Koktajle są bardzo smaczne i zdrowe. Mogą być owocowe, warzywne lub owocowo- warzywne.
Wiadomo, że przygotowane samodzielnie są najsmaczniejsze.
Oczywiście ze względu na dodatek płynu mogą być mniej lub więcej kaloryczne.
Osobiście lubię owocowe z dodatkiem maślanki, jogurtu czy kefiru, czasami dodaję mleko.
Owoce mogą być różne, a koktajle jedno czy wieloskładnikowe.
W dzisiejszych czasach w sklepach wiele owoców jest dostępnych cały rok, więc możemy robić koktajle bardzo często.
Ale równie smaczne będą jeśli użyjemy mrożone składniki.
Możemy też pobawić się i zrobić warstwowe i kolorowe koktajle.
Zapraszam po kilka koktajlowych inspiracji.
Koktajl porzeczkowy
1 l maślanki
500 g porzeczek (czarne i czerwone)
cukier do smaku
Porzeczki umyć, usunąć szypułki i odsączone z wody wrzucić do wysokiego dzbanka lub innego naczynia.
Potem wlać do niego maślankę i wyspać trochę cukru.
Wszystko chwilę miksować blenderem aż porzeczki się rozdrobnią a cukier całkowicie rozpuści.
W miarę potrzeby koktajl jeszcze dosłodzić i podawać schłodzony.
Koktajl owocowy
2 brzoskwinie
1 banan
300 g arbuza
1 l maślanki
cukier do smaku
Banana i arbuza obrać ze skóry.
Z brzoskwiń usunąć pestki.
Owoce pokroić na mniejsze kawałki.
Do dzbanka wrzucić pokrojone owoce a potem wlać do niego zimną maślankę i wsypać trochę cukru.
Blenderem zmiksować wszystko i w miarę konieczności jeszcze dosłodzić.
Koktajl przed podaniem mocno schłodzić w lodówce.
Koktajl truskawkowo-ogórkowy
400 g truskawek
1/2 świeżego ogórka
1 l maślanki
cukier do smaku
Przygotować wysokie naczynie i blender.
Truskawki umyć, usunąć szypułki i wrzucić do naczynia (u mnie wysoki dzbanek).
Ogórka umyć, obrać i usunąć gniazdo nasienne.
Potem pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do owoców.
Do dzbanka wlać maślankę i wsypać trochę cukru.
Wszystko zmiksować blenderem i w razie konieczności dosłodzić.
Koktajl najlepiej smakuje mocno schłodzony.
Koktajl truskawkowo-limonkowy
300 g truskawek
1 limonka
1 l maślanki naturalnej
cukier do smaku
Truskawki umyć i usunąć z nich szypułki.
Limonkę dokładnie umyć, na stole lub blacie kuchennym kilka razy poturlać dociskając do podłoża (zapewni nam to większą ilość soku).
Do wysokiego naczynia wrzucić truskawki, wlać sok z limonki i maślankę i wszystko zmiksować.
Potem w miarę potrzeby i preferencji smakowych dodać cukier i ponownie zmiksować koktajl.
Gotowy koktajl podawać najlepiej schłodzony.
Koktajl truskawkowo-malinowo-bananowy
300 g świeżych truskawek
1/2 szkl. malin (u mnie mrożone)
1 banan
1 l kefiru
cukier do smaku
Do wysokiego naczynia wrzuć maliny( ja miałam mrożone ale mogą być świeże ), umyte i bez szypułek truskawki i pokrojonego w plastry banana.
Następnie wlej kefir i dodaj trochę cukru.
Wszystko zmiksuj blenderem i w razie konieczności jeszcze dosłódź.
Koktajl schłodź w lodówce i potem podawaj z listkiem mięty.