Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkości z galaretką

Powoli, małymi kroczkami zbliża się weekend, a wolne dni bez słodkości się nie obędą. Przygotowując pyszne desery można wykorzystać owocowe galaretki, które sprawią, że jeszcze trudniej będzie się od nich oderwać.

Choroba nadal nie odpuszcza, więc postanowiłam przygotować pyszne ciasto z galaretką lub jakiś mały deserek. Truskawki już w sklepach widziałam, więc proponuję zainspirować się właśnie z nimi. Wśród galaretkowych słodkości znalazły się również winogrona i brzoskwinie. Dla mnie owoce, śmietanka i galaretka to deser doskonały do filiżanki pysznej kawy. 

 

Orzechowa tarta z truskawkami i mascarpone

Słodkości z galaretkąOrzechowy spód, słodka śmietana z mascarpone i truskawki. Do tego jeszcze orzechy w karmelu. Można chcieć czegoś więcej. Ciacho idealne na leniwe popołudnie!

Ciasto:
150 g mąki pszennej
75 g orzechów włoskich
70 g cukru
160 g masła
2 żółtka
Krem:
300 g śmietany 36%
250 g serka mascarpone
1 śmietan fix
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
300 g truskawek
80 g orzechów arachidowych w karmelu
1 galaretka cytrynowa
1 szklanka wrzątku

Orzechy włoskie blendujemy na drobny pył w blenderze. Na stolnice przesiewamy mąkę, siekamy z masłem. Dodajemy cukier, orzechy i żółtka. Wszystko zagniatamy na gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. Ciastem wylepiamy formę o średnicy 26 cm. Przykrywamy folia aluminiowa i wysypujemy grochem. Pieczemy w 180*C przez 15 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 10 minut.
Śmietanę miksujemy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan fixu. Następnie dodajemy serem mascarpone i miksujemy tylko do połączenia składników. Kremem smarujemy wystudzona tartę. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki truskawki i orzechy arachidowe w karmelu. Całość zalewamy rozpuszczoną w szklance wrzątku i tężejąca galaretką.

Cukierkowy torcik z winogronami

Słodkości z galaretką

 

Mało pracochłonny a zarazem smaczny torcik do każdej kawy. Gwarantuję na jednym kawałku się nie skończy .
250 g herbatników maślanych pełnoziarnistych
120 g masła
330 ml śmietany 30%
1,5 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
4 łyżki wody
150 g czekoladowych cukierków (jogurtowych, bakaliowych, karmelowych)
200 g zielonych winogron
1 galaretka pomarańczowa

Herbatniki rozbijamy na mniejsze kawałeczki. Możemy zrobić to malakserem lub tłuczkiem. Mieszamy je z roztopionym, ciepłym masłem. Mokrymi herbatnikami wykładamy tortownicę o średnicy 24 cm, delikatnie dociskamy i wyrównujemy powierzchnię. Blaszkę wstawiamy do zamrażarki na 10 minut. Żelatynę mieszamy w wodzie, odstawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dolewamy żelatynę. Miksujemy tylko do połączenia składników. Cukierki kroimy na mniejsze kawałki, delikatnie mieszamy je ze śmietaną. Masę przekładamy na spód, wygładzamy wierzch. Układamy winogrona. Całość zalewamy rozpuszczoną i przestudzoną w 400 ml wody galaretką.

Kakaowa karpatka z truskawkami

Słodkości z galaretką

 

Uwielbiam karpatkę, a że rozpoczyna się sezon truskawkowy to przygotowałam ją właśnie z nimi! Smak rewelacyjny.
Ciasto parzone:
250 ml wody
150 g margaryny
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka kakao
5 jajek L
Szczypta proszku do pieczenia
Krem:
750 ml mleka
3/4 szklanki cukru
32 g cukru waniliowego
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
250 g margaryny lub masła
Dodatkowo:
1 galaretka truskawkowa
400 g truskawek
Cukier puder

Ciasto parzone:
Do garnka wlewamy wodę i wkładamy margarynę. Rozpuszczamy, gotujemy. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę oraz kakao, energicznie mieszamy. Garnek stawiamy z powrotem na mały ogień, cały czas mieszamy (ok. 2 minut). Ciasto ma dobrą konsystencję gdy odchodzi od ścianek garnka. Masę studzimy, przekładamy do misy miksera. Wystudzoną miksujemy kolejno z jajkami i szczyptą proszku do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Dwie formy o wymiarach 24x30 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. W każdej rozprowadzamy masę. Ciasto pieczemy w 180*C przez 30 minut.
Krem:
Do garnka wlewamy 500 ml mleka oraz cukier, gotujemy. W misce dokładnie mieszamy pozostałe mleko (250 ml), żółtka, cukier waniliowy, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Gdy mleko wrze przelewamy masę z żółtkami i energicznie mieszamy (tak aby nie powstały grudki). Budyń studzimy, przykrywamy folią spożywczą (żeby nie powstał kożuch). Wystudzony budyń ucieramy z masłem lub margaryną.
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku. Truskawki kroimy w plasterki. W formie układamy pierwszy blat ciasta. Smarujemy połowa kremu budyniowego, wykładamy truskawkami. Delikatnie polewamy tężejącą galaretką, odstawiamy na jakiś czas do lodówki aby galaretka stężała. Na wierzch wykładamy resztę kremu i drugi płat ciasta. Karpatkę chłodzimy w lodówce przynajmniej przez 3 godziny. Dekorujemy cukrem pudrem.

Truskawkowe orzeźwienie

Słodkości z galaretką

 

Mocno truskawkowe z orzeźwiającą galaretką o smaku kiwi.
Foremka 24x29 cm
Biszkopt:
3 jajka
3 łyżki maki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
Kilka kropel aromatu waniliowego
Masa:
100 g margaryny
2 galaretki truskawkowe
1 szklanka wody
2 łyżeczki żelatyny + 50 ml wody
400 g truskawek
Wierzch:
1 galaretka kiwi
1,5 szklanki wody
200 g truskawek
Biszkopt:
Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Na końcu strużką wlewamy olej i aromat waniliowy. Na końcu dosypujemy mąkę i mieszamy silikonową szpatułką. Pieczemy w 160*C przez 20 minut (do suchego patyczka). Studzimy.
Do garnka wkładamy margarynę i wlewamy 1 szklankę wody, gotujemy. Wsypujemy truskawkowe galaretki, mieszamy do momentu rozpuszczenia galaretek. Truskawki blendujemy na mniejsze kawałki. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Gdy przestygną galaretki dodajemy do nich truskawki i żelatynę. Czekamy aż delikatnie masa stężeje i przelewamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Resztę truskawek kroimy w plasterki, układamy na wierzchu ciasta. Całość zalewamy przestudzoną galaretką kiwi (rozrobioną w 1,5 szklanki wody). Ciasto chłodzimy w lodówce. Najlepiej całą noc. 

Truskawkowe deserki w szklankach

Słodkości z galaretką

 

Bardzo proste owocowe deserki w szklankach. Przygotowuje się je bardzo szybko a smakują wyśmienicie. Zaskoczeniem dla mnie były owoce w żelu o smaku smoczego owocu.
6 wysokich szklanek
700 g truskawek
1 galaretka truskawkowa
1 galaretka malinowa
800 ml wrzątku
330 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
300 g masy kajmakowej o smaku kukułki
250 g owoców w żelu (smoczy owoc)
Czekolada do dekoracji

W każdej szklance na dnie układamy truskawki. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Gdy ostygną zalewamy nimi owoce. Szklanki wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Na zastygniętych wykładamy po dużej łyżce masy kajmakowej oraz owoców z żelu. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Za pomocą rękawa cukierniczego wypełniamy wierzch szklanek. Na śmietankę ścieramy kawałki czekolady. Deserki chłodzimy w lodówce.

Galaretkowy przekładaniec z truskawkami

Słodkości z galaretką

 

Bardzo słodki deser do niedzielnej kawy. Do jego przygotowania możemy wykorzystać mrożone truskawki – smaki lata. A co najważniejsze wymaga tylko kilku składników.
1 galaretka cytrynowa
400 ml wrzątku
1 galaretka truskawkowa
500 ml wrzątku
1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (530 g)
1,5 szklanki truskawek

Cytrynową galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku, czerwoną w 500 ml (tak jak na opakowaniu). Galaretki studzimy. Schłodzone zagęszczone mleko ubijamy mikserem do momentu powstania puszystej pianki (ok. 5 min na dużych obrotach). Mleko dzielimy na dwie porcje. Pierwszą mieszamy z cytrynową galaretką. Na spodzie formy o kształcie serca wylewamy masę cytrynową. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia masy. Drugą porcję mleka łączymy z 200 ml galaretki truskawkowej. Delikatnie przelewamy do formy. Ponownie odstawiamy do lodówki. Po zastygnięciu na wierzchu układamy truskawki (rozmrożone lub świeże), zalewamy resztą galaretki. Całość chłodzimy w lodówce. Deser najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy masy mocno stężeją.

Karpatka z brzoskwiniami i galaretką

Słodkości z galaretką

 

Kiedyś przygotowałam taką karpatkę z truskawkami. Była rewelacyjna. Chciałam sprawdzić jak smakuje z innymi owocami. I nie pomyliłam się, jest również pyszna!
Ciasto parzone:
250 ml wody
150 g margaryny
1 szklanka mąki pszennej
6 jajek
Szczypta proszku do pieczenia
Krem:
750 ml mleka
3/4 szklanki cukru
32 g cukru waniliowego
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
250 g margaryny lub masła
Dodatkowo:
1 galaretka agrestowa
400 g brzoskwiń z puszki lub świeżych
Cukier puder

Ciasto parzone:
Do garnka wlewamy wodę i wkładamy margarynę. Rozpuszczamy, gotujemy. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy. Garnek stawiamy z powrotem na mały ogień, cały czas mieszamy (ok. 2 minut). Ciasto ma dobrą konsystencję gdy odchodzi od ścianek garnka. Masę studzimy, przekładamy do misy miksera. Wystudzoną miksujemy kolejno z jajkami i szczyptą proszku do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Dwie formy o wymiarach 24x30 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. W każdej rozprowadzamy masę. Ciasto pieczemy w 180*C przez 30 minut.
Krem:
Do garnka wlewamy 500 ml mleka oraz cukier, gotujemy. W misce dokładnie mieszamy pozostałe mleko (250 ml), żółtka, cukier waniliowy, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Gdy mleko wrze przelewamy masę z żółtkami i energicznie mieszamy (tak aby nie powstały grudki). Budyń studzimy, przykrywamy folią spożywczą (żeby nie powstał kożuch). Wystudzony budyń ucieramy z masłem lub margaryną.
Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Brzoskwinie kroimy w kosteczkę. W formie układamy pierwszy blat ciasta. Smarujemy połową kremu budyniowego, wykładamy brzoskwinie. Delikatnie polewamy tężejącą galaretką, odstawiamy na jakiś czas do lodówki aby galaretka stężała. Na wierzch wykładamy resztę kremu i drugi płat ciasta. Karpatkę chłodzimy w lodówce przynajmniej przez 3 godziny. Dekorujemy cukrem pudrem.

VioletoweKucharzenie 20.01.2017 12:46
Dziękuję za miłe słowa :-) Ja też uwielbiam galaretkę :-)
anka1988 20.01.2017 12:07
pyszne desery, mój 2-letni synek uwielbia galaretke :)
norweska20 20.01.2017 12:02
Pyszności
Bożena Matuszczyk 20.01.2017 11:08
Pyszny ,kuszący deserek;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak