Fasola ma wiele różnych odmian. W Polsce najpopularniejsza jest fasola Jaś. Warto wypróbować innej odmiany fasoli. Na świecie jest ok 400 różnych odmian fasoli. W zależności od gatunku, zawiera inne minerały i właściwości. Każda z odmian fasoli jest bardzo pożywna i smaczna. Niestety fasola nie jest zalecana kobietom karmiącym piersią, kobietom w ciąży, osobom starszym, małym dzieciom i dla osób cierpiących na zaparcia ze wglądu na to, że powoduje wzdęcia. Skórki fasoli utrudniają trawienie, aby temu zaradzić należy zmienić kilkakrotnie wodę, w której była moczona fasola. Ułatwić trawienie możemy również, poprzez dodanie do fasoli ziół, takich jak: cząber, kminek i koper włoski. Z fasoli możemy przygotować pasztety, pasty kanapkowe, kotlety, dania jednogarnkowe, sałatki i zupy. Przedstawiam kilka moich pomysłów na wykorzystanie różnych odmian fasoli.
Fasolka po bretońsku z wołowiną
Składniki:
- fasola Jaś 400 g,
- marchew 1,5 szt,
- pietruszka pół korzenia,
- cebula biała 1 szt,
- wołowina 200 g,
- natka pietruszki 3 łyżki,
- liść laurowy 2 szt,
- ziele angielskie 7 ziaren,
- cząber pół łyżeczki,
- papryka słodka mielona 1 łyżeczka,
- kminek Prymat 1 łyżka,
- koncentrat pomidorowy 3 łyżki,
- czosnek 2 ząbki,
- mąka pszenna 2 łyżki,
- olej do smażenia,
- sol, pieprz, chili do smaku,
Sposób przygotowania:
Fasole wypłukać i namoczyć przez noc, następnego dnia wymienić wodę z fasoli na nową i nastawić na gaz. Mięso umyć, pokroić w kostkę. Pol cebuli pokroić w kostkę podsmazyc na oleju, dodać mięso, podsmazyc, następnie dodać sol i paprykę słodką, podlać woda i dusić do miękkości. Ja dusiłam mięso 1,5h. Do gotującej się fasoli dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gdy fasola będzie półtwarda dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i przyprawy. Gotujemy do miękkości. Dodajemy do zupy koncentrat i gotowe mięso wraz z tłuszczem, w którym się dusiło. Drugą połówkę cebuli podsmażamy na oleju, dodajemy do niej mąke, chwile podsmażamy na zlłoty kolor, cały czas mieszając. Dodajemy do zupy. Przyprawiamy zupę do smaku i dodajemy posiekaną natkę pietruszki i wyciśnięty przez praskę czosnek.
Kapusta z fasolą czarne oko
Składniki:
- kapusta biała 1 główka,
- fasola czarne oko 1 szklanka,
- cebula biała 1 szt,
- koncentrat pomidorowy 3 łyżki,
- olej do smażenia,
- koperek 4 łyżki,
- kminek mielony Prymat 1 łyżka,
- liść laurowy 2 szt,
- ziele angielskie 5 ziaren,
- sos sojowy 2 łyżki,
- mąka pszenna 3 łyżki,
- majeranek Prymat 1 łyżka,
- pieprz i sol do smaku,
Sposób przygotowania:
Fasole namoczyć przez noc, następnie ugotować do miękkości. Kapustę pokroić na drobno, zalać niewielka ilością wody I gotować, dodać przyprawy.Gdy kapusta będzie miękka dodać sos sojowy I koncentrat. Cebule posiekać I podsmazyc na oleju, dodać make I podsmazyc chwile, następnie dodać do kapusty. Fasole połączyć z ugotowana kapusta. Wymieszać i podawać z koperkiem.
Kotlety z fasoli Mung
Składniki:
- fasola Mung 400 g,
- cebula biała 1 szt,
- bułka tarta,
- jajko 1 szt,
- mąka pszenna 2 łyżki,
- mąka ziemniaczana 1 łyżka,
- woda 1 szklanka,
- olej do smażenia,
- koper świeży 2 łyżki,
- natka pietruszki 2 łyżki,
- kminek Prymat 1 łyżka,
- kolendra mielona 1 łyżka,
- kmin rzymski 1 łyżka,
- pieprz czarny i sol do smaku,
Sposób przygotowania:
Fasole dzień wcześniej namoczyć. Następnego dnia odlewamy wodę, nalewamy świeżą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i mielimy lub miksujemy.Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Cebulkę dodajemy do fasoli. łączymy z jajkiem, mąką, natką pietruszki, koperkiem i przyprawami.Masa będzie bardzo gęsta, wiec dodajemy wodę i mieszamy.Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na zloty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.Gotowe kotlety podajemy z zestawem surówek.