Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaszotto, ryżotto czyli w jednym garze uwarzone

Dania jednogarnkowe są smaczne i nie trzeba wielu garnków, wszystko robimy w jednym.

Zaletą dań jednogarnkowych jest to, że mamy danie właśnie w jednym garnku. Wszystkie smaki przenikają się wzajemnie a co ważne, mamy mniej naczyń do mycia. Bo jak wiemy nie każdy tę czynność lubi wykonywać. Do dań jednogarnkowych możemy użyć jako bazę ryż, kaszę czy same warzywa. Tu mamy pełną dowolność. Dania mogą być z mięsem i warzywami, samymi warzywami czy grzybami. Jednym słowem robimy takie danie na jakie mamy ochotę. Zapraszam Was po kilka inspiracji na takie smaczne dania.

 

Wiejskie kaszotto 

Kaszotto, ryżotto czyli w jednym garze uwarzone

2 saszetki kaszy jęczmiennej (po 100 g)
600 g żołądków z kurczaka
1 duża cebula
1 duża marchewka
4 łyżki posiekanego pora (zielona część)
250 g blanszowanych kurek (użyłam mrożonych)
bulion warzywny
do smaku:
sól czosnkowo - ziołowa
pieprz czarny
curry
czerwona czubryca ostra
3 łyżki oleju

Żołądki dokładnie oczyścić, umyć i pokroić w paseczki.
Cebulę i marchew obrać, umyć i pokroić: marchew w półplasterki, a cebulę w kostkę.
W szerokim rondlu rozgrzać olej, wrzucić żołądki i podsmażyć.
Następnie dodać cebulę, marchew i por i dalej smażyć około 3 minuty.
Wsypać kaszę, przesmażyć, podlać jedną szklanką bulionu i dusić pod przykryciem 5 minut.
Potem dodać przyprawy i gdy kasza wchłonie bulion ponownie podlać, dodać kurki i dalej dusić.
Danie od czasu do czasu mieszać i dusić do miękkości kaszy w miarę potrzeby podlewając bulionem.
Danie nie ma być ani za suche ani nie powinno być za rzadkie od nadmiaru bulionu.
Podawać na gorąco.

 

Moje gryczane kaszotto 

Kaszotto, ryżotto czyli w jednym garze uwarzone

1 szk ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
1 mała cebula
1/2 szk konserwowego groszku
1/2 szk marchewki konserwowej
sól czosnkowa do smaku
pieprz do smaku
płatki chili do smaku
2 łyżki masła

Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.
Groszek i marchewkę odsączyć z zalewy.
Na patelni roztopić masło i wrzucić cebulkę po czym ją podsmażyć.
Następnie wrzucić kaszę i dalej chwilkę smażyć, a po chwili dodać marchew i groszek - doprawić.
Całość smażyć jeszcze około minuty.
Kaszotto podawać na gorąco, np. do zrazów lub gulaszu mięsnego.

 

Ryżotto na bogato 

Kaszotto, ryżotto czyli w jednym garze uwarzone

4 saszetki ryżu parabolicznego (każda po 100 g)
1 duża podwójna pieczona pierś z kurczaka
2 cebule
3 ząbki czosnku
2/3 średniej cukinii
1 puszka kukurydzy
1 szk konserwowej marchewki z groszkiem
1 czerwona papryka
2 łyżki posiekanej naci selera
kilka łyżek tłuszczu z pieczonego kurczaka
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
czerwona czubryca ostra do smaku
kilka łyżek oleju
bulion drobiowy (rosół)

Warzywa obrać, umyć i pokroić.
Paprykę, cukinię i cebulę w kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę.
Kukurydzę, marchew i groszek odcedzić z zalewy.
W dużym garnku rozgrzać kilka łyżek oleju i wrzucić cebulę.
Smażyć do zeszklenia się cebuli a potem wsypać ryż i także go zeszklić.
Dodać czosnek i tłuszcz z pieczenia kurczaka i smażyć dosłownie chwilkę, a następnie podlać bulionem i dusić do wchłonięcia się bulionu w ryż.
Podlewać tak bulionem co jakiś czas a potem dodać paprykę i pokrojoną w dużą kostkę pierś z kurczaka, a także cukinię i dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.
Dodać przyprawy i gdy ryż będzie prawie miękki dodać odsączoną kukurydzę, groszek i marchewkę oraz seler i zamieszać i jeszcze chwilę dusić.
W razie konieczności jeszcze doprawić i ewentualnie podlać bulionem gdyby potrawa okazała się za sucha.
Gotowe danie powinno mieć wilgotną konsystencję i należy spożywać na gorąco.

 

Ryżotto Ewy

Kaszotto, ryżotto czyli w jednym garze uwarzone

500 g łopatki wieprzowej
1 spora cebula
2 łodygi selera naciowego
1,5 szk blanszowanych kurek (mrożone)
1/3 czerwonej papryki
1,5 szk dowolnego ryżu
4 szk bulionu drobiowego (u mnie rosół)
1/3 szk posiekanego koperku
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki groszku konserwowego
1/2 szk konserwowej marchewki
1/2 puszki czerwonej fasoli
2 szczypty cukru
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
chili do smaku
czosnek granulowany do smaku
kucharek w płynie do smaku
kilka łyżek oleju

Mięso umyć i dowolnie pokroić na kawałki ale nie za duże.
Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę, seler posiekać, a paprykę pokroić w paseczki.
Garnek lub patelnię rozgrzać, wlać kilka łyżek oleju i wrzucić mięso i podsmażyć.
Potem dodać cebulę i seler i dalej smażyć aż cebula się zeszkli.
Następnie wsypać ryż i smażyć około 1-2 minut od czasu do czasu mieszając.
Wlać jedną szklankę bulionu i dusić od czasu do czasu mieszając.
Dodać przyprawy i dusić aż ryż pochłonie bulion.
Podlać znowu szklanką bulionu i znowu dusić aż bulion wchłonie się w ryż.
Następnie znowu wlać jedną szklankę bulionu, dodać kurki, paprykę i dalej dusić.
Wlać ostatnią porcję bulionu, dodać posiekany koper oraz odsączone z zalewy: fasolkę, kukurydzę, groszek, marchew i wymieszać.
Przykryć pokrywką i na małym ogniu dusić do miękkości ryżu i prawie całkowitego wchłonięcia się bulionu.
W razie konieczności jeszcze doprawić i zakryć pokrywką i danie zostawić na 15 minut.
Gotowe ryżotto nakładać na talerze lub jak ktoś woli do miseczek.

 

Więcej pomysłów szukajcie w moich przepisach - zapraszam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak