Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomysły na szybkie śniadanie

Śniadanie jak wiemy jest najważniejszym posiłkiem dnia. Ale z różnych względów nie jadamy go codziennie. A to brak czasu, bo spieszymy się do pracy, szkoły, zaśpimy lub po prostu nie mamy ochoty. Często jest tak, że wspólne rodzinne śniadanie jemy zazwyczaj w weekendy lub tylko w niedzielę. I można wtedy przygotować coś smacznego, a zarazem prostego. Zapraszam Was po kilka szybkich pomysłów na śniadaniowe smakołyki.     Jajka w koszulkach na grzance     Skład

Śniadanie jak wiemy jest najważniejszym posiłkiem dnia. Ale z różnych względów nie jadamy go codziennie. A to brak czasu, bo spieszymy się do pracy, szkoły, zaśpimy lub po prostu nie mamy ochoty. Często jest tak, że wspólne rodzinne śniadanie jemy zazwyczaj w weekendy lub tylko w niedzielę. I można wtedy przygotować coś smacznego, a zarazem prostego. Zapraszam Was po kilka szybkich pomysłów na śniadaniowe smakołyki.

 

 

Jajka w koszulkach na grzance

 

Pomysły na szybkie śniadanie 


  • Składniki na jedną osobę
    2 kromki chleba
    2 jajka
    sól do smaku
    2 łyżki octu
    olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Do garnka wlać zimną wodę (ok. 1,5 l), i zagotować. Dodać sól do smaku i ocet i ponownie zagotować. Jajko (każde osobno) wybić małej miseczki, zamieszać wodę i na środek delikatnie wylać jajko z miseczki. Gotować jajka na małym ogniu kilka minut, a potem delikatnie nałożyć jajko na łyżkę cedzakową i sprawdzić czy białko jest ścięte. W czasie gotowania wody wlać olej na patelnie grillową i podsmażyć grzanki na złoty kolor z obu stron. Grzanki odsączyć na ręczniku papierowym i ułożyć na talerzu. Gotowe jajka wyjąć z wody, odsączyć na łyżce cedzakowej i ułożyć na grzankach. Podawać gorące.
 
 

Omlet z grzybami i cebulą 

Pomysły na szybkie śniadanie

 
 Na 4 porcje
350 g ugotowanych świeżych grzybów leśnych (u mnie podgrzybki)
1 cebula
2 łyżka masła
8 jajek
sól do smaku
chili do smaku
pieprz czarny do smaku
1 łyżeczka mąki
4 łyżki mleka
masło do smażenia
natka pietruszki
 
PRZYGOTOWANIE:
Na patelni roztopić masło, wrzucić ugotowane i pokrojone grzyby, podsmażyć. Cebulę obrać, umyć i dowolnie pokroić, dodać do grzybów i dalej smażyć. Po chwili doprawić solą, pieprzem i chili. Jajka wybić do miski, dodać mąkę, mleko odrobinę soli i dokładnie ubić trzepaczką. Na małej patelni rozgrzać troszkę masła, wlać porcję masy jajecznej. Na jajka wyłożyć porcje grzybów z cebulą i posypać natką pietruszki. Na małym ogniu smażyć omlet do ścięcia, można przykryć pokrywką. Należy uważać, aby omlet się nie przypalił. Tak samo usmażyć pozostałe porcje i podawać gorące z pieczywem.
 
 

 

Chlebowo jajeczne grzanki

 

Pomysły na szybkie śniadanieNa jedną osobę: 

2 kromki chleba
1 duże jajko
1 czubata łyżka posiekanego szczypiorku
1 czubata łyżka drobno startego żółtego sera
2 łyżki mleka
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
chili do smaku
1 łyżka masła

 PRZYGOTOWANIE: 

Z kromek chleba wyjąć środek i pokroić go w drobną kostkę. Wrzucić go do miseczki, dodać ser, szczypior, jajko i mleko oraz przyprawy i wymieszać farsz. Na patelni roztopić masło i położyć chlebowe obręcze. Jedną stronę lekko podsmażyć i obrócić. W środek obręczy nałożyć nadzienie i smażyć na złoty kolor. Gdy jedna strona się zarumieni obrócić grzanki na drugą stronę i dalej smażyć do zrumienienia. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym i podawać na gorąco.
 
 

Pasta rybno jajeczna

 

Pomysły na szybkie śniadanie5 jajek ugotowanych na twardo
1 wędzona makrela
1/2 pęczka szczypiorku
5 plasterków pora (jasna część)
15 g kiełków rzodkiewki
3 małe ogórki konserwowe
3 łyżki majonezu
sól morska do smaku
pieprz kolorowy do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Przygotować miskę. Z makreli usunąć skórę, kręgosłup i wszystkie ości, po czym rozdrobnić ją widelcem. Ugotowane jajka obrać i pokroić za pomocą siatki do warzyw, a szczypiorek posiekać. Pora i ogórki pokroić w kostkę. Wszystkie składniki umieścić w przygotowanej misce, dodać kiełki i przyprawy oraz majonez i wymieszać pastę. Podawać z pieczywem posmarowanym masłem. Można udekorować rzodkiewką i natką pietruszki oraz kiełkami.

 

 

Pomarańczowe placuszki

 

Pomysły na szybkie śniadanie2 duże pomarańcze
1 szk maślanki
2,5 szk mąki pszennej typ 500
2 duże jajka wiejskie
1 łyżka domowego cukru waniliowego
2 łyżki cukru białego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo :
cukier puder do posypania
olej do smażenia



 PRZYGOTOWANIE:

Pomarańcze dokładnie umyć, obrać nie zostawiając białych części i pokroić w kostkę. Wrzucić je do miseczki razem z sokiem, który będzie po pokrojeniu pomarańczy. Do drugiej miski wbić jajka i wlać maślankę a potem dokładnie ubić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dwoma cukrami. Mąkę partiami wsypywać partiami do masy maślankowej i dokładnie mieszać na jednolitą konsystencję. Następnie dodać pomarańcze i łyżką wymieszać ciasto. Na patelni rozgrzać olej i kłaść porcje ciasta ( ja używam łyżki do lodów ). Smażyć na złoty kolor z obu stron. Placuszki po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym, przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.

 

Jajecznica z warzywami

 

Pomysły na szybkie śniadanie2 jajka
1/8 czerwonej papryki ( dużej )
2 łyżki masła
4 łyżki mleka
2 różyczki brokuła (jeśli małe to 4)
1/2 cebuli
1/2 pomidora
1 garść świeżego szpinaku
sól himalajska do smaku
pieprz kolorowy do smaku
chili do smaku

Różyczki brokuła pokroić na kawałki, szpinak posiekać, a paprykę, pomidora i cebulę dowolnie pokroić. Na patelni roztopić masło i wrzucić wszystkie warzywa oprócz pomidora i szpinaku i podsmażyć. Następnie dodać szpinak i pomidory. Dodać przyprawy po czym chwile, smażyć. Jajka rozbełtać z mlekiem, wylać na warzywa i smażyć na małym ogniu do ścięcia się jajek, od czasu do czasu lekko mieszając. Podawać z dowolnym pieczywem.

 

 

Jajko sadzone w papryce

 

Pomysły na szybkie śniadanie


4 jajka
4 krążki czerwonej papryki
3 łyżki pokrojonego w kostkę wędzonego boczku
1 dymka ze szczypiorem
sól do smaku
4-5 łyżek oleju do smażenia

Dymkę posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, a następnie ułożyć krążki papryki.
Chwilę je smażyć po czym obrócić na drugą stronę.
W każdy krążek włożyć podzielony na 4 porcje pokrojony boczek.
Smażyć aż się lekko zarumieni.
Następnie na boczek wybić po jednym jajku, posypać posiekaną dymką i posolić (można też dodać pieprz).
Pokrywką zakryć patelnie, zmniejszyć ogień i smażyć jajka do ścięcia się białek.
Takie jajka podawać np. z ziemniakami, surówką z kapusty i maślanką.

 

 

To tylko kilka pomysłów na śniadanie, więcej znajdziecie w moich przepisach - zapraszam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak