Nie od dziś wiadomo, że kasza jaglana to samo zdrowie. Większość osób nie używa jej w swojej kuchni. Do niedawna też w ogóle nie używałam kaszy jaglanej w kuchni do czasu aż nie spróbowałam u znajomych kotlecików z kaszy jaglanej z brokułem. Od tej pory kasza jaglana u mnie gości przynajmniej dwa, trzy razy w tygodniu jako dodatek do obiadu zamiast ziemniaków, formie kotlecików, zapiekanek, do różnego rodzaju sałatek, tarty z kaszy jaglanej, owsianki oraz pasty do kanapek. W dzisiejszym poście przedstawię wartości odżywcze kaszy, a także przepisy z wykorzystaniem kaszy jaglanej.
Kasza jaglana zawiera w sobie liczne witaminy między innymi: dużą zawartość z witaminy z grupy B, B1, B2, B6 oraz wartości żela i miedzi.
Dlaczego warto dodawać kaszę jaglaną do posiłków ?
- oczyszcza nasz organizm
- poprawia wygląd naszej skóry a także włosów i paznokci
- zmniejsza ryzyko pojawienia się raka
- profilaktycznie stosowana w chorobach układu pokarmowego
- obniża poziom złego cholesterolu
- wspomaga leczenie łagodnych stanów depresyjnych
- wspomaga walkę z nadwagą
Słów kilka na temat kaszy manny
Kasza manna zawiera wiele cennych witamin jak i minerałów . Między innymi witaminy z grupy B oraz E. Zawiera białko nienasycone a także skrobię.
Dlaczego warto dodawać kaszę mannę do posiłków ?
- poprawia wygląd skóry
- jest lekko strawna
Zapraszam na moje propozycje wykorzystania kaszy jaglanej oraz kaszy manny w kuchni
Kotlety z kaszy jaglanej
Składniki :
• kasza jaglana 1 1/2 woreczka
• ser żółty 5 plasterków
• szynka 5 plasterków
• jajko 1
• marchewka 1
• bułka tarta 3 łyżki
• Pieprz czarny- MŁYNEK
• Sól ziołowa- MŁYNEK
Wykonanie :
Kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu w delikatnie osolonej wodzie. Po ostudzeniu kaszy jaglanej, dodać pokrojony ser żółty, szynkę oraz dodać resztę składników (bez bułki tartej) plus jajka całe nieugotowane. Na sam koniec dodać przyprawy i dobrze wymieszać do połączenia wszystkich składników. Uformować z masy kotleciki dowolnej wielkości i obtoczyć w bułce tartej. Na rozgrzaną patelnię dać kotleciki i smażyć na złoty kolor z każdej strony.
Jajka faszerowane kaszą jaglaną
Składniki :
- jaja na twardo 4
- kasza jaglana 1 woreczek
- szynka 4 plasterki
- majonez tradycyjny 2 łyżka
- sól
- Pieprz czarny- MŁYNEK
- musztarda delikatesowa 1 mała łyżeczka
- natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo. Po ugotowaniu obrać ze skorupki i przekroić na dwie połówki wyciągając żółtka. Z żółtka drobno pokroić, dodać pokrojoną szynkę i u gotowana kaszę jaglaną. Dodać resztę składników wraz z przyprawami. Całość dokładnie wymieszać. Jajka nadziać farszem i posypać pietruszką.
Mini pulpeciki z kaszy manny
Składniki :
- kasza manna 2.5 szklanki
- mleko 3,2% około 2 szklanki
- masło 8 g
- jajka 5 sztuk
- koperek
- sól
- czarny pieprz mielony Prymat
- pieprz biały Prymat
- mąka pszenna 1.5 szklanki
Wykonanie:
Mleko zagotować z 1/2 połową masełka z dodatkiem soli, pieprzu oraz pieprzu białego. Do zagotowanego mleka dajemy kaszę mannę cały czas mieszamy. Po ugotowaniu odstawiamy do wystudzenia. Następnie żółtka oddzielamy od białek. Pozostałą część masła ucieramy na puch z żółtkami, później dodajemy kaszę mannę i ucieramy na jednolitą masę . Do wymieszanej masy dodajemy posiekany świeży koperek całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy przyprawami solą, pieprzem oraz pieprzem białym. Stolnicę posypujemy dokładnie mąką wykładamy ciasto i nadajemy mu kształt wałka o średnicy 3,4 cm. Gotowe kroimy na kawałki, obtaczamy je w mące, formujemy mini pulpeciki. Następnie zagotować wodę z dodatkiem soli. Wkładamy pulpety a ugotowane wyjmujemy łyżką.
Ciasto z masą z kaszy manny
Składniki :
Składniki 1:
-
biszkopty okrągłe dwu kolorowe 2 opakowania
-
kasza manna niepełna szklanka
-
cukier kryształ niepełna szklanka
-
mleko 3,2% 1 l
-
kakao 3 łyżki
-
margaryna 4 łyżki
Składniki 2:
-
truskawki 45 dag
-
żelatyna deserowa 3 łyżki
-
cukier puder 2 łyżki
Składniki 3:
-
czekolada mleczna 1/2 tabliczki
-
bita śmietana w proszku 1 opakowanie
-
galaretka cytrynowa 1 opakowanie
Wykonanie:
Na spód tortownicy wyłożyć okrągłe biszkopty. Kaszę mannę gotuję na mleku. Cały czas dokładnie mieszam aż stanie się dość gęsta. Następnie kaszę ostudzić. Cukier puder dokładnie ucieram z margaryną.Kaszę manną dzielimy na 2 części. Do jednej dodając kakao a drugą zostawiam bez zmian. Kakaową masę z kaszy manny wylać na biszkopty. Na masie ułożyć resztę biszkoptów. Na biszkopty wylać masę białą. Odstawiamy do lodówki na około 1.5 godziny. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Następnie dodajemy zmiksowane truskawki i całość dobrze wymieszać z zimną żelatyną. Wylać na masę białą i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Bita śmietanę przygotować według instrukcji na opakowaniu. Galaretkę cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawiamy do stężenie. Tężejącą galaretkę dawać stopniowo do bitej śmietany. Ciasto wstawić do lodówki na około 2-3 godziny. Wierzch udekorować startą czekoladą.