Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkie przetwory

Wszyscy uwielbiamy świeże, pachnące owoce. W lecie mamy ich pod dostatkiem. Co prawda w zimie to już nie problem kupić, np. maliny czy śliwkę, ale czy warto? Najczęściej takie owoce pachną samą chemią. Dlatego warto pomyśleć o przetworach.

Wszyscy uwielbiamy świeże, pachnące owoce. W lecie mamy ich pod dostatkiem. Co prawda w zimie to już nie problem kupić, np. maliny czy śliwkę, ale czy warto? Najczęściej takie owoce pachną samą chemią. Dlatego warto pomyśleć o przetworach. W moim przypadku najczęściej są to dżemy.

 

 

 

 

Dżem jeżynowy z nutką wanilii

1/2 szklanki cukru

1 laska wanilii

450 g jeżyn

1 łyżka soku z cytryny

Jeżyny, cukier i sok z cytryny przełóż do garnka/rondla. Laskę wanilii przekrój na pół i wyjmij nasiona, dodaj do jeżyn.
Owoce postaw na gazie i zagotuj. Zmniejsz ogień. Gotuj przez ok. 20 minut, pamiętaj aby od czasu do czasu owoce przemieszać.
Dżem przełóż do słoiczków i pasteryzuj.

Słodkie przetwory

Dżem malinowy

500 g malin

500 g cukru

1 łyżeczka masła

Maliny przełóż do garnka lub rondla z grubym dnem i dodaj cukier. Maliny postaw na małym ogniu i zagotuj, następnie dodaj masło. Zwiększ ognień i gotuj jeszcze przez następne 10 minut.

Dżem przełóż do słoiczków i pasteryzuj.
Słodkie przetwory
Dżem z czereśni z chia

ok. 3 szklanki czereśni, wydrylowanych

1/4 szklanki nasion chia

1/4 szklanki syropu klonowego

Czereśnie i syrop klonowy przełóż do garnka/rondla o grubym dnie. Zagotuj.
Zmniejsz ogień i przykryj garnek pokrywką. Smaż przez ok. 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i blenderem zmiksuj owoce do pożądanej konsystencji. Zależy jaki dżem wolicie. U mnie wszyscy wolą gładkie dżemy taki więc zrobiłam.
Dodaj nasiona chia i wymieszaj.
Dżem przełóż do słoiczków i pasteryzuj.
 
Słodkie przetwory
Mus gruszkowy z imbirem

10 gruszek obranych i drobno pokrojonych

1/4 szklanki wody

2 łyżeczki soku z cytryny

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki imbiru

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Gruszki przełóż do garnka, dolej wody, sok z cytryny, cynamon, imbir, wanilię i doprowadź do wrzenia.
Zmniejsz ogień i smaż gruszki przez około 25 do 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Przestudzone gruszki zmiksuj blenderem. 
Gruszki możesz użyć od razu lub przełożyć do słoiczków i pasteryzować. 
 
Słodkie przetwory
kasia.s 21.08.2016 08:29
Uwielbiam konfitury własnej roboty do naleśników :)
Maridka19 12.08.2016 09:39
Same pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak