Truskawki nie tylko są smaczne, ale również zdrowe, gdyż zawierają sporą dawkę witaminy C oraz witamin z grupy B. Poza tym są źródłem żelaza, wapnia i fosforu.
Choć sezon truskawkowy jest stosunkowo krótki, to warto korzystać z niego do samego końca, bo truskawki są niskokaloryczne, a dodatkowo pobudzają pracę jelit, regulują trawienie i przyspieszają przemianę materii, więc tym samym pomagają w utracie wagi, co cieszy bardzo wiele osób.
Dojrzałe owoce można wykorzystać na wiele różnych sposobów, najlepsze są oczywiście jedzone solo lub z dodatkiem bitej śmietany, ale często używamy je również do ciast, deserów i sałatek.
Nadmiar truskawek warto "zamknąć w słoiku" w postaci dżemów, soków, czy kompotów, albo zamrozić, by w środku zimy z uśmiechem na twarzy wspominać sezon truskawkowy i cieszyć się ich wspaniałym smakiem.
Osobiście nie wyobrażam sobie sezonu truskawkowego bez przygotowania drożdżówki z dodatkiem truskawek i kruszonki - to numer 1 ze wszystkich truskawkowych smakołyków.
Truskawkowe smakołyki:
Drożdżówka z truskawkami i kruszonką (przepis)
Shake truskawkowy (przepis)
Ogniste niebo
Składniki:
Biszkopt:
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Frużelina truskawkowa:
- 250 g truskawek
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka żelatyny
- duża szczypta chili
Śmietanowy obłoczek:
- 350 ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 50 ml wrzątku
Dodatkowo:
- 4-5 łyżek soku truskawkowego
- 2 łyżki sosu truskawkowego
- kilka cynamonowych gwiazdek
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy kolejno cukier, żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do okrągłej formy o średnicy 21 cm i pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki, większe owoce kroimy na pół lub na cztery części. Wrzucamy je do garnka i zasypujemy cukrem.
Podgrzewamy na wolnym ogniu do czasu, aż się zagotują. W kilku łyżkach powstałego soku rozpuszczamy żelatynę. Do reszty dodajemy mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w łyżce wody.
Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i chili, mieszamy i studzimy.
Wystudzony biszkopt nasączamy sokiem truskawkowym, na środek wykładamy frużelinę pozostawiając od brzegów ok. 2 cm miejsca. Wstawiamy do lodówki.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy wystudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę. Masę równomiernie wykładamy na cieście. Chłodzimy ok. 2 godziny.
Po tym czasie na wierzchu ciasta robimy smugi sosem truskawkowym i układamy cynamonowe gwiazdki.
Truskawkowy pudding chia z musem czekoladowym
Składniki:
Pudding:
- 250 g truskawek
- 400 ml maślanki naturalnej
- 5 łyżek nasion chia
Mus czekoladowy:
- 200 ml śmietany 30%
- 100 g czekolady mlecznej
Przygotowanie:
Truskawki dokładnie myjemy i usuwamy szypułki. 200 g umieszczamy w pojemniku blendera, pozostałe kroimy w drobną kostkę.
Do truskawek w pojemniku dodajemy maślankę i blendujemy do czasu, aż się połączą. Dodajemy pokrojone truskawki i nasiona chia. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno, a następnie (cały czas ubijając) stopniowo dodajemy wystudzoną czekoladę.
Pudding przekładamy do pucharków/miseczek, na wierzch wykładamy mus czekoladowy.