Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kutia - potrawa wigilijna na Wschodzie

Kutia jest jedną z najbardziej znanych wschodnich potraw wigilijnych. Podlasie, Lubelszczyzna i Podkarpacie to regiony, które wciąż kultywują tę tradycję.

Od wieków na wigilijnych stołach znajdowały się tego wieczoru wszystkie płody pól i lasów. Każdej potrawie przypisywano ważną symbolikę.

MIÓD - dodawał sił

ORZECHY -  potęgowały mądrość

MAK - zapewniał spokój, dobry sen i urodzaj

PSZENICA - symbol życia

Nie ma do końca zgody, czy słowo kutia pochodzi z greckiego od ziarna (kukkia), czy od kucia, czyli czynności obijania zboża. Co dom, to obyczaj. Jedni dodają więcej bakalii, inni cukru i miodu. Jedni podają ją bardziej rzadką, inni gęstą. Ja chciałam Wam podać trzy znane mi przepisy na tę potrawę.

1 SPOSÓB

250 g obłuskanej pszenicy

250 g maku

250 g miodu

Pszenicę gotujemy do miękkości, zmieniając kilkakrotnie wodę podczas gotowania. Miękką odcedzamy. Mak gotujemy i ucieramy w makutrze. Mieszamy mak z pszenicą i z miodem. Kutię zawsze podajemy schłodzoną.

 

2 SPOSÓB

250 g obłuskanej pszenicy

250 g maku

300 g bakalii ( obranych migdałów, orzechów, rodzynek)

250 g miodu

25 ml rumu

250 ml mleka

 Kutia - 2

Pszenicę moczymy, gotujemy około godziny, zmieniając dwa razy wodę podczas gotowania. Miękką odcedzamy. Umyty mak zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu, po czym mielimy 3-4 razy. Rozcieramy z podgrzanym miodem.
Bakalie, orzechy , migdały, (figi, daktyle-opcjonalnie) siekamy. Rodzynki moczymy w rumie. Łączymy mak z wszystkimi bakaliami oraz osączoną pszenicą, mieszamy. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Kutia im starsza, tym lepsza. 

 

3 SPOSÓB

250 g maku

250 g obłuskanej pszenicy

100 g cukru pudru

100 g miodu

po 150 g orzechów włoskich i migdałów

kilka łyżek sparzonych rodzynek

starta skórka z cytryny

250 ml mleka

szczypta soli

Namoczoną pszenicę gotujemy do miękkości, zmieniając wodę, odcedzić. Umyty mak zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu, po czy mielimy 3-4 razy. Łączymy mak z pszenicą, miodem, cukrem pudrem i posiekanymi bakaliami. Doprawiamy solą i wstawiamy w chłodne miejsce.

Bożena Matuszczyk 20.01.2017 11:35
Wygląda bardzo apetycznie i kusząco ,ale u mnie w domu nie ma kutii;)
kuchcik89 14.12.2016 15:05
my na Wigilii tez nie mamy kutii, ale kiedyś próbowałam i jest smaczna. Twoja wygląda obłędnie :)
KORAL 12.12.2016 14:05
Bardzo dziękuję :) Pozdrawiam i też chętnie zaglądam do Waszych przepisów:)
Wiesława1 12.12.2016 14:02
U nas też nie robimy,ale ja próbowałam i mi smakuje.Czytam Twoje przepisy i nabieram coraz większej ochoty na własne wykonanie.Brzmią pysznie.
bietka 12.12.2016 09:13
umnie w domu kuti się nie robi na Wigilię, ale teściowa zawsze robi, więc jak jedziemy do niej na kolację to zawsze coś tam troszeczkę skubnę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak