Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia i kilka pomysłów na smaczne dania

Nie każdy ją lubi ale warto ją poznać i cieszyć się jej smakiem.

Choć w obecnych czasach dostępna jest w sklepach cały rok to warto jeść ją najczęściej gdy jest na nią sezon.

Nasza polska cukinia jest zdrowa i smaczna .Poza sezonem cukiniowym niestety kupujemy ją z innych krajów. Teraz mamy ja pod dostatkiem, bo to pora na cukinię. A przecież wiadomo, że to co poleskie jest najlepsze. Cukinia bogata jest w żelazo, potas, witaminę PP, B1, A, K, C oraz magnez. Cukinia zalecana jest osobom na diecie lekkostrawnej i osobom odchudzającym się ze względu na niską kaloryczność. Znam osoby, które nie cierpią tego warzywa, a to błąd bo jest ona po prostu dobra. Cukinię możemy przygotować jako danie główne faszerowane różnymi nadzieniami, robić z niej przetwory na zimę, dodawać do ciast a nawet innych deserów. Zapraszam po kilka inspiracji, może coś Was zainteresuje.

Cukinia jak ketchup 

Cukinia i kilka pomysłów na smaczne dania


Sos z cukinii słodko-kwaśny
4 kg cukini (waga po obraniu jeśli duża cukinia)
1 kg cebuli
600 g cukru
800 g przecieru pomidorowego
2 opakowania ziół prowansalskich
4 łyżki soli (do smaku)
2 szklanki octu 10%
2 łyżki słodkiej papryki
3 łyżki ostrej papryki

Cukinie umyć i obrać (jeśli macie młode nie ma konieczności obierania). Następnie pokroić na większe kawałki i usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, cebule także.
Pokrojone składniki wrzucić do dużego garnka, dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz octu i dusić od momentu zagotowania na małym ogniu w zależności od tego czy cukinia była mała czy duża od 30 do 50 minut.
Potem dodać ocet i dusić jeszcze 5 minut od czasu do czasu należy wszystko mieszać.
Gotowy sos zmiksować za pomocą blendera i rozlać do przygotowanych słoików.
Pasteryzować 15 minut od zagotowania, potem słoiki wyjąć i wystudzić a na koniec schować do spiżarki.

 

Botwinka z cukinią 

Cukinia i kilka pomysłów na smaczne dania

1 mostek pieczeniowy (ok. 1 kg)
1 pęczek botwinki z buraczkami
1 cukinia
3 marchewki
1 korzeń pietruszki
1/4 średniego selera
1 pęczek koperku
4 zielone części selera
6 natek pietruszki
700 g ziemniaków
3 l wody
300 ml śmietany 18%
sól
pieprz
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
cukier
ocet
kucharek w płynie ( opcjonalnie )
1 łyżka mąki

Do garnka wlać zimną wodę i włożyć umyty i pokrojony między kośćmi mostek.
Gotować prawie do miękkości na niewielkim ogniu, wcześniej zbierając burzyny.
Gdy mostek gotuje się na wywar przygotować warzywa.
Marchew, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce, a por i zielone części pietruszki i selera posiekać.
Koperek posiekać, ale osobno. Cukinię zetrzeć na tarce razem ze skórą i odłożyć.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Botwinę razem z buraczkami umyć i pokroić.
Gdy mięso jest prawie miękkie wrzucić starte warzywa i chwilę gotować, dodać przyprawy.
Potem dodać cukinię, ziemniaki i koperek.
Gotować aż ziemniaki będą prawie miękkie, dodać ocet i włożyć pokrojoną botwinkę.
Gotować kilka minut i na koniec zabielić zupę śmietaną (można zagęścić odrobiną mąki dodając ja do śmietany, ale wtedy zupę należy zagotować).
W razie konieczności zupę doprawić i odstawić na około pół godziny, aby kolorki jeszcze naciągnęły, a zupa się przegryzła.

 

Cukinia i spółka czyli faszerowane łódki 

Cukinia i kilka pomysłów na smaczne dania

2 średnie cukinie
Nadzienie :
2 ćwiartki z kurczaka
200g blanszowanych kurek
1 czerwona papryka
1 cebula
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
100g sera żółtego
100g mozzarelli w bloku
3 szk ugotowanego na sypko ryżu
sól do smaku
pieprz do smaku
papryka ostra do smaku
3 łyżki oleju

Ćwiartki kurczaka umyć, wytrybować i pokroić w kostkę.
Rozgrzać patelnię, wlać olej a potem wrzucić pokrojone mięso, podsmażyć.
Obraną cebulę i paprykę pokroić w kostkę, dodać do podsmażonego kurczaka i dalej chwilę smażyć.
Następnie dodać kurki i natkę, wymieszać.
Składniki z patelni przełożyć do miski, dodać ryż i przyprawy do smaku, wymieszać.
Gdy farsz przestygnie dodać oba sery starte na tarce, a potem wszystko wymieszać.
Cukinie umyć, przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć gniazda nasienne.
Farsz rozdzielić na 4 porcje i napełnić nim połówki cukinii.
Cukinie umieścić w blaszce do pieczenia i zapiekać je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 - 35 minut w zależności od piekarnika.
Podawać na gorąco.

 

Kotlety rybno-cukiniowe

 

Cukinia i kilka pomysłów na smaczne dania

500g fileta z mintaja (po rozmrożeniu)
150g cukinii
1 duża cebula
5 łyżek bułki tartej
2 jajka
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania

Rozmrożonego i osuszonego mintaja zmielić maszynka do mięsa na drobnym sicie.
Cukinię obrać ze skóry i zmielić, cebulę obrać, umyć i także zmielić.
Do zmielonych składników wbić jajka, dodać bułkę tartą oraz sól, pieprz i wymieszać masę.
Z gotowej masy formować kotlety (mogą być okrągłe lub owalne), obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.

 

Naleśniki z cukinią, fetą i szpinakiem 

Cukinia i kilka pomysłów na smaczne dania

8 naleśników
FARSZ :
150g cukinii
200g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
400g sera typu feta
pieprz kolorowy
DODATKOWO :
100g żółtego sera (u mnie morski)
papryka ostra

Naleśniki usmażyć według swojego przepisu.
W szerokim rondlu roztopić masło, wrzucić startą na tarce o grubych oczkach cukinię i posiekany czosnek i podsmażyć.
Następnie dodać posiekany szpinak i smażyć chwilę aż szpinak się zblanszuje.
Farsz przestudzić i dodać ser feta, po czym dokładnie połączyć ze smażonymi składnikami.
Farszu nie solić tylko popieprzyć, bo feta jest wystarczająco słona.
Na naleśniki kłaść porcje farszu i składać je w paczuszki, potem układać w blasze do pieczenia.
Z wierzchu posypać startym serem i posypać ostrą papryką.
Naleśniki zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut.
Podawać na gorąco.

 

Cukiniowo-jabłkowe babeczki 

Cukinia i kilka pomysłów na smaczne dania

1 cukinia (200 g)
3 średnie jabłka
300g mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1/3 szk oleju
1/2 szk mleka
cukier puder do posypania

Cukinię umyć, obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn o drobnych oczkach.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Jabłka i cukinię umieścić w misce.
Do tych składników wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia i najlepiej za pomocą szerokiego widelca wymieszać zawartość miski.
Następnie w drugiej miseczce rozmieszać jajka z mlekiem i olejem.
Płynną masę wlać do suchych i ponownie widelcem wymieszać masę.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i napełnić je ciastem.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec babeczki 30 minut.
Po upieczeniu wyjąć na kratkę, wystudzić i posypać cukrem pudrem.

 

Więcej pomysłów znajdziecie w moich przepisach - zapraszam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak