka w trzech kolorach

Na rozgrzewkę, na lepszy humor, dla wszystkich głodnych kolorowe dania z kurczaka! Wedle nastroju - do wyboru!

Wśród warzyw i przypraw obecnie mamy bardzo szeroki wachlarz wyboru. Takiego wyboru możemy dokonać dobierając produkty kolorystycznie. Wszystko zależy jaki mamy na dana chwile nastrój, na co mamy ochotę. Ja preferuję bardzo szybkie dania obiadowe - i te z cała pewnością takie są. Szybkie, smaczne, kolorowe. Stworzyłam trzy wersje potrawki z kurczaka w różnych barwach - białej, zielonej i czerwonej. Numerem jeden jest biała - delikatna, kremowa. Czerwoną z apetytem zjadł mój luby - wyrazista i ostra. A Wy jaki kolor byście wybrali?

Potrawka z kurczaka ze szpinakiem i brokułem

Potrawka z kurczaka w trzech kolorach

Potrawka z kurczaka w trzech kolorach

 

Pyszna zielona potrawka z kurczakiem w roli głównej. Dla wszystkich tych, którzy uwielbiają szpinak. U mnie często gości w wersji obiadowej.

3 filety z piersi kurczaka (pojedyncze)
Przyprawa do kurczaka
1 cebula
450 g mrożonego szpinaku (w kostkach)
½ główki brokułu
3 ząbki czosnku
150 g sera feta
1 szklanka wody
2 łyżki śmietany 18%
Sól
Pieprz

 

Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka. Cebule kroimy w kostkę, szklimy na patelni. Gdy zmięknie dodajemy mięso, przesmażamy. Następnie dokładamy pokrojone różyczki brokułu oraz kostki szpinaku (mrożonego). Całość podlewamy wodą. Doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy wszystkie składniki są już miękkie i ładnie się połączą dodajemy pokrojony w kostkę ser feta. Na końcu potrawkę zaciągamy śmietanką, dokładnie mieszamy.

Potrawka z kurczaka z białymi warzywami

Potrawka z kurczaka w trzech kolorach

 

Potrawka z kurczaka w trzech kolorach Szybki w przygotowaniu obiad z kurczakiem w kremowym sosie z białymi warzywami. Taki obiad możemy podać z ryżem lub ziemniakami.

500 g filetu z piersi kurczaka
Sól
Pieprz
Przyprawa uniwersalna typu Kucharek
2 cebule
10 pieczarek
1 korzeń pietruszki
Kawałek korzenia selera
10 różyczek kalafiora
100 g kremowego serka topionego
4 łyżki śmietany 18%
1 szklanka bulionu drobiowego
Olej do smażenia

Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną. Seler oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Cebulę kroimy w kosteczkę. Pieczarki kroimy w pół plasterki. Różyczki kalafiora dzielimy na małe cząstki. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy cebulę oraz seler z pietruszką. Dodajemy filet z kurczaka, pieczarki oraz kalafior. Mieszamy. Gdy całość zmięknie dolewamy bulion oraz kawałki topionego serka. Na końcu dodajemy śmietanę. Dusimy jeszcze chwilkę aby sos zgęstniał. Podajemy z ryżem lub ziemniakami.

Potrawka z kurczaka z kukurydzą i czerwoną fasolą

Potrawka z kurczaka w trzech kolorach

 

Szybki w przygotowaniu pomysł na obiad z kurczakiem. Smaki idealnie się równoważą. Ostre papryki i słodycz fasolki i kukurydzy.

500 g fileta z piersi kurczaka
Przyprawa do mięsa
Słodka czerwona papryka
Liść lubczyku
Sól
Pieprz
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 cebula
4 łyżki słodkiej kukurydzy
4 łyżki czerwonej fasoli
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 szklanka wody
Olej do smażenia


Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do mięsa. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na rozgrzanej patelni. Gdy zmięknie dodajemy kurczaka. Przesmażamy kilka minut. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę czerwoną oraz żółtą paprykę. Podlewamy wodą oraz dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i czerwoną fasolkę. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy słodką czerwoną papryką, liściem lubczyku, solą i pieprzem. Podajemy z chlebem lub ryżem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak