Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto francuskie - jak je zrobić i kilka pomysłów

Ciasto francuskie to super ciasto na szybkie desery czy przekąski
                          Ciasto francuskie to świetna sprawa. Kupujemy gotowe w sklepie, dodajemy na co mamy ochotę i hyc do piekarnika. Pieczemy i mamy ekspresowe słodkie lub wytrawne przekąski lub desery. Ale czy zawsze możemy iść na łatwiznę i kupować gotowce? Otóż nie, zachęcam Was do przygotowania swojego domowego ciasta francuskiego. Wiem, że wymaga czasu i siły przy wałkowaniu ale uwierzcie mi, że naprawdę warto. Przedstawiam Wam przepis na ciasto francuskie i kilka pomysłów na słodkie i wytrawne wypieki. Nie tylko na domowym cieście.
 

Ciasto francuskie

 

Ciasto francuskie - jak je zrobić  i kilka pomysłów

400 g mąki typ 500
1 jajko
1 łyżeczka soli
200 ml wody
400 g masła (zimne)


Do miski wsypać mąkę i zrobić dołek.
Wodę wymieszać z solą, wlać do dołka i wbić jajko.
Zagnieść elastyczne ciasto a potem włożyć je do woreczka lub zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
Potem ciasto wyjąć, rozwałkować na duży w miarę okrągły placek (boki powinny być cieniej rozwałkowane).
Na środek położyć rozwałkowane lekko masło.
Potem na masło założyć dwa boki a potem kolejne dwa tworząc kopertę.
Ciasto wałkować na dłuższy placek pamiętając o wałkowaniu w jednym kierunku, czyli od siebie.
Potem ciasto złożyć na trzy i włożyć do lodówki na godzinę.
Potem ciasto wyjąć z lodówki ułożyć tak jak wałkowaliśmy i obrócić je pod kątem 90 stopni i wałkować znowu od siebie.
Ponownie ciasto złożyć na trzy i ponownie schować je do lodówki na godzinę.
Czynność tę powtórzyć kilka razy (u mnie 6).
Gotowe ciasto użyć do wypieków na słono lub słodko.
Nadmiar ciasta można rozwałkować, zawinąć w rulon na papierze do pieczenia, szczelnie zawinąć w folię i schować do zamrażarki.

 

Jabłkowe róże z ciasta francuskiego

 

Ciasto francuskie - jak je zrobić  i kilka pomysłów

1 op. ciasta francuskiego
1,5-2 jabłka (w zależności od wielkości)
3 łyżki soku z cytryny
1,5 szkl. wody
kilka łyżek dżemu truskawkowego (ja dodałam dwie łyżki wody celem rozcieńczenia)
cukier puder

Wodę zagotować z sokiem z cytryny.
Jabłka umyć, przekroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie plasterki. Włożyć je do garnka z wodą i delikatnie przemieszać, aby pokryły się zalewą.
Zakryć garnek pokrywką i zostawić tak na około 5 minut aż plasterki zmiękną.
Potem odsączyć je na sicie. Ciasto pokroić na 6 pasków (od węższej strony).
Każdy pasek posmarować rozcieńczonym dżemem i wzdłuż paska z jednej strony kłaść plasterki jabłek tak aby zachodził jeden na drugi i aby wystawały trochę ponad ciasto ale nie za dużo bo będą wysuwać się podczas zwijania.
Na końcach zostawić trochę wolnego beż jabłka.
Pasek bez jabłka założyć na ten z jabłkiem i zawinąć delikatnie ruloniki co w efekcie utworzy różę.
Tak przygotowane ciasta włożyć do wgłębień formy do pieczenia.
Piec 25-30 minut zakryte folią aluminiową w temperaturze 200 stopni a potem zdjąć folię i piec jeszcze około 8 minut kontrolując aby jabłka się nie spaliły.
Upieczone róże delikatnie wyjąć na kratkę i przestudzone oprószyć cukrem pudrem.

 

Pizza na francuskim cieście

 

Ciasto francuskie - jak je zrobić  i kilka pomysłów

400 g domowego ciasta francuskiego
100 g szynki
1 papryczka chili
60 g blanszowanych kurek
50 g serka topionego (mocno schłodzonego)
natka pietruszki
czarny sezam
prażona cebulka
sól ziołowa
pieprz kolorowy

Ciasto rozwałkować na koło i wyłożyć nim blachę do tart  (u mnie o średnicy 29 cm mierząc górną krawędź) wysmarowaną margaryną i wysypaną mąką.
Wystające części zawinąć do środka i docisnąć np. widelcem.
Na cieście rozsypać pokrojoną w paseczki szynkę, kurki, pokrojoną w paseczki papryczkę chili, cebulkę i sezam a na koniec zetrzeć ser na tarce i posypać natką pietruszki i przyprawami.
Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 25-30 minut w zależności od piekarnika. Podawać na gorąco.

 

Francuskie kółeczka z czereśniami

 

Ciasto francuskie - jak je zrobić  i kilka pomysłów

30 czereśni
250 g domowego ciasta francuskiego
cukier trzcinowy
jajko do posmarowania

Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
Czereśnie umyć, usunąć pestki i przeciąć je na połówki.
Ciasto cienko rozwałkować.
Szklanką wyciąć krążki a potem w połowie literatka wyciąć środki.
Te małe kółeczka można posypać cukrem i potem upiec.
Kółka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia a na kółka krążki.
Na środek każdego położyć połówki czereśni i posypać cukrem trzcinowym.
Kółeczka posmarować rozbełtanym jajkiem i blachę wstawić do piekarnika.
Piec około 15 minut i podawać na gorąco lub na zimno.

 

Szparagi w cieście francuskim i boczku

 

Ciasto francuskie - jak je zrobić  i kilka pomysłów

10 zielonych szparagów
10 plasterków wędzonego boczku
1 opakowanie ciasta francuskiego

Szparagi umyć, odłamać lub odciąć zdrewniałe części i osuszyć.
Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć wzdłuż na 10 pasków radełkiem.
Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia.
Każdy szparag owinąć ciastem zostawiając nie zakrytą główkę.
Można układać je na blasze.
Potem dół szparagów owinąć boczkiem i ponownie ułożyć je na blasze.
Szparagi zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut.
Podawać na gorąco.

 

Przekąska z kurkami

 

Ciasto francuskie - jak je zrobić  i kilka pomysłów

150 g blanszowanych kurek
300 g domowego ciasta francuskiego
sól ziołowa do smaku
pieprz kolorowy do smaku
jajko do posmarowania

Ciasto francuskie rozwałkować ale nie musi być cienko.
Ciasto pociąć na 9 kwadratów lub prostokątów i ułożyć każdy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Na środek położyć porcje kurek a potem oprószyć je solą i pieprzem.
Dwa naprzeciwległe rogi zlepić na górze i posmarować wszystko rozmąconym jajkiem.
Przekąski piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut w zależności od grubości ciasta.
Podawać gorące.

Rysia 21.05.2016 17:42
A ja spróbuję Twojej.
ZEWA 21.05.2016 12:37
@Rysia co do tego sposobu wałkowania ciasta to jestem tak nauczona w większości przepisów jest ta metoda. Nie wiem czy ma to znaczenie bo nie wałkowałam tak jak Ty. Trudno mi więc porównać. Może przy następnej produkcji ciasta spróbuję twojej metody i będę miała jasność czy jest różnica.
Rysia 20.05.2016 21:02
Ciekawe propozycje. Lubię to ciasto i często robię je sama, ale wałkuję w obie strony i wychodzi wspaniałe.Dlaczego radzisz wałkować tylko od siebie ? Jakie to ma znaczenie?
Maridka19 19.05.2016 18:32
Ale kuszą te szparagi w cieście . Akurat mam wszystkie składniki to zrobię na kolacje :) Reszta przepisów na pewno równie dobrze smakuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak