Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kuchnia chińska w domowym zaciszu

Nawet w domu możemy przygotować pyszną potrawkę w chińskim stylu. Potrzebujemy do tego warzyw i ulubionego rodzaju mięsa, np. drobiu, wołowiny lub wieprzowiny. A samą potrawkę możemy podać według upodobań z ryżem lub chińskim makaronem.

Kuchnia chińska charakteryzuje się oryginalnością potraw, mieszaniem wielu smaków, różnorodnością przypraw i dodatków.

W domowym zaciszu możemy przygotować pyszną potrawkę w chińskim stylu. Przyrządzić możemy ją z samych warzyw lub z dodatkiem mięsa najczęściej jest to drób lub wieprzowina, a samą potrawkę podać z ryżem czy chińskim makaronem.
Dania z kuchni chińskiej najlepiej smakują doprawione sosem sojowym ciemnym lub jasnym, aromatyczną mieszanką chińskich przypraw, curry, słodką i ostrą papryką, uzyskując odpowiednią ostrość dania pod własne smaki.
Do dań możemy dodać gotowe pasty warzywne, np. paprykowe czy czosnkowe.
Zupa chińska na domowym, mocnym rosole lub bulionie jest niezwykle prosta do przygotowania, a smakuje wybornie, syci i rozgrzewa.
Możemy zaserwować ją gościom na przyjęciu lub podać rodzinie jako danie obiadowe.
Do zupy dodajmy warzywa, które akurat mamy w domu - włoszczyznę, paprykę, czosnek, cebulę, a nawet kapustę, która w kuchni chińskiej jest wykorzystywana do wielu dań.
Obowiązkowo zaopatrzmy się jednak w grzyby mun oraz makaron ryżowy, które są obowiązkowe w tej pysznej zupie.

 

Potrawka chińska
Składniki
1 podwójna pierś z kurczaka
2 cebule
1 mała papryka chili
450 g mrożonej mieszanki chińskiej
300 g małej brukselki
50 g grzybów mun
4 łyżki sosu sojowego ciemnego
1 łyżka koncentratu curry (można pominąć)
przypawa do chińszczyzny
tandoori masala
curry
słodka papryka
pieprz
sól
olej do smażenia
ryż basmati lub parboiled, ilość wg uznania
Przygotowanie:
1. Grzyby mun zalać wrzątkiem, odstawić na 10 min.
2. Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z błonek, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać drobno wraz z papryczką chili. W garnku w którym będziemy przygotować potrawkę rozgrzać olej, Włożyć kurczaka, posypać go obficie wszystkimi przyprawami. Gdy się lekko podsmaży dodać cebulę i papryczkę, smażyć na wolnym ogniu, co chwila mieszając.
3. Do mięsa dodać koncentrat curry oraz sos sojowy wymieszać, wlać ok 0,5 l wody , dodać brukselkę, gotować na pół miękko.
4.Grzyby mun odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki. Do potrawki dołożyć mieszankę chińską oraz grzyby, gotować razem kolejne 15 min. W między czasie danie ponownie doprawić, przypraw dodajmy sporo, maja być mocno wyczuwalne, a danie dość pikantne.
5. Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli. Odcedzić, rozdzielić na porcję. Chińszczyznę podawać z ryżem.

Kuchnia chińska w domowym zaciszu

Chińszczyzna curry
Składniki:
200 g białego ryżu
1 podwójna pierś kurczaka
100 g grzybów mun
200 g selera marynowanego
2 marchewki
1 czerwona papryka
1 biała część pora
2 białe cebule
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka pasty chili
4 łyżki curry w proszku (ok. 30 g)
2 łyżki ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka soli
Marynata do kurczaka:
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki (można użyć zwykłej)
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka soli i pieprzu
Przygotowanie:
1. Ryż ugotować na pół twardo w osolonym wrzątku.
2. Piersi oczyścić z błonek, umyć, osuszyć. Składniki marynaty połączyć razem, zalać kurczaka, wymieszać, odstawić na 2-3 h do lodówki.
3. Warzywa obrać, umyć osuszyć. Paprykę oraz marchew pokroić w paski. Pora i cebule pokroić drobno. Selera odsączyć z zalewy, grzyby mun zalać wrzątkiem, odstawić na 10 min., by napęczniały - pokroić w paski.
4. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kurczaka na rumiano, po tym czasie dodać warzywa, podlać odrobiną wody, dusić do jej odparowania (warzywa powinny być już miękkie)
5. Do garnka przełożyć ryż oraz zawartość patelni, zalać wodą 2 cm ponad składniki. Dodać pastę chili, sos sojowy oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Dusić 10 min od zagotowania się wody. Danie podawać gorące.
6. Danie podawać gorące.

Kuchnia chińska w domowym zaciszu

Zupa chińska
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
olej do smażenia
2 l mocnego rosołu
1 marchewka
50 g grzybów mun
200 g warzywnej mieszanki chińskiej
100 g makaronu ryżowego
Przygotowanie:
1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy mięso na rumiano z dodatkiem sosu sojowego, słodkiej i ostrej papryki.
2.Marchew obieramy , myjemy kroimy w cienkie paseczki. Grzyby mun namaczamy we wrzątku według przepisu na opakowaniu. W garnku podgrzewamy rosół, wkładamy marchew, gdy będzie pół miękka dodajemy mieszankę chińską oraz grzyby mun. Wkładamy makaron ryżowy oraz usmażonego kurczaka, gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 min do miękkości makaronu. Doprawiamy solą i pieprzem wg smaku (ja już nie doprawiałam).

Kuchnia chińska w domowym zaciszu

SzczyptaChili 23.11.2016 08:58
Super :) Polecam serdecznie i życzę smacznego :) Daj koniecznie znać czy danie smakowało tak jak nam :) Anetka smacznego , ja chyba też znów nabrałam ochoty na domową chińszczyznę :)
MałaMi89 22.11.2016 23:49
No i będę musiała na dniach zrobić chińszczyznę, bo już tak dawno nie było, a tu takiego smaczka złapałam... ;)
bietka 22.11.2016 20:41
Dlaczego mnie to nie dziwi ? Jak kupię sobie wszystkie składniki, to wypróbuję ten przepis :)
SzczyptaChili 22.11.2016 17:23
Dziękuję Elu :) Tę potrawkę robię najczęściej i zawsze cała zawartość 3l. garnka znika w jeden dzień :)
bietka 22.11.2016 11:51
smaczne propozycje,najbardziej przypadła mi do gustu Potrawka chińska :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak