Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Różne oblicza kawy i kilka pomysłów

Kawa, chyba każdy ją lubi i każdy ma swój ulubiony smak. Pije ją z mlekiem, śmietanką, gorzką albo z cukrem. Ja osobiście wole czarną i gorzka, ale od czasu do czasu lubię zrobić sobie kawkę z bitą śmietaną.

Kawa, chyba każdy ją lubi i każdy ma swój ulubiony smak. Pije ją z mlekiem, śmietanką, gorzką albo z cukrem. Ja osobiście wole czarną i gorzka, ale od czasu do czasu lubię zrobić sobie kawkę z bitą śmietaną. Ale kawa to nie tylko przyjemność z jej picia, bo z dodatkiem kawy można zrobić pyszne ciasta.
Zapraszam Was do spróbowania kilku moich wariacji na temat kawy.

 

Kawowy sernik 

Różne oblicza kawy i kilka pomysłów

1 kg sera do serników (w wiaderku)
4 jajka
1 budyń waniliowy
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 szkl cukru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej (w granulkach)
400 g jogurtu greckiego
 
Dodatkowo :
150 g okrągłych biszkoptów
kawa ziarnista w czekoladzie
złote i białe perełki cukrowe
sos do deserów toffi (polewa) 
 
Piekarnik nastawić na 125 stopni i na dno piekarnika ustawić naczynie z wodą.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm (u mnie silikonowa z ceramicznym dnem) wysmarować cieniutko masłem i rozłożyć dwie warstwy biszkoptów.
Żółtka utrzeć z 1/2 cukru i cukrem waniliowym. Dodać budyń i jogurt, chwilę mieszać.
Dodać ser, dokładnie wymieszać.
Białka ubić z drugą połową cukru, połowę piany dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Potem dodać resztę piany i wsypać kawę (najlepiej taką w granulkach) i znów bardzo delikatnie wymieszać masę, przełożyć ją do formy i wstawić formę do piekarnika.
Sernik piec około 150 minut, po upieczeniu wystudzić i schłodzić w lodówce.
Przed podaniem polać sosem toffi i udekorować ziarnami kawy w czekoladzie oraz złotymi i białymi perełkami cukrowymi.
 
 
Kawa z bitą śmietaną 
Różne oblicza kawy i kilka pomysłów 
2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
200 ml przegotowanej gorącej wody
1 łyżeczka brązowego cukru
200 ml mleka
1 łyżka brązowego cukru
150 ml śmietany 30 %
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 kostki czekolady mlecznej
 
PRZYGOTOWANIE:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Kawę wsypać do szklanki lub kubka. Zagotować wodę i po chwili zaparzyć kawę, posłodzić i wlać ją do wysokich szklanek. W rondelku lekko podgrzać mleko, wsypać brązowy cukier i za pomocą miksera ręcznego lub spieniacza miksować mleko aż powstanie pianka. Delikatnie nalać mleko do szklanek z kawą. Na koniec ubitą śmietanę za pomocą dekoratora lub woreczka foliowego wyłożyć na warstwę mleka. Aby kawa dekoracyjnie wyglądała na wierzch śmietany zetrzeć odrobinę czekolady.
 
 
Tort kawowy z bitą śmietaną 
Różne oblicza kawy i kilka pomysłów
 
Biszkopt :
5 jajek (dużych)
1 łyżka cukru waniliowego
1 szk cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek maki pszennej
3 łyżki kawy rozpuszczalnej

Masa :
500 ml śmietany kremówki
1 cukier waniliowy
odrobina czerwonego barwnika spożywczego w żelu
250 ml dżemu wiśniowego
ziarna kawy w czekoladzie do dekoracji
1 paczka rurek waflowych

Białka oddzielić od żółtek (jajka powinny być mocno zimne). Białka przelać do miski blendera z końcówką do ubijania piany. Ubić pianę, a w trakcie ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. Gdy piana będzie sztywna, dodać żółtka i nadal ubijać. Na koniec wsypać obie maki przesiane przez sito z proszkiem do pieczenia i wymieszać, ale na wolnych obrotach. Na sam koniec wsypać kawę i chwilkę miksować, aby kawa tylko się połączyła z masą. Po upieczeniu i przekrojeniu będą widoczne granulki kawy. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować margaryną. Wylać masę do tortownicy. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (ja piekę na drugim poziomie od dołu) i piec 40 minut. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z formy i położyć na ściereczce dnem do góry i wystudzić. Zimny biszkopt przekroić na trzy placki. Przygotować masę: zimną śmietanę wlać do miski blendera (też z końcówka do ubijania piany). Ubić śmietanę i w trakcie ubijania dodać cukier. Należy uważać, aby śmietany nie przebić, bo wyjdzie z niej masło. Gdy jest już ubita odłożyć trochę białej masy i do reszty dodać barwnik i dokładnie, ale na wolnych obrotach połączyć go ze śmietaną. Przełożenie : Biszkopta powinno się nasączyć, ale ten jest wilgotny i nie ma takiej potrzeby. Na pierwszy krążek nałożyć dżem, rozsmarować go i nałożyć trochę masy czerwonej, którą również należy rozsmarować. Przykryć masę drugim krążkiem. Na niego nałożyć kolejną porcję śmietany kolorowej, rozsmarować i przykryć ostatnim plackiem. Resztą masy posmarować wierzch i boki tortu. Rurki pokroić na trzy części i ułożyć je koliście na górze tortu. Następnie dowolnie udekorować wierzch białą śmietaną. Na koniec poukładać kawę w czekoladzie. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, aby dobrze związał.
 
 
Kawa czekoladowa z cynamonem
  
Różne oblicza kawy i kilka pomysłów 
1 czubata łyżeczka kawy ziarnistej świeżo zmielonej
1/2 łyżeczki cynamonu
1 szczypta chili
3 kostki białej czekolady
150 ml gorącej wody
 
Do dzbanuszka wsypać świeżo zmieloną kawę, dodać cynamon oraz chili i wymieszać. Wszystko zalać wrzącą, ale nie gotującą się wodą. Dzbanuszek zakryć pokrywką i zaparzać kawę przez około 5 minut. Po tym czasie kawę przelać do filiżanki, dodać czekoladę i dokładnie wymieszać aż czekolada się rozpuści. Kawa ma ciekawy smak czekoladowy przełamany cynamonem i chili.
 
 
 
Ciasto czekoladowo kawowe
 
Różne oblicza kawy i kilka pomysłów
BISZKOPT :
6 jajek (M) 
3 łyżki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kawy rozpuszczalnej 
1/2 szkl cukru 
 
MASA :
750 ml mleka 3,2 % 
2 budynie czekoladowe
1/3 szk cukru 
250 g masła (miękkie) 
 
POLEWA :
1/4 kostki masła
2 łyżki kakao
1/3 szkl cukru
2 łyżki mleka
1 listek żelatyny
 
DODATKOWO :
biała posypka do ciast
kawa w czekoladzie
słaba kawa do nasączenia
 
BISZKOPT :
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno a w trakcie ubijania dodawać porcjami cukier.
Gdy białka są ubite dodawać po jednym żółtku.
Potem dodawać po łyżce mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i mieszać delikatnie rózga lub łyżką.
Na koniec dodać kawę i delikatnie połączyć z masą.
Ciasto wyłożyć do blachy o wymiarach 22 x 29 cm i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec 40 minut.
Biszkopt po upieczeniu wystudzić i przekroić na 3 blaty.
 
MASA :
Garnek przelać zimną wodą i wlać do niego 2/3 mleka i zagotować.
W pozostałym mleku wymieszać budynie z cukrem.
Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę i energicznie mieszając gotować budyń do zgęstnienia.
Następnie zakryć w garnku budyń folią spożywczą tak aby folia dotykała budyniu i wystudzić.
Gdy wystygnie miękkie masło utrzeć i porcjami dodawać zimny budyń.
Gdy masa jest dobrze wymieszana przystąpić do zrobienia polewy.
 
POLEWA :
W małym rondelku umieścić składniki na polewę i na maleńkim ogniu podgrzewać aż się cukier rozpuści.
Listek żelatyny namoczyć w zimnej wodzie a potem odsączyć żelatynę z wody, dodać do polewy i wymieszać aż żelatyna się rozpuści.
Gdy polewa jest gotowa można zabrać się za składanie ciasta.
 
PRZEŁOŻENIE :
Pierwszy blat ciasta ułożyć w blaszce zostawiając papier z pieczenia.
Nasączyć biszkopt i wyłożyć połowę masy.
Rozprowadzić ją po cieście i zakryć drugim plackiem.
Znów nasączyć i wyłożyć resztę masy.
Zakryć ostatnim plackiem i nasączyć a na koniec polać ciasto polewą, posypać posypką i wstawić ciasto do lodówki, aby związało.
Na pół godziny przed podaniem wyjąć ciasto z lodówki, pokroić w kostkę i udekorować kawą w czekoladzie.
cukiereczek 27.09.2016 19:59
Wspaniałe przepisy, Słodkie zdjęcia
jola91 26.09.2016 12:44
Kawy jako napoju nie piję, bo nie lubię, ale na takie słodkości to chętnie się skuszę ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak