Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZDROWA MORSKA RYBA- SŁÓW KILKA I MOJE PROPOZYCJE

Ryb nie może zabraknąć w naszej diecie, ponieważ są bardzo zdrowe i zawierają cenne wartości odżywcze, które nasz organizm potrzebuje do poprawnego funkcjonowania.

ZDROWA MORSKA RYBA W MOICH PROPOZYCJACH


Ryby to bogate źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3: kwasu eikozapenatenowego (EPA) i dokozaheksaenowego (DHA). Znajdziemy w nich bowiem pełnowartościowe białko o wysokiej przyswajalności, witaminę D, ale również szereg składników mineralnych jak jod, selen, fluor, magnez, wapń. Ryby mają wpływ na wszystko, dlatego powinniśmy spożywać je co najmniej 2 razy w tygodniu, ze względu na ich zdrowe wartości odżywcze.


Co dają organizmowi kwasy z rodziny omega-3?
* zmniejszają ryzyko arytmii serca
* wpływają korzystnie na układ krążenia
* obniżają ryzyko zachorowania na nowotwory
* zmniejsza ryzyko wtórnych i pierwotnych zawałów serca
* wpływają na kształtowanie się i pracę mózgu
* zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera
Jednak aby ryba była zdrowa musi być świeża. Najlepiej kupować bezpośrednio od rybaka, ale niestety nie wszędzie są rybacy.
Jak sprawdzić czy ryba jest świeża?

* oczy- powinny być wypukłe i błyszczące
* skrzela- powinny mieć intensywną barwę w zależności od gatunku, unikać wyblakłych z białym nalotem
* skóra- powinna być gładka i błyszcząca, bez plam i śluzu
* mięso- powinno być sprężyste
* zapach- powinnien być naturalny, unikać ostrej, nieprzyjemnej woni

Aby ryba była doskonała w smaku nie trzeba zbyt wiele. Najlepiej sprawdza się z dodatkiem ziół, soli, świeżego mielonego pieprzu, sokiem z cytryny. Jednak należy uważać z ilością, ponieważ można zatracić całkowicie smak ryby, a nie o to tutaj chodzi.

Zioła, które najbardziej pasują do ryb:
* koperek
* pietruszka
* majeranek
* szałwia
* tymianek
* estragon
* kolendra


GATUNKI RYB W MOJEJ KUCHNI:
- DORSZ- zdrowa, smaczna ryba z białym mięsem i delikatnym rybnym aromacie. W niektórych krajach stanowi podstawę w wielu daniach. Może być smażona, pieczona i marynowana w occie.
- ŁOSOŚ- zdrowa, szlachetna ryba o delikatnym, soczystym mięsie. Świetnie sprawdza się grillowana, smażona i wędzona. Ryba bogata w witaminę D, która jest m.in. niezbędna do prawidłowego rozwoju kości.
- MAKRELA- zdrowa, tłusta ryba. Zawiera dużo cennego białka. Jej mięso jest delikatne i kruche po usmażeniu. Nadaje się do wędzenia, marynowania w occie i pieczenia.


PRZEPISY:

DORSZ POD PIERZYNKĄ ZAPIEKANY Z RYŻEM
Aromatyczna rybka w innej odsłonie. Delikatna z maślano-musztardową skorupką z dodatkiem zielonej pietruszki prezentuje się wręcz wspaniale.
Składniki:
* filet z dorsza 2 szt.
* sok z cytryny 2 łyżki
* oliwa z oliwek 1 łyżeczka
* sól do oprószenia
* pieprz czarny mielony do oprószenia
* ryż brązowy

Pierzynka:
* masło 2 łyżki
* musztarda kremska 1 łyżka
* natka pietruszki 1 garść (3-4 łyżki)
* cebula biała 1/2 szt.
* sól morska 1 szczypta
* pieprz czarny świeżo mielony 1 szczypta
* szczypiorek posiekany


Metoda:
1. Filety umyć, usunąć skórę i pokroić na połówki.
2. Przygotować pierzynkę. Masło rozpuścić w rondelku. Dodać musztardę, posiekaną cebulę, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wymieszać.
3. Rybę oprószyć solą i pieprzem z każdej strony. Na patelni rozgrzać oliwę. Rybę podsmażyć na złoty kolor. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Dokładnie wysmarować pierzynką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na ok. 20-25 min. Najlepiej sprawdzać czy pierzynka już nabrała złotego koloru. Ryż ugotować według opakowania. Wysypać na talerze i ułożyć rybkę. Posypać szczypiorkiem.

ZDROWA MORSKA RYBA- SŁÓW KILKA I MOJE PROPOZYCJE


KOTLETY RYBNE Z MARCHEWKĄ I PIETRUSZKĄ
Zdrowa rybka w formie kotlecików z delikatną marchewką i zieloną pietruszką zachęcą do jedzenia nawet największego niejadka. Są wilgotne i bardzo smaczne.
Składniki:
* filety z dorsza 2 szt.
* kasza manna 2 łyżki
* żółtko 1 szt.
* marchew ugotowana na pół miękko 2 szt.
* natka pietruszki 1 garść
* kajzerka 1 szt.
* sól 1 łyżeczka
* Kucharek 1/2 łyżeczki
* sok z cytryny 1 łyżka
* bułka tarta do panierowania
* pieprz czarny mielony 1/3 łyżeczki
* olej do smażenia
* 1/2 łyżeczki masła

Metoda:
1. Filety pokroić na mniejsze części, usunąć ości i zmielić na drobnych oczkach w maszynce do mielenia. Bułkę namoczyć w wodzie i przecisnąć przez czystą pończochę lub ściereczkę. Zmielić w maszynce do mielenia.
2. Natkę pietruszki drobniutko posiekać. Dodać do ryby wraz z kaszą manną, żółtkiem, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i Kucharkiem.
3. Marchew drobno posiekać. Dodać do ryby. Dokładnie wymieszać.
4. Na mokre dłonie nabrać zmieloną rybę. Uformować kotleciki podłużne, lekko przypłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej.
5. Na rozgrzany olej z masłem układać kotleciki i smażyć na rumiano z obu stron. Gotowe odsączyć na ręczniku papierowym.

ZDROWA MORSKA RYBA- SŁÓW KILKA I MOJE PROPOZYCJE


CYTRYNOWE BURGERY Z ŁOSOSIA
Domowe burgery bez chemii i konserwantów. Pełne aromatów, smakują rewelacyjnie.
Składniki:
Na 6 szt. :
* łosoś 350 gram
* bułka pełnoziarnista 1 szt.
* sól morska 1/2 łyżeczki
* pieprz cytrynowy 1/4 łyżeczki
* skórka z cytryny z połowy cytryny
* sok z cytryny 1 łyżeczka
* koperek siekany 1 łyżka
* natka kolendry 1 łyżeczka
* żółtko jaja 1 szt.
* mąka 1 łyżka
* oliwa z oliwek do posmarowania grilla
Metoda:
1. Łososia przepłukać wodą. Usunąć skórę. Drobno posiekać. Cytrynę sparzyć. Zetrzeć skórkę (bez białej skórki, ponieważ biała skórka nada goryczy) na tarce o drobnych oczkach. Dodać do łososia razem z posiekaną kolendrą, koprem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
2. Bułkę namoczyć w wodzie i dokładnie odsączyć z wody. Dodać do łososia wraz z żółtkiem i mąką. Wymieszać dokładnie. Wstawić do lodówki na 30 min.
3. Wilgotnymi dłońmi uformować kotleciki, lekko spłaszczyć. Ułożyć na blaszce lekko podsypaną mąką. Grill wysmarować oliwą. Układać burgery na rozgrzanym grillu. Piec ok. 10-15 min. w zależności od stopni grilla na złoty kolor.

ZDROWA MORSKA RYBA- SŁÓW KILKA I MOJE PROPOZYCJE


MAKRELA W ZALEWIE
Makrela to z reguły bardzo krucha rybka, więc nie trzeba ją długo smażyć. Najlepiej smakuje smażona na maśle. Taka w zaprawie octowej jest bardzo smaczna i się nie rozpada. Można ją podawać na imprezach lub zjeść z chlebem.
Składniki:
Zalewa na 2 słoiki 1 l:
* woda 1 i 1/2 szkl.
* ocet spirytusowy 1/2 szkl.
* cukier 3 płaskie łyżki
* sól 2 płaskie łyżeczki
* ziele angielskie 4 ziarenka
* liść laurowy 2 listki

Dodatkowo:
* ryba makrela 3-4 szt.
* cebula 1/2 szt.
* masło do smażenia 3-4 łyżki
* sól, pieprz świeżo mielone do oprószenia ryby

Metoda:
1. Zalewa: Wszystkie składniki umieścić w garnku i zagotować. Rybę wypatroszyć i dokładnie oczyścić. Pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozpuścić masło. Układać rybę, smażymy, aż mięso makreli z różowego zrobi się białe (wystarczy ok. pół min. z każdej strony na średnim ogniu). Słoiki dokładnie sparzyć i wytrzeć na sucho (słoiki można umyć i wstawić na 1-2 min. do mikrofali). Następnie do każdego słoika włożyć rybę oraz obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Zalać zaprawą i dokładnie zakręcić.
2. Tak przygotowaną rybę trzeba umieścić w garze ze ściereczką na dnie i zalać wodą. Jeżeli słoiki są gorące to zalać gorącą wodą. Woda powinna mieć podobną temperaturę, aby nam słoiki nie pękły. Gotować ok. 15 min.

ZDROWA MORSKA RYBA- SŁÓW KILKA I MOJE PROPOZYCJE

AZgotuj 10.05.2016 15:33
pyszny wpis:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak