Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kuleczki smaku czyli ciecierzyca

Ciecierzyca inaczej zwana cieciorką. Można zrobić z niej smaczne zupy , danie jednogarnkowe , dodać jako dodatek do makaronów, sałatek i wiele innych..

Ciecierzyca to roślina pochodzenia strączkowego inaczej to groch włoski. 

Cieciorkę wykorzystuje się jako dodatek do sałatek , makaronów , można z niej zrobić dania jednogarnkowe i smaczne zupy. Z surowego grochu przygotujemy smaczne falafele pochodzące z kuchni arabskiej. W tamtych stronach falafele są serwowane zamiast mięsa w kebabach .

Cieciorka zawiera dużo białka  , witamin i minerałów dlatego warto wprowadzić ją do swojej kuchni.

Zapraszam do zapoznania się z moimi ulubionymi przepisami na dania z cieciorką.

 

Potrawka z ciecierzycy

Kuleczki smaku czyli ciecierzyca

2 filety z kurczaka
1-1,5 szkl ciecierzycy
1 cebula
5-6 szt pomidorów
sól
pieprz
natka pietruszki
curry
majeranek
bazylia
słodka i ostra papryka
2 ząbki czosnku
2 łyżki rodzynek
3 szkl bulionu

Wykonanie:

Ciecierzycą zalewamy wodą na noc a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Cebulę obieramy siekamy i smażymy na oleju następnie dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone pomidory, wszystko smażymy ok 15 minut.
W tym czasie kroimy kurczaka w kostkę lub paseczki doprawiamy do smaku i smażymy na oleju. Dodajemy do pomidorów. Całość podlewamy bulionem i dodajemy rodzynki gotujemy ok 10 minut. Pod koniec dodajemy ciecierzyce i natkę pietruszki, ewentualnie doprawiamy do smaku.


Gulasz z cieciorką

Kuleczki smaku czyli ciecierzyca

400g ciecierzycy
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
3 papryki
dla lubiących na ostro: 1 pokrojonej ostrej papryczki
8-9 pomidorków koktajlowych lub 2 pomidory
1 mała cukinia
1-2 łżki przecieru pomidorowego
sól
pieprz
olej

Wykonanie:

Ciecierzycą zalać dużą ilością wody i odstawić na noc. Następnie odcedzić i wrzucić do gotującej się osolonej wody. Gotować do miękkości.
Cebulę obrać posiekać, czosnek obrać i przepuścić przez praskę podsmażyć. Paprykę umyć usunąć nasiona pokroić w paseczki, cukinie pokroić w krążki, pomidorki pokroić Wszystko dodać do cebuli i czosnku z chili. Wlać bulion i dodać przecier. Całość dusić aż warzywa będą miękkie, wtedy wrzucić ciecierzycę i zagotować.
Garnek odkryć i gotować na małym ogniu ok 25 minut aż sos trochę odparuje i zgęstnieje. Doprawić do smaku.

 

Zupa z soczewicą

Kuleczki smaku czyli ciecierzyca 250 g ciecierzycy
400 g schabu
1 marchewka
kawałek selera
2-3 łodygi selera naciowego
cebula
ząbek czosnek
sól
pieprz
łyżeczka kolendry
2 ziarenka ziela angielskiego
liść laurowy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka przyprawy suszone pomidory z bazylią
2 łyżki przecieru pomidorowego
olej

Wykonanie:

Ciecierzycę przepłukać, zalać 1 litrem zimnej wody i odstawić na noc. Następnie ugotować ją do miękkości około 1h. Mięso pokroić w kostkę, doprawić sola pieprzem i słodką papryką. Usmażyć na oleju, pod koniec dodać posiekaną cebulkę i smażyć aż się zeszkli.Wrzucić do miękkiej ciecierzycy dodać liść laurowy, ziele angielskie i wlać ok 1,5 litra wody, doprawić solą i gotować na małym ogniu. Marchew i seler kroimy w słupki, seler w plasterki i podsmażamy je na tłuszczu z mięsa ok 5 minut. Do zupy dodać warzywa , przecier pomidorowy, kolendrę i gotujemy aż warzywa będą miękkie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak