Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

FIT KUCHNIA

Fit kuchnia to zdrowa kuchnia, zdrowe odżywianie, zdrowe nawyki żywieniowe, dzięki którym nasze ciało zmienia się pozytywnie, poprawia się nastrój i samopoczucie. Organizm jest o wiele zdrowszy.

Fit kuchnia to zdrowa kuchnia. Przepisy są niskokaloryczne, dania lekkie, a nie ciężkostrawne. Jak się okazuje kuchnia fit jest prostą i szybką kuchnią. Można przygotować mnóstwo posiłków, więc jest to temat szeroki i długi jak rzeka.
Do zdrowej kuchni zaliczają się sałatki, koktajle, mięso duszone, na parze, grillowane, gotowane, warzywa na parze, surowe, owoce o niskim indeksie glikemicznym najlepiej spożywane surowe, ryby pieczone w folii, grillowane, na parze. To są podstawy zdrowego odżywiania.
Dzięki zdrowej diecie zmniejszy się ryzyko zachorowania na choroby np. cukrzycę, poprzez ograniczenie cukrów, miażdżycę poprzez ograniczenie produktów zawierających cholesterol. Fit posiłki pomogą nam z nadwagą. Lekkie posiłki spożywane 5 razy w ciągu dnia w równych odstępach czasowych oraz odpowiednie nawadnianie organizmu ok. 1.5-2 l wody dziennie przyczynią się do utraty zbędnych kilogramów oraz lepszego samopoczucia.

KATEGORIA: SAŁATKI

LETNIA SAŁATKA Z ARBUZEM I FETĄ
Pyszny dodatek do dań z grilla. Sałatka sprawdza się także na różnych imprezach. Jest lekka a dodatek arbuza sprawia, że orzeźwiająca.
FIT KUCHNIA

SKŁADNIKI:
arbuz 1 gruby plaster
sałata masłowa 4-5 liści
pomidor 2 duże szt.
ser feta 2-3 plastry
rzodkiewka 5 szt.
szczypiorek do posypania
chleb ciemny 1 kromka
oliwa z oliwek 1 łyżeczka
sól i pieprz do oprószenia
sok z cytryny kilka kropel
listki melisy do ozdoby
natka pietruszki do ozdoby

METODA:
Warzywa umyć i osuszyć. Liście sałaty ułożyć w misce. Pomidory, rzodkiewkę, arbuza i ser feta pokroić w małą kostkę. Ułożyć na sałacie, zaczynając od pomidora -> rzodkiewka -> arbuz i ser feta. Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Posypać sałatkę razem z posiekanym szczypiorkiem. Całość skropić cytryną. Oprószyć solą i pieprzem. Przyozdobić melisą i pietruszką.

KATEGORIA: JOGURTY
MROŻONY JOGURT JAGODOWY Z PIANKĄ
Na upalne dni taki jogurt jest zbawieniem. Zimny, orzeźwiający i zdrowy.

FIT KUCHNIA

SKŁADNIKI:
jagody - 1 szkl. (mrożone)
jogurt naturalny - 4 łyżki
sok z cytryny - 1/2 łyżeczki
rodzynki - kilka szt.
mleko 3,2% - 1/3 szkl.
Dekoracja:
borówki - kilka szt.
maliny - kilka szt.
METODA:
W malakserze umieścić jogurt. Dodać mrożone jagody, rodzynki i sok z cytryny. Zmiksować. Przelać do szklaneczki. Mleko podgrzać w garnuszku lub mikrofalówce. Spienić w pieniaczu. Powstałą piankę wylać na jogurt
Rady:
Zamiast jogurtu naturalnego można użyć greckiego. Jest bardziej gęsty.
Jagody konieczne muszą być mrożone.

KATEGORIA: KURCZAK
SZASZŁYKI DROBIOWE Z MARCHEWKĄ
Szaszłyki drobiowe przeplatane kolorową cebulą, boczkiem i marchewką, która jest bardzo chrupka. Trochę w innej odmianie, innym smaku, bardziej orientalnym.

FIT KUCHNIA

 

SKŁADNIKI:
Na szaszłyki 4 szt.:
filet z kurczaka - 2 szt.
cebula biała - 1 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
marchew - 1 duża szt.
boczek surowy - 200 gram

Przyprawy:
Imbir mielony - 1/2 łyżeczki
kolendra - 1 łyżeczka
chili pieprz cayenne - 1/3 łyżeczki
przyprawa do kurczaka - 1 łyżka
papryka słodka mielona - 2 łyżki
sól - 1,5 łyżeczki
czosnek granulowany - 1 szczypta
olej rzepakowy - 2,5 łyżki

METODA:
Cebulę, marchew obrać. Cebulę pokroić na ćwiartki i rozdzielić. Marchew pokroić w plastry.
Boczek pokroić w plastry. Przyprawić solą (1/2 łyżeczki), papryką (1 łyżka), czosnkiem. Dodać olej (1 łyżka). Wymieszać.
Filety umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Przyprawić solą, kolendrą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, papryką i imbirem. Dodać olej. Wymieszać.
Na wykałaczki nakładać następująco: filet, cebula biała, boczek, marchew, cebula czerwona. Piec na elektrycznym grillu ok. 35 min.
Rady:
Jeżeli ktoś nie posiada grilla elektrycznego, można upiec szaszłyki w piekarniku.

FILET W MARYNACIE JOGURTOWEJ

Smaczny, soczysty, delikatny filet w jogurcie z dodatkiem kminu, który ma intensywny smak. Lekka i zdrowa kolacja. Polecam.

 

FIT KUCHNIA

SKŁADNIKI:
filet z kurczaka - 2 szt.
sok z limetki - 1 łyżka
jogurt naturalny - 3 i 1/2 łyżki
kminek - 1/2 łyżeczki
sól morska - 1/2 łyżeczki
pieprz - 1 szczypta
przyprawa curry - 1 łyżeczka
marynata pikantna Prymat - 1 łyżeczka
oliwa - 1 łyżeczka
METODA:
Fileta umyć, osuszyć, oczyścić. W miseczce umieścić jogurt, sok z limonki i wszystkie przyprawy, sól, pieprz. Wymieszać. W marynacie umieścić filety i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na min. 30 min. Grilla elektrycznego wysmarować oliwą i rozgrzać. Umieścić filety i piec na złoty kolor.
Rady:
Fileta również dobrze można usmażyć na patelni,w piekarniku lub na normalnym ruszcie.

FILET NA SZPINAKOWEJ CHMURCE
Delikatny i soczysty filet z aromatycznym szpinakiem. Taki obiad zażyczył sobie mój przyszły mąż. :)

FIT KUCHNIA

 

SKŁADNIKI:
Szpinakowa chmurka:
szpinak świeży 150 gram
ząbek czosnku 1 szt.
masło 1 łyżka

Filet:
filet z kurczaka 3 szt.
sól morska 1 płaska łyżeczka
czosnek granulowany 1 płaska łyżeczka
pieprz 1 szczypta
chili 1 szczypta
rozmaryn Prymat 1 łyżeczka
olej rzepakowy 1 łyżka

Dip koperkowy:
koperek siekany 1 łyżka
jogurt naturalny 3 łyżki
czosnek granulowany 1/2 łyżeczki
pieprz 1 szczypta

METODA:
Fileta umyć, osuszyć. Usunąć szumowiny. Ułożyć w miseczce. Dodać przyprawy i wymieszać. Wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc.
Szpinak przepłukać wodą. Na patelni roztopić masło. Dodać posiekany ząbek czosnku. Kiedy czosnek uwolni aromaty i lekko się przysmaży dodać szpinak. Dusić ok. 2-3 min.
Fileta ułożyć na małej blaszce lub naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią aluminiową. Skropić olejem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 25 min.
Dip: jogurt wymieszać z czosnkiem i koperkiem. Doprawić pieprzem. Wymieszać.
Na środku talerza ułożyć szpinak. Na szpinaku pokrojoną w grube plastry pierś. Obok zrobić kleksa z dipu.

FASZEROWANE FILETY PAPRYKĄ I FETĄ
Tym razem feta przykolegowała się do papryki a nie szpinaku. Myślę, że połączenia tych dwóch składników stanowi jedność.

FIT KUCHNIA

 

SKŁADNIKI:
filet drobiowy 2 szt.
papryka czerwona 1 szt.
ser feta 4 plastry
papryka słodka mielona 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
pieprz 1 szczypta
szczypiorek do posypania
oliwa 1 łyżeczka do posmarowania

METODA:
Filety umyć i osuszyć. Na środku naciąć, ale nie do końca (tak by nie powstała dziura) oraz od środka po bokach. Posypać solą i papryką.
Paprykę umyć i osuszyć. Pokroić w drobną kostkę. Nafaszerować filety. Oprószyć pieprzem.
Ser feta pokruszyć lub pokroić w drobniutką kostkę. Umieścić na papryce, po równo na obu filetach. Posypać szczypiorkiem. Każdy filet wysmarować pędzelkiem z oliwą. Włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 20-25 min. Jeżeli zacznie się przypiekać, zmniejszyć temperaturę.

bietka 01.06.2016 12:47
same smaczne propozycje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak