Wszyscy uwielbiamy świeże, pachnące owoce. W lecie mamy ich pod dostatkiem. Co prawda w zimie to już nie problem kupić, np. maliny czy śliwkę, ale czy warto? Najczęściej takie owoce pachną samą chemią. Dlatego warto pomyśleć o przetworach. W moim przypadku najczęściej są to dżemy.
Dżem jeżynowy z nutką wanilii
1/2 szklanki cukru
1 laska wanilii
450 g jeżyn
1 łyżka soku z cytryny
Jeżyny, cukier i sok z cytryny przełóż do garnka/rondla. Laskę wanilii przekrój na pół i wyjmij nasiona, dodaj do jeżyn.
Owoce postaw na gazie i zagotuj. Zmniejsz ogień. Gotuj przez ok. 20 minut, pamiętaj aby od czasu do czasu owoce przemieszać.
Dżem przełóż do słoiczków i pasteryzuj.
Dżem malinowy
500 g malin
500 g cukru
1 łyżeczka masła
Maliny przełóż do garnka lub rondla z grubym dnem i dodaj cukier. Maliny postaw na małym ogniu i zagotuj, następnie dodaj masło. Zwiększ ognień i gotuj jeszcze przez następne 10 minut.
Dżem z czereśni z chia
ok. 3 szklanki czereśni, wydrylowanych
1/4 szklanki nasion chia
1/4 szklanki syropu klonowego
Mus gruszkowy z imbirem
10 gruszek obranych i drobno pokrojonych
1/4 szklanki wody
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego