Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

DESERY W PUCHARKU

Desery to słodka przyjemność dla podniebienia. Są idealne, gdy spodziewamy się nagłych gości, idealne, gdy mamy ochotę na coś szybkiego i słodkiego, idealne, gdy dbamy o linię, idealne na dni upalne.

Desery to smaczne, słodkie małe "co nieco" . Do ich przygotowania potrzebne są głównie owoce, do przybrania kremy np. budyniowy, bita śmietana, lody, cukier puder, czekolada. Można je zrobić szybciej niż upieczenie ciasta. Takie desery to ratunek, gdy nagle przychodzą niespodziewani goście. Jednak to nie oznacza, że nie może ich zabraknąć np. w ciepłe dni, gdyż schłodzone w lodówce z dodatkiem owoców orzeźwią i ulżą. Tak naprawdę można przygotować je w każdej chwili, kiedy najdzie nas ochota. Są i takie dla dbających o linię - dietetyczne bez cukru i widnieją niemal codziennie w menu. Przez domowe, owocowe desery możemy wzbogacić nasz organizm o dodatkowe witaminy, których potrzebujemy.
Często desery są kolorowe, co jeszcze bardziej zachęca do ich częstszego spożywania i przygotowywania. Zamiast słodyczy są idealnym zamiennikiem dla dzieci. Nie niszczą zębów i mają witaminy i minerały naturalnego pochodzenia. Oprócz kolorów ważną rolę ma to, w czym podamy deser. Najlepiej, aby był to pucharek, który zadba o jego estetykę. Jeżeli chcemy podać deser gościom to musi wyglądać to elegancko i zachęcająco do spróbowania.

 

 

 

PRZEPISY

KATEGORIA:  SZYBKIE ORZEŹWIENIE

DESER Z ARBUZEM, LIMONKĄ I JAGODAMI

DESERY W PUCHARKU

Składniki:
arbuz 1 plaster z połowy arbuza
serek mascarpone 4 łyżki
cukier waniliowy 1,5 łyżeczki
sok z limetki 1 łyżka
limonka 1/2 szt.
jagody kilkanaście szt.

Metoda:
Serek utrzeć z cukrem waniliowym. Dodać sok z limetki. Przełożyć do pucharka. Arbuza pokroić w kostkę. Ułożyć w pucharku. Limonkę obrać. Pokroić w kostkę lub rozdrobnić na mniejsze części. Ułożyć w pucharku. Na wierzch posypać jagody.

DESER JAGODOWO-TRUSKAWKOWY

DESERY W PUCHARKU

Składniki:
jagody 1 i 1/2 szkl.
mrożone truskawki 1 szkl.
jogurt naturalny 5 łyżek
miód płynny 1 łyżeczka
sok z cytryny 1/2 łyżeczki

Metoda:
W blenderze umieścić jagody oraz jogurt i miód. Zmiksować, aż będzie gładka konsystencja. Przelać do pucharków. Truskawki odmrozić w mikrofali. (ja wstawiłam na 2 minuty ). Zmiksować blenderem. Dodać sok z cytryny. Przelać do pucharków. Ozdobić owocami

KATEGORIA: FIT

DESER ŚLIWKOWY

DESERY W PUCHARKU

Składniki:
śliwki renkloda 2 szt.
śliwki węgierki 5 szt.
banan 1 szt.
jogurt naturalny gęsty 1/2 szkl.
wiórki z białej czekolady 1/2 łyżeczki
borówki do dekoracji
sok z cytryny 1 łyżeczka

Metoda:
Śliwki dokładnie umyć. Usunąć pestki i zmiksować ręcznym blenderem. Dodać banana i sok z cytryny i ponownie zmiksować na gładką masę. W pucharku umieścić 2 łyżki jogurtu. Na to wlać mus śliwkowy do 3/4. Następnie nałożyć delikatnie jogurt. Posypać czekoladą i ułożyć borówki.

DESER BRZOSKWINIOWO-TRUSKAWKOWY

DESERY W PUCHARKU

Składniki:
Na 4-5 desery:
400 g mrożonych truskawek
1 puszka brzoskwiń
200 g jogurtu naturalnego
2 łyżki zmielonych orzechów włoskich

Metoda:
Truskawki lekko odmrażamy w mikrofali. Powinny być pół na pół odmrożone. Brzoskwinie odsączamy z soku. Najpierw w blenderze miksujemy brzoskwinie. Przelewamy do pucharków. Potem nakładamy po 2 łyżki jogurtu. Następnie w blenderze miksujemy truskawki. Przelewamy do pucharków. Na wierzch posypujemy zmielonymi orzechami.

KATEGORIA: FRANCJA ELEGANCJA - DLA GOŚCI

DESER LAZUROWA BORÓWKA

DESERY W PUCHARKU

Składniki:
galaretka niebieska 1 opakowanie
woda 500 ml
borówki 6 łyżek
jagody 2 łyżki
śmietana kremówka 100 ml
cukier puder 1 łyżeczka

Metoda:
Borówki umyć i umieścić w pucharkach.
Galaretkę przygotować według opakowania. Odstawić do ostygnięcia.
Tężejącą galaretkę wlać do pucharków. Nałożyć jagody. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Przełożyć do rękawa cukierniczego i nałożyć na deser. Wstawić do lodówki i czekać aż deser całkowicie stężeje.

KREM JOGURTOWY Z KIWI

DESERY W PUCHARKU

Składniki:
kiwi 3 szt.
żelatyna 4 łyżeczki
woda 2 i 1/2 łyżki
żółtka 2 szt.
jogurt naturalny 400 ml
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier puder 3 łyżki
czekolada gorzka 4 kostki
biszkopty podłużne 4 szt.

Metoda:
Kiwi obrać i zmiksować blenderem. Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. W tym czasie do miski włożyć żółtka i cukry. Zmiksować na najwyższych obrotach na puszystą i białą masę.
Żelatynę podgrzać do roztopienia. Odczekać chwilkę aż lekko ostygnie. Wlać strużką do masy z jajek. Dodać jogurt i zmiksować na gładką masę. Czekoladę i biszkopty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Umieścić po równo w pucharkach. Wlać mus oraz krem. Wstawić do lodówki na 15-30 min.

DESER TRUSKAWKOWY

DESERY W PUCHARKU

Składniki:
truskawki świeże 400 g.
śmietana kremówka 150 ml.
jogurt grecki 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
cukier puder 1 łyżka
gorzka czekolada 2 kostki
biała czekolada 50 g.

Metoda:
Truskawki umyć, odszypułkować. Pokroić na mniejsze części. Śmietanę ubić na sztywną pianę. Jogurt ubić z cukrem pudrem trzepaczką około 1 min. Dodać sok z cytryny. Delikatnie wymieszać z ubitą śmietaną. Dodać startą białą czekoladę. Wymieszać. W pucharkach umieścić kilka truskawek. Nałożyć śmietanę. Przykryć ponownie truskawkami i wyłożyć resztę truskawek. Wierzch posypać startą gorzką czekoladą.


KATEGORIA: SŁODKIE

BANOFFEE W SŁOICZKU

DESERY W PUCHARKU

Składniki:
herbatniki pełnoziarniste - 100 gram
banan - 2 szt. (małe)
śmietana kremówka - 200 ml
cukier waniliowy - 1 łyżeczka
serek mascarpone - 3 łyżki

Sos kajmakowy:
kajmak - 2 łyżki
mleko - 3 łyżki

Metoda:
Herbatniki zmielić blenderem. Połowę zmielonych herbatników przełożyć do osobnej szklanki i odstawić na bok. Resztę nałożyć po równo na dno słoiczków. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym na sztywną pianę. Dodać serek mascarpone i zmiksować. Przełożyć połowę masy na masę herbatnikową w słoiczkach.
Banany obrać i pokroić w kostkę. Wszystko umieścić na bitej śmietanie po równo w każdym słoiczku. Kajmak roztopić na małym ogniu z mlekiem. Sosem polać banany (trochę zostawić na polanie wierzchu ).Na sos wyłożyć resztę herbatników. Resztę bitej śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na herbatniki. Bitą śmietanę polać sosem kajmakowym.

DESER JABŁKOWO-ŻURAWINOWY Z GRANOLĄ

DESERY W PUCHARKU

Składniki:
jogurt naturalny 400 gram
truskawki 400 gram
jabłka 2 szt.
żurawina suszona 3 łyżki
sok żurawinowy 1 łyżka
sok z limonki 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 łyżka
granola 2 łyżki

Metoda:
W malakserze umieścić 2 łyżki jogurtu, truskawki, sok z żurawiny, sok z limonki i cukier waniliowy. Zmiksować. Jabłka obrać, usunąć środek. Pokroić na mniejsze części i dodać do truskawek. Zmiksować na gładką masę. Na dnie pucharków ułożyć żurawinę. Zalać masą truskawkową (po 3 łyżki). Na masę truskawkową nałożyć jogurt (3-4 łyżki). Jogurt zalać masą truskawkową. Górę posypać granolą (najlepiej domową).

 

Maridka19 25.05.2016 14:27
Pyszne desery . W sam raz na ciepłe dni :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak