Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zamienniki ziemniaków

Najczęściej spożywane przez nas do drugiego dania są ziemniaki wraz z mięsem i dodatkiem warzywnym.

Smacznym zamiennikiem dla popularnych ziemniaków jest ryż, kasza i makarony. Powinniśmy również spożywać nabiał, gdyż produkty pochodzenia mlecznego są źródłem łatwo przyswajalnego białka, tłuszczy, witamin tj: A, B2, B12 D. Dobrym pomysłem są naleśniki w wersji na słodko i wytrawnie.

Istnieją różne opinie, według jednych należy ograniczyć spożycie ziemniaków, gdyż są tuczące, a co niektórzy uważają że to nie ziemniaki są tuczące lecz sosy i tłuszcze które w nadmiernej ilości używamy do ich omaszczenia.

Chciałabym przedstawić kilka dań w których pomijamy użycie ziemniaków, moim zdaniem 1-2 razy w tygodniu zamiast nich powinniśmy spożywać kasze, ryż i makarony.

Podudzia z kurczaka z ryżem curry i papryką

6 podudzi z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz do smaku
3/4 szklanki ryżu
2 łyżeczki przyprawy curry
1 cebula
1/2 czerwonej papryki

Podudzia oczyścić, osolić i posypać pieprzem z obu stron i smażyć na złoty kolor, po czym podlać gorącą woda i dusić ok 1h do miękkości. Ryż wsypać do gotującego, osolonego wrzątku, dodać przyprawę curry i gotować do miękkości, odcedzić. Na patelni usmażyć na rumiano cebulę pokrojoną w kostkę, dodać odcedzony ryż i pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę. Na talerzu ułożyć ryż z warzywami, podlać tłuszczem spod mięsa i ułożyć podudzia z kurczaka.

Zamienniki ziemniaków Kokardki z kurczakiem i szpinakiem

½ kg piersi z kurczaka
½ kg szpinaku
3 łyżeczki przyprawy do kurczaka
½ cebuli
1 serek topiony (100g)
2 łyżki margaryny
2-3 łyżki śmietanki 12%
250g makaronu kokardki
Sól, pieprz do smaku

Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą do kurczaka i przysmażyć na margarynie wraz z cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Dodać szpinak i dusić kilka minut. Dodać serek topiony, a na końcu słodką śmietankę, przysmażyć do smaku. Dodać ugotowany makaron, wymieszać.

Zamienniki ziemniaków

Gołąbki

ok 1 kg mięsa np. pieczeń, gulaszowe
główka kapusty włoskiej
1 szklanka ryżu
15 dag boczku ( 5 plasterków do przesmażenia oraz kawałek do zmielenia)
1 kiełbasa
3 cebule (2 do przesmażenia, 1 do zmielenia)
2 jajka
przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie
tłuszcz do smażenia

Mięso ugotować, ostudzić, zmielić wraz z kiełbaską, kawałkiem boczku oraz 2 cebulami. Boczek (5 plasterków) oraz 1 cebulę pokroić w drobniutka kosteczkę, Przyrumienić na tłuszczu - na sam koniec dodać troszkę więcej tłuszczu. Do zmielonego mięsa, boczku i cebulki dodać ugotowany ryż, jajka oraz przyrumieniona cebulkę z boczkiem wraz z tłuszczem. Dokładnie wymieszać, przyprawić solą, pieprzem, ostrą papryką, ziołami prowansalskimi. Zagotować lekko osoloną wodę w garnku. Oddzielić liście kapusty. Wrzucać je do gotującej wody, parzyć ok 2-5min. Zwijać gołąbki: rozłożyć ugotowany liść kapusty, nałożyć farsz, zwinąć boki i kolejno zwijać do przodu. Gołąbki smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Zamienniki ziemniaków

Naleśniki z serem białym

ciasto na naleśniki:
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru kryształ
1 szklanka mąki pszennej + 3 łyżki
1 jajko

nadzienie:
ok 25 dag sera białego
3-4 łyżki śmietany kwaśnej
3-4 łyżki cukru kryształ
tłuszcz do smażenia

Składniki ciasta dokładnie ze sobą połączyć. Smażyć cienkie naleśniki. Ser biały pognieść widelcem, dodać cukier i śmietanę, wymieszać. Na usmażone naleśniki nakładać ser biały, zwinąć. Zamienniki ziemniaków

Kurczak w panierce z ryżem i warzywami

1 opakowanie Mieszanki chińskiej 450 g
1 podwójna pierś z kurczaka
2 łyżki przyprawy do kurczaka
1 szklanka bułki tartej
½ szklanki mleka
½ szklanki mąki pszennej do panierowania kurczaka
1 szklanka ryżu
tłuszcz do smażenia
Sól, pieprz do smaku

Pierś z kuraka oczyścić, pokroić w średniej wielkości kostkę, obsypać przyprawa do kurczaka. Kurczaka opanierować w mące, mleku i bułce tartej. Usmażyć na tłuszczu na złoty kolor. Mieszankę chińską usmażyć na tłuszczu, doprawić do smaku. Podawać z ugotowanym ryżem. Zamienniki ziemniaków

Gulasz z kurczaka w mleczku kokosowym

½ kg piersi z kurczaka
400ml mleczka kokosowego
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
½ słoiczka pomidorów suszonych w oleju z ziołami (ok 5-6 szt)
½ pęczka świeżej kolendry
4 łyżki oleju rzepakowego
Sól i pieprz do smaku
1 szklanka ryżu

Piersi z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą do kurczaka i usmażyć na oleju rzepakowym. Wlać mleczko kokosowe i dusić kilka minut. Dodać pokrojone w paski pomidory suszone i dusić pod przykryciem ok 30 min od czasu do czasu mieszając. Dodać poszatkowaną drobno kolendrę, doprawić do smaku, zagotować. Podawać z ugotowanym ryżem. Zamienniki ziemniaków

 Potrawka z kurczaka

Pojedyncza pierś z kurczaka
½ cukinii
1,5 czerwonej papryki
2 średnie cebule
1/3 szklanki bulionu
1 płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka
1 łyżka pikantnego ketchupu
1 garść pędów babmusa
tłuszcz do smażenia
3/4 szklanki ryżu
Sól, pieprz do smaku

Kurczaka umyć pod bieżącą wodą, oczyścić i pokroić w kostkę. Posypać przyprawą do kurczaka i smażyć na tłuszczu, po chwili dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę, smażyć ok 10 min. Podlać bulionem i dusić do miękkości warzyw. Dodać ketchup i pędy bambusa, dusić ok 5 min. Doprawić do smaku. Potrawkę podawać z ugotowanym ryżem. Zamienniki ziemniaków

Bożena Matuszczyk 20.01.2017 11:25
Wspaniałe potrawy ,dania kuszą smakiem jak i wyglądem;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak