Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kasza manna na śniadanie lub lekki deser

Kasza manna w większości jest spożywana przez dzieci. Jednak ma swoich zwolenników również wśród dorosłych. Można z niej przygotować wiele smacznych deserów, jak i również jest świetnym dodatkiem do dań wytrawnych.

Kasza manna jest jedną z najbardziej lekkostrawnych kasz. Mogą ją stosować osoby z nadwrażliwością układu pokarmowego. Z kaszy manny można przygotować kotlety, placuszki, masy do ciast i różnego rodzaju desery. Jest również doskonałym środkiem zagęszczającym do zup, pasztetów, budyni i klusek. Bardzo lubię desery z kaszą manna. Kojarzą mi się z moim dzieciństwem. Desery nie tylko są słodkie i smaczne, ale również bardzo sycące. Zapraszam do wypróbowania moich propozycji.

 

 

 

Kasza manna z chia i mandarynką

Składniki:

- kasza manna 4 łyżki,

- mleko 2% 2 szklanki,

- nasiona chia 1,5 łyżki,

- mandarynki 2 szt.,

- miód pszczeli 1 łyżka,

Sposób przygotowania:

Mleko zagotować. Do gotującego się mleka dodajemy kasze mannę. Gotujemy cały czas mieszając, ok 5 min. Do ugotowanej kaszy dodajemy miód I nasiona chia. Mieszamy. Następnie przekładamy do pucharków. Mandarynki obieramy ze skorki I układamy na kaszy. Możemy podawać na zimno lub na gorąco.  

kasza manna z chia i mandarynka  - 0

 

 

 

Kokosowa kasza manna z bananem

Składniki:

- mleko 2% 1 szklanka,

- kasza manna 2 łyżki,

- wiórki kokosowe 2 łyżki,

- cukier drobny 1 łyżeczka,

- banan 1 szt.,

Sposób przygotowania:

Mleko zagotować. Dodać kasze mannę i gotować 5 min, cały czas mieszając. Następnie dodać cukier, poł banana pokrojonego w plastry i łyżkę wiórków kokosowych. Kasze przekładamy do miseczki. Układamy na kaszy pozostałą część banana i posypujemy wiórkami kokosowymi.     

kokosowa kasza manna z bananem - medium

 

 

Kasza manna z truskawkami oraz z musem z ananasa

Składniki:

- kasza manna 2 łyżki,

- mleko sojowe (waniliowe) 3/4 szklanki,

- ananas świeży 1/4 szt.,

- truskawki świeże 3 szt.,

- płatki migdałowe 2 łyżki,

Sposób przygotowania:

Kasze manne gotowac na malym ogniu  5 min.Ananasa miksujemy na gladki mus I laczymy z ugotowana kasza.Nastepnie ukladamy na to swieze truskawki I posypujemy platkami migdałowymi.  

 

   Kasza manna z truskawkami oraz  z musem z ananasa  - 0                                           

                                          

                                           

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak