Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czy jedzenie dla niemowlęcia musi być bez smaku?

Oczywiście, że nie. Zwłaszcza, jeżeli samodzielnie przygotowujesz posiłki możesz eksperymentować zarówno z teksturą, mieszaniem składników, jak również urozmaiceniem smaku i aromatu. Gotowa? Zaczynamy!

Oczywiście, że nie. Zwłaszcza, jeżeli samodzielnie przygotowujesz posiłki możesz eksperymentować zarówno z teksturą, mieszaniem składników, jak również urozmaiceniem smaku i aromatu. Gotowa? Zaczynamy!

Od jakiego wieku mogę doprawiać posiłki niemowlęcia?  

Większość pediatrów zaleca, żeby poczekać, aż niemowlę skończy 8 miesięcy. Jest to związane bardziej z  możliwością podrażnienia  małego brzuszka, niż z ewentualną reakcją alergiczną. Z tego powodu zanim zaczniesz korzystać z przypraw i ziół najlepiej skontaktuj się z pediatrą.  Wprowadzaj je do diety, na tej samej zasadzie, jak nowe pokarmy. Nie używaj mieszanek, bo  w razie problemów z brzuszkiem, nie będziesz wiedzieć, co zaszkodziło. Odczekaj 7 dni, żeby sprawdzić ewentualną niepożądaną reakcję.

Z dobrych wiadomości: Jeśli karmisz piersią, a w swojej kuchni używasz zioła i przyprawy, twój maluszek zna już ich smak, ponieważ przenikają do twojego mleka.

Jakie rodzaje przypraw i ziół mogę dodać do posiłków dla niemowląt ?

Często, kiedy myślimy o dodaniu czegoś do żywności dla niemowląt do głowy przychodzą nam cukier i sól. Akurat te dwie rzeczy warto wprowadzić jak najpóźniej  do diety dziecka. Tymczasem zioła i przyprawy oprócz ożywiania smaku wykazują wiele właściwości zdrowotnych, np: regulują trawienie, wzmacniają system immunologiczny, zwiększają apetyt, a nawet działają bakteriobójczo.

W takim razie po jakie zioła i przyprawy  sięgnąć?

po 7 miesiącu życia dziecka: kminek, majeranek, koperek, natka pietruszki

po 10 miesiącu: bazylia, oregano, cząber, rozmaryn, liść laurowy i ziele angielskie,  estragon, tymianek, cynamon, czosnek

po 12 miesiącu: goździki, imbir, papryka słodka, pieprz, sezam, kurkuma

Z czym się komponują poszczególne zioła i przyprawy?

Jabłka: cynamon, gałka muszkatołowa, imbir

Gruszki: imbir, cynamon,

Banany: cynamon, imbir,

Słodki ziemniak: gałka muszkatołowa, cynamon, kardamon, tymianek

Dynia: cynamon, gałka muszkatołowa, imbir,

Marchewka: bazylia, czosnek, tymianek, imbir

Ziemniaki: oregano, szałwia, koperek, cząber, rozmaryn, czosnek

Makarony:  oregano, czosnek, bazylia

Ryż : cynamon, gałka muszkatołowa,

Kurczak/Indyk - zestawy:

Cynamon i /lub kolendra

czosnek i oregano

cytryna i pieprz

rozmaryn i cytryna

szałwia, tymianek, oregano, rozmaryn

czosnek, pieprz, skórka z cytryny, tymianek

Przepis na pyszny deser dla niemowlęcia:

1 słodki ziemniak
1 jabłko
1 banan
tymianek lub cynamon/imbir

Ziemniaka i jabłko gotujesz koło 15 minut (możesz również upiec). Do całości dodajesz banana i całość miksujesz. Jeśli twój maluszek skończył 10 miesięcy możesz dodać odrobinę tymianku (uwaga to zioło ma gorzki, odświeżający smak), starszemu dziecku słodki deser może smakować z cynamonem lub odrobiną imbiru. Smacznego

Mam nadzieję, że od tej chwili  odważnie podejdziesz do komponowania dań dla  malucha. Możliwości i kombinacje są oczywiście nieograniczone. Eksperymentuj  i zobacz, które smaki najbardziej odpowiadają młodemu podniebieniu. Im szybciej dziecko zapozna się z ich różnorodnością tym mniejsza szansa, że w przyszłości stanie się niejadkiem. Powodzenia!

Anna Jórczak
www.babyboom.pl

logo babyboom 6 z adresem

MałaMi89 27.04.2016 23:49
Super lista - i ta co kiedy można i ta z czym to się komponuje :) aż nie wiem czy sobie nie wydrukuję, bo już nie pamiętałam jak to było z tym kiedy co można wprowadzić ;)
norweska20 27.04.2016 10:48
super .bardzo przydatne wskazówki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak