Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maliny – lekarstwo na całe zło!

Te małe, niepozorne owoce zawierają w sobie całą gamę witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Może to być dla Ciebie zaskakujące, ale z malinowego krzewu poza owocami można wykorzystywać także liście które stanowią bogactwo antyoksydantów.

Beata Prusińska, Dietetyk Naturhouse wymienia kilka przykładów działania owoców i liści malin:

1. Maliny to świetny środek na przeziębienie. W czasie gwałtownych zmian pogody (szczególnie jesienią i zimą) jesteśmy narażeni na infekcje i przeziębienia, a co za tym idzie na ogólne osłabienie i gorączkę. Jest na to rada: przygotowany w sezonie wspaniały aromatyczny syrop z malin, napar z liści lub suszonych owoców. Jak to działa? Przeciwgorączkowo! Maliny pobudzają działanie gruczołów potowych, a wzmożone parowanie powoduje obniżenie temperatury ciała. Dodatkowo zapewniają nam porcję witamin i minerałów – witaminę C, wapń, żelazo, magnez – niezbędnych do szybkiej regeneracji organizmu. Działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. – tłumaczy Beata Prusińska, dietetyk Naturhouse.

2. Bóle brzucha to częsty problem podczas wakacyjnych urlopów. Zmiana trybu odżywiania oraz obfitsze biesiadowanie mogą spowodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Warto mieć przy sobie suszone liście malin. Dlaczego? Zawarte w nich garbniki hamują namnażanie się niepożądanych bakterii w jelitach, które odpowiadają za biegunkę. Dodatkowo wykazują działanie przeciwzapalne i ściągające, co pomaga w bólach żołądka. - zauważa specjalista ds. żywienia Naturhouse.

3. Poszukujesz zdrowej, smacznej i słodkiej przekąski dla siebie i dzieciaków? Maliny to świetny pomysł! W 100 g zawierają jedynie ok. 30 kcal i dodatkowo aż 7 g błonnika pokarmowego, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Różnorodność koktajli, deserów i przetworów, które można zrobić z użyciem malin jest ogromna i bardzo smaczna. Niżej dietetyk Naturhouse podpowiada klika pomysłów na wykorzystanie malin.

Koktajl malinowo-jagodowy:

  • dwie garście malin
  • garść jagód
  • kilka listków mięty
  • szklanka zimnej wody
  • łyżeczka miodu (opcjonalnie)

Wszystkie składniki wsypać do wysokiego naczynia, dolać wodę i zblendować dokładnie na gładki koktajl. Jeśli lubisz rzadsze napoje, dolej więcej wody, jeśli gęstsze - mniej.

Napar z liści malin:

Liście należy zebrać w szczycie sezonu, kiedy są dobrze wyrośnięte, a następnie ususzyć, zostawiając w suchym przewiewnym miejscu. Do przygotowania filiżanki naparu potrzebujemy:

  • łyżeczkę ususzonych liści malin
  • pół łyżeczki syropu malinowego/kilka świeżych malin/pół łyżeczki miodu

Liście parzymy w gorącej wodzie (96°C) np. na sitku przez około 5-8 minut. Następnie do herbatki dodajemy trochę syropu malinowego (najlepiej domowego), miodu lub kilka świeżych malin. Napar jest smaczny, nie przypomina smaku owocu, ani nie jest typową herbatą ziołową. Warto spróbować!

Pieczone jabłko z malinami:

  • 4 jabłka odmiany szara reneta (najlepsze do pieczenia)
  • dwie garści malin (świeżych lub mrożonych)
  • płaska łyżka płatków migdałowych
  • 4 połówki orzechów włoskich
  • pół łyżeczki cynamonu
  • łyżka miodu

Jabłka należy wydrążyć. Maliny rozgnieść widelcem razem z posiekanymi migdałami i orzechami włoskimi, doprawić połową cynamonu. Nadzienie włożyć w jabłka. Polać każde jabłko odrobiną miodu i oprószyć resztą cynamonu. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Smacznego!

Maliny – lekarstwo na całe zło!

Konsultacja dietetyczna:

mgr Beata Prusińska- dietetyk kliniczny, dietetyk Naturhouse 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak