Awokado zawiera wiele cennych właściwości dla naszego organizmu. Obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, ma działanie przeciwnowotworowe, zawiera kwas foliowy zalecany kobietom w ciąży, ma działanie przeciwstarzeniowe, dobrze wpływa na oczy i prawidłową prace serca. Warto, więc włączyć ten wspaniały owoc do codziennego menu i używać go na przykład do smarowania pieczywa. Awokado jest również świetnym dodatkiem do koktajli, ponieważ nadaje im kremowej konsystencji. Mimo że jest to najbardziej kaloryczny owoc, to wspomaga on odchudzanie. Przedstawiam kilka pomysłów na zastosowanie awokado.
Roladki z guacamole i pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
- awokado 1 szt,
- pomidorki koktajlowe 10 szt,
- tortilla 2 szt,
- sok z cytryny 1 łyżka,
- czosnek 1 ząbek,
- sól do smaku,
Sposób przygotowania:
Awokado obrać i zmiksować na gładką masę z dodatkiem soku z cytryny. Przyprawić do smaku solą i dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Gotowym sosem smarujemy tortille. Pomidorki koktajlowe układamy na szerokość tortilli i zwijamy jak naleśnika. Kroimy na plastry o grubości pomidorka koktajlowego i podajemy.
Naleśniki z czekoladowym kremem z awokado i bananem
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
- mąka pszenna 1 szklanka,
- mąka pełnoziarnista pół szklanki,
- mleko 2% ok. 1, szklanki,
- skórka z cytryny 1 łyżeczka,
- sól szczypta,
Krem z awokado:
- awokado 1,5 szt,
- miód 3 łyżki,
- kakao 1 łyżka,
- mleko sojowe 2 łyżki,
- kardamon szczypta,
Dodatkowo:
- banan 6 szt,
- olej kokosowy
Sposób przygotowania:
Ciasto na naleśniki miksujemy blenderem, tak aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencje śmietany. Smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor.
Krem: Obrane awokado miksujemy na gładką masę z pozostałymi składnikami.
Gotowe naleśniki smarujemy kremem, następnie na początku naleśnika, kładziemy obranego, całego banana i zwijamy jak roladę. Następnie kroimy na ukos w male kawałki. Podajemy.
Awokado faszerowane pastą z dodatkiem suszonych pomidorów i czarnych oliwek
Składniki:
- awokado 1 szt,
- pomidory suszone 5 plastrów,
- oliwki czarne 6 szt,
- sok z cytryny 1 łyżeczka,
- szczypiorek 3 łyżki,
- sól, pieprz czarny Prymat do smaku,
Sposób przygotowania:
Awokado umyć, następnie przeciąć wzdłuż pestki, obrócić każdą z połówek w przeciwną stronę, wbij nóż w pestkę i wyciągnij ją, a następnie wydrążyć miąższ i zmiksować blenderem na gładką masę. Pomidorki i oliwki drobno pokroić i połączyć z awokado. Dodać sok z cytryny i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Pastę przełożyć do połówek wydrążonego awokado. Szczypiorek siekamy i posypujemy połówki awokado.