Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Arbuz - idealny owoc na upalne dni

Ugasi pragnienie i orzeźwi
Arbuz jest dużym zielonym owocem o miąższu w odcieniach od białego do mocno czerwonego, bogatym w małe pestki.
Idealnie gasi pragnienie, orzeźwia oraz nawadnia co sprawia iż jest często jadany w upalne, letnie dni.

 

 

 

 

Arbuz składa się z 90 % wody oraz wielu przeciwutleniaczy:
likopen, beta-karoten, luteina, zeaksantyna i kryptoksantyna, składników odżywczych , witamin: C , A , B1 , B2 oraz B6
oraz minerałów:
potas, miedź, magnez, wapń, żelazo, fosfor, sód, cynk i magnez
- chroni organizm przed rozwojem chorób nowotworowych
- działa moczopędnie, dlatego polecany jest w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego
- pomaga obniżyć ciśnienie krwi
- zapobiega zawałowi serca
- uelastycznia skórę, poprawia jej kondycję
- chroni przed niekorzystnym wpływem promieni UV
- korzystnie wpływa na układ odpornościowy
- korzystnie wpływa na stan naczyń krwionośnych
- korzystnie wpływa na poprawę wzroku
- korzystnie wpływa na proces laktacji, wzmagając produkcję mleka, zarazem zwiększając jego jakość

 

Arbuz mimo iż jest bardzo nisko kaloryczny, zawiera tylko 30 cal w 100 g nie jest zalecany cukrzykom - stanowi skoncentrowane źródło węglowodanów z dużym poziomem glikemii.
Może bardzo szybko podnieść ciśnienie cukru we krwi.

 

Sportowcy za to mogą bez obaw sięgnąć po ten pyszny owoc, cytrulina w nim zawarta rozszerza światło naczyń krwionośnych co powoduje zwiększenie objętości mięśni w trakcie ćwiczeń.

 

Sok arbuzowo-pomarańczowy

Składniki:
Na ok 1l soku:
1/2 małego arbuza
2 pomarańcze
sok z 1/2 cytryny
1 szklanka wody mineralnej lub przegotowanej zimnej

Przygotowanie:
1.Owoce umyć. Z arbuza odciąć skórę oraz usunąć pestki. Pomarańcze obrać, usunąć błonki.

2.Owoce oraz sok z cytryny i wodę umieścić w wysokiej misce, zmiksować blenderem.

3.Gotowy sok przecedzić dokładnie przez sitko by został sam płyn (pomagając sobie dociskaniem ręką miąższu w sitku)

Arbuz - idealny owoc na upalne dni


Koktajl arbuzowy z brzoskwinią i słonecznikiem

Składniki:
Na 2 koktajle:
1 kg arbuza
1 brzoskwinia
1 łyżka soku z cytryny
garstka świeżych pestek słonecznika
2 kostki lodu

Przygotowanie:
1.Z arbuza wyjmujemy miąższ, oczyszczamy z pestek, kroimy na kawałki, wlewamy sok z cytryny. Brzoskwinię oddzielamy od pestki, także kroimy w kosteczkę wrzucamy do oddzielnej miseczki. Pokrojone owoce wkładamy na 15/20 min do zamrażalki.

2.W tym czasie łuskamy pestki słonecznika i kruszymy kostki lodu.

3.Wyjmujemy miksujemy blenderem.Rozlewamy do szklanek napój arbuzowy na środek wkładamy mus z brzoskwini-posypujemy słonecznikiem i lodem. Podajemy od razu.

Arbuz - idealny owoc na upalne dni


Rolada z arbuzową pianką i kaszą jaglaną
Składniki:
Blaszka 27,5 X 17cm

Biszkopt:
2 jajka
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
3 łyżki oleju rzepakowego
1/2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
masło+ bułka tarta lub papier do pieczenia

Arbuzowa pianka:
250ml śmietany 30%
350g. miąższu z arbuza bez pestek
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny + 150ml wrzątku

Kasza jaglana:
200g. kaszy jaglanej
400 ml mleka
1 łyżka masła 82%
1 łyżka cukru

Przygotowanie:
1.Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek, ubić je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Wsypywać powoli cukier, miksować do czasu aż się rozpuści. Następnie wlewać po jednym żółtku oraz po łyżce oleju nie przerywając miksowania. Wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia, delikatnie, ale dokładnie wymieszać masę łyżką (nie miksować!) Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać bułką tartą, przelać masę. Piec 12-15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wyjąć biszkopt natychmiast z piekarnika, położyć zwilżoną ściereczkę, zwinąć w rulon wraz z papierem do pieczenia (jeśli go używaliśmy), odstawić do wystudzenia.

2.Arbuzowa pianka: Żelatynę rozpuścić w wrzątku, odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia. W między czasie śmietanę ubić na sztywną pianę, arbuza zmiksować blenderem. Do śmietany dodać, arbuza, cukier puder oraz zimną żelatynę. Ponownie chwilę miksować. Masę odstawić do lekkiego stężenia.

3.Kasza jaglana: Kaszę zalać mlekiem, dodać masło oraz cukier. Ugotować na miękko, (jeśli będzie taka potrzeba dolać mleka). Odstawić do wystudzenia. Z zimnej kaszy uformować wałeczek zwijając kaszę w folię spożywczą i turlając.

4.Zimny biszkopt rozwinąć, zdjąć ściereczkę, rozłożyć po całości cieniutką warstwę arbuzowej pianki a na jeden z końców ułożyć wałeczek z kaszy jaglanej. Zwinąć roladę. Wierzch posmarować resztą pianki arbuzowej. Roladę podawać schłodzoną.

Arbuz - idealny owoc na upalne dni

bietka 02.07.2016 22:26
arbuz jest idealny na lato :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak