Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkie karnawałowe szaleństwo

W karnawale możemy pozwolić sobie na przygotowanie pysznych słodkości, nie martwiąc się o nadmiar kalorii.

Karnawał to czas zabaw, szaleństw i tłustych słodkości. W końcu te słodkości często smażymy na dużej ilości oleju. W tym okresie prawie nikt nie liczy kalorii i szaleje z pysznymi słodkościami. Przyjęło się, że pączki, faworki, róże karnawałowe, oponki albo pączki hiszpańskie muszą znaleźć się na stole podczas karnawału. Z dodatkami również można zaszaleć. Ja zapraszam na pyszną dawkę tych pyszności:

 

OPONKI KARNAWAŁOWE

Słodkie karnawałowe szaleństwo

 

125 g półtłustego twarogu
125 g serka mascarpone
4 łyżki ricotty
2 żółtka
1 cukier waniliowy
1/3 szkl cukru
250 g mąki pszennej typ 500 
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
 
lukier
posypka waflowa
 
Do miski przesiać mąkę razem z sodą. Następnie dodać mascarpone, rozgnieciony twaróg a także cukier, cukier waniliowy, żółtka i ricottę. Wszystko połączyć najlepiej używając widelca a potem zagnieść ciasto.
Na oprószonym mąką blacie rozłożyć ciasto, rozpłaszczyć je dłońmi na grubość około 1 cm.
Potem za pomocą szklanki i kieliszka  wycinać oponki.
Środki można zostawić albo zagnieść ciasto i ponownie wycinać oponki.
Oponki smażyć na złoty kolor z obu stron na oleju a usmażone odsączyć na ręczniku papierowym a na koniec maczać w lukrze i posypać posypką (gdyby ciasto się za mocno kleiło można dodać odrobinę mąki).
 
 
PĄCZKI Z ZIEMNIAKAMI I KREMEM CZEKOLADOWYM
 
Słodkie karnawałowe szaleństwo
 
200 g ziemniaków ugotowanych na twardo
1 kg mąki pszennej typ 500 
250 g masła
8 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
2 jajka
6 żółtek
80 g świeżych drożdży
2 łyżki octu lub spirytusu
1 szkl mleka
krem czekoladowy z nasionami kakaowca
lukier ( cukier puder + mleko )
kolorowa posypka do ciast
 
Drożdże wymieszać z podgrzanym mlekiem i łyżką mąki i dwoma łyżkami cukru.
Zostawić zaczyn do wyrośnięcia.
Masło stopić i przestudzić.
Ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa na najcieńszym sitku.
Mąkę wsypać do większej miski, dodać sól i ziemniaki i wymieszać.
Jaka i żółtka utrzeć z resztą cukru na puszystą masę.
Gdy zaczyn wyrośnie  dodać go do miski z mąką a potem dodać tłuszcz i ubite jajka.
Wszystko połączyć łyżką drewnianą i następnie wyrobić ciasto.
Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie dzielić na porcje, rozpłaszczać w dłoniach i nakładać na środek porcje kremu czekoladowego.
Zlepiać pączki i układać na oprószonym mąką blacie łączeniem do dołu.
Pączki zostawić do wyrośnięcia a potem smażyć partiami na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto brązowo.
Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym a potem maczać w lukrze i posypać posypką.
 
 
PĄCZKI NA ORKISZU I MAŚLANCE
 
Słodkie karnawałowe szaleństwo
 
300 g mąki orkiszowej typ 650 
700 g mąki pszennej typ 500
250 g masła
2 jajka ( M )
6 żółtek ( z jajek M )
150 g świeżych drożdży
1/2 szk mleka 3,2 %
1/2 szk maślanki ( w temperaturze pokojowej )
2 łyżki octu lub spirytusu
1/2 szk cukru
16 g cukru waniliowego
2 szczypty soli
marmolada twarda wieloowocowa z różą
Lukier :
1/2 szk cukru pudru
1/2 szk cukru pudru trzcinowego
5 łyżek rozpuszczalnego kakao
4 łyżki słodkiej śmietanki
kolorowy cukrowy maczek
 
W rondelku stopić masło i przestudzić.
Maślankę nalać do szklanki aby złapała pokojowej temperatury.
W drugim garnku podgrzać mleko, dodać pokruszone drożdże, 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru.
Zamieszać i zostawić pod przykryciem aby zaczyn urósł.
Białka 6 jajek oddzielić od żółtek.
W misce robota z końcówką do ubijania piany ubić jajka i żółtka z obydwoma cukrami na puch.
Do miski przesiać obie mąki, dodać ubite żółtka i zaczyn oraz ocet i maślankę i lekko wymieszać.
Następnie dodać stopione masło i wyrobić gładkie ciasto.
Oprószyć je mąką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy ładnie podwoi objętość dzielić ciasto na porcje, zrobić placek, nałożyć na środek porcję marmolady i zawinąć tak pączki aby marmolada była całkowicie zakryta.
Pączki układać łączeniem do dołu na oprószonym mąką blacie lub stolnicy.
Gotowe pączki zostawić do wyrośnięcia.
Gdy podrosną smażyć na tłuszczu ( smalec, olej czy frytura ) z obu stron na rumiano.
Usmażone wyjmować łyżką cedzakową i układać np. na blasze wyłożonej grubsza warstwą ręcznikiem papierowym.
Utrzeć lukier.
Lekko przestudzone maczać w lukrze ( jedną stronę ), układać na talerzu i posypać maczkiem.
 
 
RÓŻE KARNAWAŁOWE
 
Słodkie karnawałowe szaleństwo
 
  • 250 g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
  • 30 g margaryny 
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 2 łyżki octu lub spirytusu
  • 3 żółtka
  • Dodatkowo :
  • cukier puder do posypania
  • dżem wiśniowy do dekoracji
  • olej do smażenia
 Mąkę przesiać do miski. Zimną margarynę zetrzeć na tarce o grubych oczkach do mąki. Następnie dodać żółtka, śmietanę i ocet i wyrobić gładkie ciasto. Teraz należy wziąć wałek do ciasta i ubijać nim ciasto co chwilę składając je na pół. Tak ubijać i składać aż ukażą się pęcherzyki powietrza. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć je do lodówki na godzinę. Na głębokiej i szerokiej patelni rozgrzać olej. Po tym czasie wyjąć ciasto, podzielić je na dwie części. Jedną można schować znowu do lodówki. Z porcji ciasta wałkować cienki placek i za pomocą naczyń lub wykrawaczek o trzech różnych średnicach wycinać kółka tyle samo każdej wielkości. Każe kółko dookoła naciąć w kilu miejscach, potem nałożyć na duże kółko średnie a następnie małe i na środku docisnąć aby krążki się skleiły. Na gorący tłuszcz kłaść róże najmniejszym kółkiem do dołu i smażyć na słomkowy kolor po czym róże odwrócić i także smażyć na słomkowo. Gotowe róże wykładać łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i odsączyć je. Potem posypać cukrem pudrem i udekorować środek każdej róży dżemem. Tak samo zrobić róże z drugiej porcji ciasta. ( z tych składników wyszło mi 20 róż )

 
anka1988 20.01.2017 18:04
piękne, już niebawem będziemy piekli :)
Bożena Matuszczyk 20.01.2017 11:15
Przepiękne ,pyszne kuszące pączki ,w sam raz na karnawał;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak