Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przekąski z tortilli

Idealne na piknik, lunch lub na przystawkę

Tortilla to wdzięczny placek z mąki pszennej lub razowej, wody, oleju i soli.
Często dostępna w różnych wariantach smakowych, np. zielona ze szpinakiem lub czerwona z pomidorami.

Z tortilli możemy przygotować przeróżne przystawki oraz przekąski.                            Mięsne, rybne, warzywne a nawet owocowe .. wszystkie zawsze szybko znikają ze stołu.

 

 

Przystawki z tortilli mają wielką zaletę, przygotowuje się je szybko i prosto.
Wystarczy placek  posmarować, np.  serkiem kanapkowym, ułożyć szynkę , ser żółty ulubione warzywa i zwinąć w rulon.
Rulon pokroić w 4-5 ukośnych kawałków, nabić na wykałaczkę i przekąska, np. meczowa gotowa.


Z kawałami tortilli najlepiej podać parę rodzajów sosów, np. :

-czosnkowy
-chili
-serowy
-śmietanowo-koperkowy
-majonezowy
-ketchup

Wtedy każdy kęs tortilli będzie smakował inaczej i zachęci do sięgania po więcej.

 

Grillowana tortilla z serem i szynką
Składniki:
4 placki tortilli
100 g tartego sera żółtego
100g tartej mozzarelli
4 duże plastry chudej szynki
Przygotowanie:
1. Każdy plaster szynki przekrawamy na pół. Dwie tortille posypujemy serem żółtym, układamy po cztery połówki szynki. Szynkę posypujemy tartą mozzarellą. Przykrywamy kolejnym plackiem.
2.Tortille grillujemy po parę minut z obu stron. Przekrawamy na 4 lub osiem trójkątów. Podajemy same lub z ulubionym sosem.

Przekąski z tortilli
Ślimaczki z tortilli z mixem sałat
Składniki:
4 tortille
100g serka twarogowego z łososiem
100g serka twarogowego z ziołami
8 plastrów szynki wiejskiej ( lub innej w dużych plastrach)
50g tartego sera żółtego
180g mixu sałat z rukolą ( jedno opakowanie)
Przygotowanie:
1.Placki smarujemy serkiem topionym ( 2 placki serkiem z łososiem, kolejne 2 z ziołami). Każdy posypujemy serem żółtym , kładziemy po 2 plastry szynki. Wierzch posypujemy sałatą.
2. Zawijamy najpierw krótsze końce do środka a następnie w rulon. Każdą tortillę kroimy w krążki 1-2 cm. Na talerzu dekorujemy pozostałym mixem sałat podajemy same lub z ulubiony sosem.

Przekąski z tortilli

Ślimaczki z tortilli z salami
Składniki:
3 tortille
100 g małego pikantnego salami ( jedno opakowanie)
100 g tartego sera żółtego
260 g serka twarogowego z ziołami
parę liści sałaty ( po 1-2 do jednego placka)
1 duży pomidor
1/2 pęczka posiekanego szczypiorku
1 cebulka dymka
Przygotowanie:
1.Placki tortilli obficie smarujemy po całości serkiem twarogowym, posypujemy serem żółtym. Kładziemy po 6-8 plasterków salami sałatę, ok. łyżki szczypiorku oraz pokrojonego w kostkę pomidora. Zwijamy dwa boki do środka a następnie w rulon.
2.Gotowe tortille kroimy w 3-4 cm. paski. Cebulkę siekamy drobno. Gotową przystawkę posypujemy resztą szczypiorku oraz cebulką

Przekąski z tortilli

Zawijasy z tortilli z szynką, serem i grillowanym kurczakiem
Składniki:
4 placki tortilli pszennej
8 plastrów szynki z piersi kurczaka
8 plastrów sera żółtego np. Gouda
1 opakowanie sera twarogowego z cebulą i szczypiorkiem 125 g

pojedyncza pierś z kurczaka

Marynata do mięsa:
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki pikantnego ketchupu
1 łyżka czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki soli i pieprzu
Przygotowanie:
1.Piersi umyć, osuszyć, oczyścić z błonek. Mięso przekroić na pół wzdłuż. Składniki marynaty połączyć razem, natrzeć mięso, odstawić na 4-5 h do lodówki a najlepiej na noc. Zamarynowane piersi grillować na rumiano z obu stron. Każdą pokroić w cienkie paski.
2.Placki tortilli posmarować po całości serkiem twarogowym, ułożyć po 2 plastry sera i szynki. Na końcu każdego placka ułożyć po 2-3 paski piersi z kurczaka.
3.Zwinąć ścisło tortillę w rulon. Kroić w 1-2 cm plastry.
Podawać same lub z ulubionym sosem.

Przekąski z tortilli

Tortille z polędwiczką z indyka i awokado
Składniki:
4 placki tortilli pszennej
500 g polędwiczek z indyka ( 3 sztuki)
1 dojrzałe awokado
8 łyżek surówki colesław
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki soli
Sos:
200 ml jogurtu naturalnego
2 marynowane papryczki jalapeno
Przygotowanie:
1.Polędwiczki z indyka myjemy, oczyszczamy z błonek, osuszamy na ręczniku papierowym. Jogurt mieszamy z suszonymi pomidorami, solą i pieprzem, nacieramy marynatą mięs, odstawiamy na 1-2 h do lodówki. Rozgrzewamy patelnię grillową/grilla, grillujemy polędwiczki z indyka na rumiano z obu stron. Zdejmujemy, kroimy w paski.
2.Awokado obieramy cienko ze skórki, pozbywamy się pestki. Owoc kroimy w paski.
3.Sos: Papryczki jalapeno odsączamy z zalewy, kroimy drobno. Mieszamy je z jogurtem naturalnym.
4.Na środek każdej tortilli układamy paski indyka oraz awokado. Polewamy sosem, przykrywamy dwiema łyżkami sałatki colesław.
5.Tortillę składamy zawijając na farsz boki z trzech stron a następnie zwijamy w rulon.
6.Grillujemy tortillę na rumiano z obu stron. Podajemy pokrojoną na mniejsze kawałki.

Przekąski z tortilli

Tortilla ze szpinakiem i łososiem
Składniki:
4 placki tortilli pszennej
100 g śmietankowego serka twarogowego
300 g wędzonego łososia na gorąco
2 garście świeżych liści szpinaku
Przygotowanie:
1.Na każdym placku tortilli rozsmarowujemy ok. 2 łyżek serka śmietankowego. Układamy umyte i wysuszone liście szpinaku oraz porwanego na małe kawałki łososia.
2.Zwijamy każdą tortillę w rulon. Kroimy na małe ukośne kawałki. Podajemy na zimo np. jako przystawka/przekąska.

 Przekąski z tortilli

 

SzczyptaChili 19.06.2016 23:00
Anetka wcale nie dziwne , ja kiedyś też nie robiłam nic z tortilli a jeść lubiłam , znałam ją przeważnie z kupnych kebabów. Polecam bo można z nich przygotować na szybko za równo przystawkę jak i obiad . Dziękuję :)
MałaMi89 17.06.2016 23:31
Może to się niektórym wydać dziwne, ale nie robię nic z tortilli... Jeść jem , a Twoje propozycje zjadłabym wszystkie :) ale jakoś mi nie po drodze i może w sumie 3 razy zdarzyło się coś przygotować... A w sumie to muszę zacząć, bo lubię ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak