Mięso z kaczki jest wbrew pozorom smaczne i oczywiście najlepsze, gdy mamy je z domowego chowu.
Znam osoby, które nie lubią kaczki i za nic nie chcą się skusić, aby jej spróbować.
Kaczkę możemy upiec w całości, ugotować z niej rosół, usmażyć piersi z kaczki czy przyrządzić udka metodą confit. Ale to tylko kilka propozycji jak wykorzystać kaczkę w kuchni.
Możliwości jest wiele i wszystko zależy od naszych preferencji smakowych.
Oczywiście przyrządzamy świeże mięso z kaczki, wtedy mamy pewność, że jemy bezpiecznie bez ryzyka zatrucia się nieświeżym drobiem.
Kaczka ma lekko specyficzny zapach i smak, odbiega od znanego wszystkim kurczaka.
Zapraszam po kilka moich pomysłów na dania z kaczki.
Kacze udka confit
2 udka z kaczki
2 kg tłuszczu gęsiego (smalcu)
Przyprawy:
sól
pieprz
rozmaryn świeży
rungia
Kacze udka umyć, osuszyć i zamarynować w przyprawach. Wstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny. Następnego dnia wytopić tłuszcz jeśli macie smalec to roztopić go.Udka oczyścić z przypraw i włożyć do garnka z tłuszczem skórą do dołu. Na małym ogniu smażyć udka co najmniej dwie godziny, od czasu do czasu sprawdzając, czy nie przywarły. Mięso ma być mięciutkie i delikatne. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Faszerowana kaczka
1 kaczka (2,5 kg)
500 g żołądków drobiowych
400 g pieczarek
8 łyżek kaszy manny
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 łyżki posiekanego szczypiorku
sól
pieprz
przyprawa borowiki z ziołami lub grzyby suszone mielone
2 łyżki oliwy
Marynata
2 łyżki octu winnego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka przyprawy Kucharek smak lata
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego świeżo zmielonego
1/4 łyżeczki przyprawy borowiki z ziołami lub grzyby suszone mielone
Sposób przygotowania :
Kaczkę dokładnie umyć, osuszyć i usunąć tak zwane pypcie, które zawsze się znajdą.
Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać i natrzeć nią kaczkę z każdej strony, wewnątrz też.
Kaczkę włożyć do miski, zakryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia zrobić farsz. Żołądki dokładnie umyć, pokroić w kostkę i podsmażać na oliwie, od czasu do czasu mieszając. Pieczarki oczyścić i też pokroić w kostkę, dodać do smażących się żołądków, dodać przyprawy do smaku i dalej chwilę smażyć.
Wyłączyć gaz. Szczypiorek i natkę pokroić i dodać do farszu, dodać kasze mannę i wymieszać. Lekko przestudzić.
Farszem nadziać kaczkę, zaszyć rozcięcie aby farsz nie wydostał się na zewnątrz podczas pieczenia. Kaczkę włożyć do rękawa do pieczenia, ułożyć na kratce i wstawić do piekarnika. Nastawić na 160 stopni na termoobieg i zegar na 150 minut.
Po tym czasie wyjąć kaczkę, lekko przestudzić i usunąć nitkę, którą zszyliśmy rozcięcie kaczki. Podzielić na porcje (czas pieczenia kaczki zależy od jej wielkości).
Smażona pierś z kaczki
2 piersi z kaczki
sól
pieprz
Piersi z kaczki umyć, osuszyć.
Delikatnie naciąć w kratkę skórę, a potem posolić ją i oprószyć pieprzem.
Po 30 minutach piersi ułożyć na zimnej patelni skórą do dołu i od momentu, jak filety zaczną skwierczeć, smażyć 7 minut.
Potem obrócić na drugą stronę i smażyć 5 minut.
Usmażone piersi włożyć na blaszkę do pieczenia albo jeśli macie patelnię bez plastikowych rączek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 4 minuty.
Potem piersi wyłożyć na kratkę i zostawić na kilka minut, aby odpoczęły.
Przed podaniem kroić w plastry, można podać z konfiturą z żurawiny lub z tym, co lubicie.
Rosół z kaczki
2 korpusy z kaczki ze skrzydłami
3 marchewki
1 kawałek pora ( około 20 cm długości )
1 spora pietruszka
1/4 średniego selera
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
3 l wody
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
kucharek w płynie do smaku
posiekana natka pietruszki
Korpusy dokładnie umyć, pokroić na mniejsze części i włożyć do garnka.
Zalać zimną wodą i gotować około 30-40 minut na małym ogniu.
W czasie gotowania zdejmować burzyny. Po tym czasie dodać obrane i umyte warzywa oraz przyprawy. Rosół gotować na maleńkim ogniu do momentu aż warzywa i korpusy będą miękkie a rosół klarowny. Gdyby był za tłusty można nadmiar tłuszczu zebrać (ja tak zrobiłam). W razie konieczności doprawić do smaku.
Podawać w wcześniej ugotowanym makaronem kupnym lub domowym oraz pokrojoną marchewką i posiekaną natką pietruszki.
Kacze uda daktylowo-rodzynkowe
4 udka z kaczki
4 łyżki sosu sojowego ciemnego
2 łyżki rodzynek
5 suszonych daktyli
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
kucharek w płynie do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
2 łyżki mąki
1 l ciepłej wody
1 kostka rosołowa (Kucharek)
Udka umyć, osuszyć, skropić sosem sojowym i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie podsmażyć je na patelni bez tłuszczu, bo on wytopi się z udek.
Po podsmażeniu przełożyć je do rondelka, zalać wodą, w której należy rozmieszać kostkę rosołową. Dodać przyprawy i dusić około 30 minut. Po tym czasie wrzucić rodzynki i pokrojone daktyle. Wszystko dusić do miękkości mięsa.
Gdy udka są miękkie, mąkę rozmieszać z odrobiną wody i zagęścić nią sos, zagotować.
W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku.