Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moc czosnku

Jego właściwości lecznicze, przekonały mnie by używać go częściej niż dotychczas.

Jeszcze nie dawno nie przepadałam za jego smakiem, jednakże przeczytawszy kilka artykułów na jego temat przekonały mnie by zacząć go używać częściej. Nie bez powodu nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Jakie są zalety jego spożywania? Jedne z nich to obniżenie ciśnienia krwi, zwalcza infekcje oraz hamuje rozwój bakterii. Aktualnie używam go do mięs, sałatek, a także jako lekarstwo na przeziębienia.

Do mięs dodaję, zazwyczaj dwa ząbki czosnku, lekko spłaszczone za pomocą noża, by jeszcze bardziej wydobyć jego smak i aromat. Smażę go do czasu aż rozpadnie się na malutkie cząstki, nadaje niesamowitego smaku mięsu.

Jedną z ulubionych sałatek mojej rodziny jest sałatka z fasoli z czosnkiem. Jest ona prosta w wykonaniu, ma nie wiele składników:

- 1 puszka fasoli białej
- 1 puszka fasoli czerwonej
- ok 15 dag sera do krajania
- 3 ząbki czosnku
- ok 2 łyżki majonezu

Fasolę odcedzić i wsypać do miski, ser do krajania zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Fasolę połączyć z serem oraz czosnkiem. Połączyć z majonezem. Moc czosnku

Na obiad serwuję zaś pyszne kotleciki drobiowe, które dzień wcześniej marynuję w zalewie a dopiero przed smażeniem obtaczam w bułce tartej:

- 6 kotletów z kurczaka
- 2 jajka
- 1 łyżka magii
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- czosnek do smaku (przecisnąć przez praskę) - ilość w zależności od uznania – ok 2 ząbki

Piersi z kurczaka oczyścić, leciutko rozbić. Wszystkie składniki razem wymieszać w garnuszku (2 jajka + łyżka magii + 1 łyżka musztardy + 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1/2 łyżeczki pieprzu + czosnek) Kotleciki włożyć do garnka z zalewą. Wstawić do lodówki na 24h (ja robię wieczorem i na drugi dzień na obiad już są pyszne). Kotleciki opanierować w bułce tartej i usmażyć na tłuszczu na rumiano. Moc czosnku

Można przepis zmodyfikować: kotleciki namoczone w zalewie, na drugi dzień pokroić w kosteczkę, dodać sos z czosnkiem w którym się moczyły oraz dodatkowo 2-3 łyżki mąki i 2 łyżki majonezu oraz kilka gałązek posiekanej zielonej pietruszki, dokładnie wymieszać. Łyżką nakładać masę na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Moc czosnku

Ząbki czosnku dodaję do przetworów np. ogórków konserwowych, kiszonych, a przeciśnięte przez praskę do drobnych ogórków na ostro:

2,5 kg małych ogórków gruntowych
3 łyżki soli
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki chili

Zalewa:
1 1/2 szklanki octu
0,5 kg cukru
7 łyżek oleju

2,5 kg ogórków pokroić (1 ogórek na 4 części: na pół i każdą połówkę jeszcze raz na pół). Pokrojone ogórki zasypać 3 łyżkami soli i odstawić na 3h. Odlać powstałą wodę i dodać 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) i 2 łyżeczki płaskie chili, wymieszać. Sporządzić zalewę: składniki zalewy zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki i odstawić na 14h. Po upływie 14h, ogórki z zalewą przełożyć do słoików. Zapasteryzować. Moc czosnku

Aby wzbogacić smak makaronu a także „przemycić go” tak by synek bez marudzenia zjadł obiad, dodaję do dań z makaronem np. do Penne z brokułami i kurczakiem

 

1/2 opakowania makaronu wstążki tzw. Farfalle
1 mały brokuł
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 mały kubeczek śmietany 30%
3 płaskie łyżeczki przyprawy do kurczaka
3 ząbki czosnku
olej do smażenia
pieprz, sól do smaku

Makaron ugotować , brokuł ugotować al dente. Kurczaka oczyścić, pokroić w kosteczkę, posypać przyprawą do kurczaka i przysmażyć na oleju. Do usmażonego kurczaka dodać różyczki brokuła oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażyć. Dolać śmietanę, przyprawić do smaku. Dorzucić ugotowany makaron, dokładnie delikatnie wymieszać. Moc czosnku

 

Niewielki dodatek czosnku dodaje domowym wyrobom tj. pieczony boczek, pasztety,, mielonki „pikantności”:

Rolowany boczek

płat boczku - 2-2,5kg
2 płaskie łyżki soli
2 ząbki czosnku
1 czubata łyżka majeranku
2 łyżki margaryny
pieprz mielony

W moździerzu rozmieszać sól z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz majerankiem. Natrzeć nim płat boczku, zwinąć i włożyć do lodówki na 12h. Boczek rozwinąć, posypać z wierzchu boczkiem, ponownie zwinąć i związać sznurkiem, włożyć do brytfanki, dodać margarynę i piec w temp. 180 st C, 1,5, po czym przełączyć temp na 200 st C i piec ok 30min-1h. Z zimnego boczku usunąć sznurek, podawać na kanapki. Moc czosnku

Często robię na kolację ciepłą bagietkę z czosnkiem, świeża, chrupiąca, domowa bagietka z czosnkiem, najlepsza jeszcze gorąca z masłem.

1 bagietka pszenna
3 ząbki czosnku
50g masła
szczypta soli

Masło połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz szczyptą soli. Bagietkę naciąć, w ich miejsca nałożyć masło czosnkowe, smarując ją również z wierzchu. Bagietkę ułożyć na blaszce do pieczenia, zapiekać w temp 180 st C ok 15 min. Moc czosnku

Czosnek i cebula mają znakomite działanie bakteriobójcze. Gdy tylko w rodzinie dopada kogoś przeziębienie, wykonuję im tzw. „cudowny naturalny lek na przeziębienie”.

1 większa cebula
2 ząbki czosnku
1,5 cytryny
ok 5-6 łyżek miodu

Cebulę pokroić w drobniutką kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Sok wycisnąć z cytryn. Wszystkie składniki ze sobą połączyć, dodać miód, wymieszać. Ostawić na kilka godzin. Sok pić po kilka łyżeczek, 3 razy dziennie.Moc czosnku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak