Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smaczne pomysły na pasty kanapkowe

Mogą być rybne, z twarogiem i jajeczne. Każda z nich jest smaczna.

Pasta na kanapki, któż z nas jej nie lubi? Możemy zrobić ją na śniadanie czy kolację. Takim głównym składnikiem pasty może być wędzona ryba, twaróg czy gotowane jajka lub wędlina. Jeśli mamy te składniki to potem już możemy szaleć z dodatkami. Niby proste, a jakie smaczne i za każdym razem nasza pasta może mieć inny smak. A to dzięki różnym dodatkom właśnie. Mogą być mniej lub bardziej kaloryczne, mniej lub bardziej kolorowe.

Zapraszam po smaczne pomysły na pasty kanapkowe.

 

Pasta śniadaniowa 

Smaczne pomysły na pasty kanapkowe

3 jajka ugotowane na twardo
250 g półtłustego twarogu
1 pęczek szczypiorku
25 g kiełków rzodkiewki
1 garść świeżego szpinaku
3 ogórki konserwowe
3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
1 łyżka majonezu
sól morska do smaku
pieprz czarny do smaku


Twaróg wrzucić do miski i rozdrobnić widelcem.
Szpinak umyć, osuszyć i posiekać, także posiekać szczypior.
Jajka obrać i pokroić w kostkę za pomocą specjalnej siatki do krojenia. Ogórki drobno pokroić także w kostkę. Wszystkie pokrojone i posiekane składniki wrzucić do twarogu, dodać kiełki, jogurt i majonez oraz przyprawy. Całość wymieszać.
Gotową pastę podawać np. z waflami ryżowymi, chrupkim pieczywem lub innym ulubionym.

 

 

Pasta rybno-jajeczna

Smaczne pomysły na pasty kanapkowe

 

5 jajek ugotowanych na twardo
1 wędzona makrela
1/2 pęczka szczypiorku
5 plasterków pora (jasna część)
15 g kiełków rzodkiewki
3 małe ogórki konserwowe
3 łyżki majonezu
sól morska do smaku
pieprz kolorowy do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

Przygotować miskę. Z makreli usunąć skórę, kręgosłup i wszystkie ości, po czym rozdrobnić ją widelcem. Ugotowane jajka obrać i pokroić za pomocą siatki do warzyw, a szczypiorek posiekać. Pora i ogórki pokroić w kostkę. Wszystkie składniki umieścić w przygotowanej misce, dodać kiełki i przyprawy oraz majonez i wymieszać pastę. Podawać z pieczywem posmarowanym masłem. Można udekorować rzodkiewką i natką pietruszki oraz kiełkami.

 

Makrelowa pasta kanapkowa 

Smaczne pomysły na pasty kanapkowe

 

1 wędzona makrela
3 jajka ugotowane na twardo
1/2 czerwonej papryki
3 dymki ze szczypiorem
1 łyżeczka ostrej musztardy
1 łyżka majonezu
sól do smaku
pieprz do smaku
papryka ostra do smaku


Makrelę obrać ze skóry, pozbawić grzbietu i usunąć dokładnie ości. Podzielić ją na małe kawałeczki. Dymkę opłukać i pokroić.
Paprykę pokroić w małą kosteczkę a jajka po obraniu pokroić na siatce do sałatki. Wszystkie te składniki wrzucić do miski, dodać majonez, musztardę i przyprawy i wymieszać. Pastę podawać z pieczywem.

 

Pasta z wędliny 

Smaczne pomysły na pasty kanapkowe

 

6 plasterków kiełbasy szynkowej
5 plasterków żółtego sera
1 pęczek szczypiorku
1 czubata łyżka kiełków brokuła
1/4 czerwonej papryki
1 łyżka majonezu
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
czosnek granulowany do smaku 

Szczypior umyć, osuszyć i posiekać. Ser i kiełbasę oraz paprykę pokroić w drobną kostkę, a kiełki posiekać, aby były drobniejsze. Wszystkie składniki na pastę wrzucić do miski, dodać majonez i przyprawy. Wymieszać pastę i zostawić do przegryzienia się smaków na około pięć minut. Pastę można podać z paprykowymi waflami ryżowymi lub zwykłym pieczywem. 
ekspansja-smaku 05.10.2016 15:46
Pasty to wspaniały dodatek do pieczywa, które staje się poezją smaku ;)
agam26 05.10.2016 13:00
Uwielbiam pieczywo z pastami, szczególnie z rybną i jajeczną.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak