Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ostatnie truskawkowe szaleństwo

Choć sezon truskawkowy dobiega końca, warto te ostatnie owoce dobrze wykorzystać, by mieć miłe wspomnienia z nimi związane.

Truskawki nie tylko są smaczne, ale również zdrowe, gdyż zawierają sporą dawkę witaminy C oraz witamin z grupy B. Poza tym są źródłem żelaza, wapnia i fosforu.

Choć sezon truskawkowy jest stosunkowo krótki, to warto korzystać z niego do samego końca, bo truskawki są niskokaloryczne, a dodatkowo pobudzają pracę jelit, regulują trawienie i przyspieszają przemianę materii, więc tym samym pomagają w utracie wagi, co cieszy bardzo wiele osób.

Dojrzałe owoce można wykorzystać na wiele różnych sposobów, najlepsze są oczywiście jedzone solo lub z dodatkiem bitej śmietany, ale często używamy je również do ciast, deserów i sałatek.

Nadmiar truskawek warto "zamknąć w słoiku" w postaci dżemów, soków, czy kompotów, albo zamrozić, by w środku zimy z uśmiechem na twarzy wspominać sezon truskawkowy i cieszyć się ich wspaniałym smakiem.

Osobiście nie wyobrażam sobie sezonu truskawkowego bez przygotowania drożdżówki z dodatkiem truskawek i kruszonki - to numer 1 ze wszystkich truskawkowych smakołyków.

Truskawkowe smakołyki:

Drożdżówka z truskawkami i kruszonką (przepis)

Ostatnie truskawkowe szaleństwo

 

 

Shake truskawkowy (przepis)

Ostatnie truskawkowe szaleństwo

 

Ogniste niebo

Ostatnie truskawkowe szaleństwo

Składniki:

Biszkopt:

  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Frużelina truskawkowa: 

  • 250 g truskawek
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • duża szczypta chili

Śmietanowy obłoczek:

  • 350 ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml wrzątku

Dodatkowo:

  • 4-5 łyżek soku truskawkowego
  • 2 łyżki sosu truskawkowego
  • kilka cynamonowych gwiazdek

 

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy kolejno cukier, żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do okrągłej formy o średnicy 21 cm i pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Truskawki myjemy i usuwamy szypułki, większe owoce kroimy na pół lub na cztery części. Wrzucamy je do garnka i zasypujemy cukrem.
Podgrzewamy na wolnym ogniu do czasu, aż się zagotują. W kilku łyżkach powstałego soku rozpuszczamy żelatynę. Do reszty dodajemy mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w łyżce wody. 
Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i chili, mieszamy i studzimy.

Wystudzony biszkopt nasączamy sokiem truskawkowym, na środek wykładamy frużelinę pozostawiając od brzegów ok. 2 cm miejsca. Wstawiamy do lodówki.

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy wystudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę. Masę równomiernie wykładamy na cieście. Chłodzimy ok. 2 godziny.

Po tym czasie na wierzchu ciasta robimy smugi sosem truskawkowym i układamy cynamonowe gwiazdki.

 

Truskawkowy pudding chia z musem czekoladowym

Ostatnie truskawkowe szaleństwo

Składniki:

Pudding:

  • 250 g truskawek
  • 400 ml maślanki naturalnej
  • 5 łyżek nasion chia

Mus czekoladowy:

  • 200 ml śmietany 30%
  • 100 g czekolady mlecznej

 

Przygotowanie:

Truskawki dokładnie myjemy i usuwamy szypułki. 200 g umieszczamy w pojemniku blendera, pozostałe kroimy w drobną kostkę.
Do truskawek w pojemniku dodajemy maślankę i blendujemy do czasu, aż się połączą. Dodajemy pokrojone truskawki i nasiona chia. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. 
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno, a następnie (cały czas ubijając) stopniowo dodajemy wystudzoną czekoladę. 
Pudding przekładamy do pucharków/miseczek, na wierzch wykładamy mus czekoladowy.

 

 

jola91 07.07.2016 22:01
Oj tak, też nad tym ubolewam, ale można się cieszyć przetworami i mrożonymi owocami ;)
bietka 07.07.2016 07:19
same pyszności, aż żal że musimy czekać prawie cały ro na te smaczne owoce :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak