Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomysły na wykorzystanie pora

Por jest warzywem , które jest bardzo ,smaczne , zdrowe a także zawiera wiele cennych wartości odżywczych a także pomaga w leczeniu niektórych schorzeń czy chorób.

Por jest warzywem , które jest bardzo ,smaczne , zdrowe a także zawiera wiele cennych wartości odżywczych a także pomaga w leczeniu niektórych schorzeń czy chorób. Pory zawierają wiele cennych witamin między innymi takich jak: C, A , K , E B1, B2, PP a także wiele wartości odżywczych takich jak : błonnik , kwas foliowy , tłuszcze , węglowodany a także białko. Z porów można wyczarować bardzo smaczne przepisy , które dzisiaj przedstawię.

 

 

Por wartości odżywcze /leczenie niektórych schorzeń , chorób :

- niestrawność

- zaparcia

- syrop z pora polecany jest w leczeniu kaszlu

Osoby , które mają problemy z wrzodami z zgagą czy wzdęciami nie powinny spożywać porów.

Zapraszam na moje propozycje z przepisów z porem w roli głównej

Gulasz mięsny z porem

Pomysły na wykorzystanie pora

Składniki :

• karkówka 1 kg
• por 1
• papryka czerwona 1 duża
• cebula 1 średnia
• marchewka 1
• gałązki pietruszki 1 korzeń
• mąka pszenna 4 łyżki
• przecier pomidorowy 3 łyżki
• sól
• czarny pieprz mielony Prymat
• słodka papryka Prymat
• oregano
• bazylia otarta Prymat
• Kucharek - uniwersalna
• ziele angielskie 3
• chili Prymat

Składniki na kluski śląskie :

• ziemniaki ugotowane ok.1 kg
• mąka ziemniaczana 25 dag
• żółtko jaja 1
• sól do smaku szczypta
• Pieprz czarny- MŁYNEK

Wykonanie :

Karkówkę opłukać w wodzie i osuszyć. Karkówkę pokroić w kostkę obsypać mąką i podsmażyć na patelni. Do garnka wlać około 1 l wody wrzucić podsmażoną karkówkę i dusić około 30 minut. Pokroić pietruszkę i marchewkę zetrzeć na tarce , cebule pokroić paprykę i wrzucić wszystkie warzywa pod koniec duszenia. Na sam koniec kroimy w cieniutkie krążki i dodać przed samym końcem gotowania.

Ciasto na kluski śląskie :

Gotujemy ziemniaki. Po ugotowaniu ziemniaków przeciskamy przez praskę. Z uformowanej masy ziemniaczanej wyjąć 1/4 ziemniaków i to miejsce wsypać 25 dag mąki , następnie z powrotem oddzielone ziemniaki dodać , dodać żółtko i zagniatamy ciasto. Po zagnieceniu ciasta lepimy kluski , każdą spłaszczamy po środku i robimy palcem dołek. Kluski wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy około 5 minut. Po minięciu 5 minut wyciągamy z wody. Na koniec gulasz przyprawiamy przyprawami według uznania.

Zupa z porem w roli głównej

Zupa z porem w roli głównej  - mediumSkładniki :

  • pory 4 większe
     
  • serek topiony 1 duży
     
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona
     
  • przyprawa curry
     
  • słodka papryka Prymat 1/3  małej łyżeczki
     
  • sól
     
  • czarny pieprz mielony Prymat
     
  • natka pietruszki
     
  • ząbek czosnku 1
     

 Wykonanie :

Pory umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Po osuszeniu drobno pory pokroić. Rozgrzać dobrze patelnię i podsmażyć pory.Do garnka dajemy litry wody i czekamy aż się zagotuje. Następnie dajemy kostkę rosołową , pory o, resztę składników oraz przyprawy. Gotujemy kilka minut na małym ogniu. Całość dobrze wymieszać. Pod sam koniec jak zupa będzie już gotowa dajmy pokrojony serek topiony na małe kawałki.Dodać przyprawy według uznania i dobrze wymieszać.

Nadziewane roladki z pora

Pomysły na wykorzystanie pora

Składniki :
• por (biała część) 4 sztuki
• jajka 3 sztuki
• szynka wędzona 4 plasterki
• ser żółty starty 10 dag
• sól do smaku
• czarny pieprz mielony Prymat
• oliwa z oliwek 2 łyżki

Na samy początku gotujemy jajka. Po ugotowaniu jajek, obieramy je i kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce, szynkę kroimy na mniejsze kawałki. Następnie wszystko razem mieszamy, dodajemy oliwę z oliwy, przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu - farsz nakładamy na pora i spinamy wykałaczkami. Gotowe pory wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak